We staan bij de circulaire voetbrug langs de Wittenwerf in Haven, in 2018 als pilot gebouwd voor de Floriade. Hij vormt de nieuwe oversteek naar het Boomfeestbos. In deze voetbrug, met zijn karakteristieke V-vormige steunpilaren, zijn de goede onderdelen verwerkt van de gesloopte vervallen bruggen uit de buurt.
‘Er bestaat een tijdloze manier van bouwen,’ vertelt Gert-Jan. ‘Het is duizenden jaren oud en we voelen ons er meteen bij thuis. Of het nu woningen, tenten of tempels zijn, het zijn geliefde plekken. Wat opvalt is, dat men bij veel van deze gebouwen de verbinding met de natuur heeft gezocht. Wij mensen hebben een aangeboren behoefte om verbonden te blijven met de natuur.’
Momenteel werkt Gert-Jan, op de Bruggencampus bij de Floriade, aan de zogenaamd Re-Use brug: opgebouwd uit hergebruikte materialen. In dit geval zijn dat opnieuw gezaagde spoorbielzen en oude liggers van gesloopte betonnen bruggen van Rijkswaterstaat.
De filosofie van Gert-Jan is het creëren van een zo goed mogelijke omgeving voor mens, dier en natuur. Het gebouw is dan ‘biologisch’ onderdeel van de moderne structuren die hij ontwerpt. Bewust kiest hij voor natuurlijke vormen en constructies die de natuur ons schenkt, zoals de ingenieus gedraaide constructie in de nautilusschelp. Hij geniet van het spel met licht, ruimte en schoonheid en legt een link met natuur en cultuur.
Gert-Jan ontwerpt met liefde projecten die een grote overspanning vragen, waarin de zichtbare constructie deel uitmaakt van de schoonheid. Trots is hij op de grote houten geodetische koepels, zoals het Amazonica Dome in Diergaarde Blijdorp. Binnen een kleiner kader ontwierp hij voor de Almeerse stichting CitySenses het Labyrinth of the Senses. Een reizende expo rondom zintuigen en natuur. Het is een paviljoen dat de organische vorm van zeepbellen als basis heeft: aan de hand daarvan toont hij een sprookjesachtige schoonheid en kwetsbaarheid. Dit project werd eind vorig jaar genomineerd voor de architectuurprijs van Almere.
Troon
De rubriek Troon belicht minder bekende Almeerders die onuitwisbaar hun stempel op de stad drukken of hebben gedrukt. Het zijn de stille bouwers, de zachte redenaars, de onvermoeibare pleitbezorgers en de harde werkers. Ze zoeken niet de publiciteit, maar blijven op de achtergrond. Lifestyle Almere zet hen op de virtuele troon. Op een plek in de stad, die voor hen een speciale betekenis heeft.
Weet je een goede kandidaat voor de troon? Meld het ons door een mail te sturen naar: troon@lifestylealmere.nl
Gert-Jan’s speelse en vrolijke ‘Villa voor Trompettist’ werd door Almeerders gekozen als woon-icoon van Almere. Een ‘gezonde’ villa, gemaakt van natuurlijke materialen als hout en vlaswol: materialen die volledig gedemonteerd en hergebruikt kunnen worden.