Crossen door de bossen

In: Vrije tijd | Editie:

Tekst:

Met maar liefst 440 km aan vrijliggende fietspaden is Almere een ideale fietsstad. Dat je in onze strakvlakke polderstad ook perfect uit de voeten kunt op je mountainbike, ligt misschien wat minder voor de hand. Toch zijn er hier een paar uitdagende mountainbikeroutes, waar je flink wat hoogtemeters kunt maken. Visit Almere zet de mogelijkheden op een rij.

Verspreid over Almere liggen er vier mooie MTB-routes, in totaal zo’n 33 km lang. De routes zijn onderling met elkaar verbonden. Starten en finishen doe je op verschillende locaties. Bijvoorbeeld bij Outdoorpark SEC Almere of Buitencentrum Almeerderhout op Stadslandgoed de Kemphaan.

mtb-route Beginbos 

Almere Haven (3,5 km, 40 hoogtemeters)
Deze mountainbikeroute is aangelegd in één van de eerste en oudste bossen van Almere. Het parcours slingert over een heuvel en er zijn verschillende obstakels in de route aangebracht. De route is halfverhard, waardoor je er ‘s zomers en ‘s winters terecht kunt.
Niveau: gemiddeld

mtb-route Kotterbos 

Almere Buiten (14 km, 55 hoogtemeters)
Vlakbij de Oostvaardersplassen vind je deze afwisselende MTB-route. Het parcours voert langs moerasgebieden, over donkere bospaadjes en enkele kunstmatig aangelegde heuvels. Er zijn een paar uitdagende afdalingen. Vooral bij nat weer kan het erg glad zijn.
Niveau: gemiddeld

mtb-route Kemphaan 

Almere Stad (6,2 km, 20 hoogtemeters)
Eén van de weinige routes in Nederland die volledig verhard is. Je kunt ‘m dus het hele jaar door prima rijden! De route is overwegend vlak, maar onderweg kom je ook diverse kombochten, jumps en een korte pumptrack tegen.
Niveau: gemiddeld

mtb-route Braambergen

Almere Stad (5,8 km, 200 hoogtemeters)
Dit trailparcours over de voormalige stortplaats Braambergen loopt over drie heuvels. Het is een zware route met pittige beklimmingen en afdalingen, waar je lekker veel hoogtemeters kunt maken.
Niveau: gevorderd

Kombochten, drop-offs, haarspeldbochten, een evenwichtsbalk: MTB’ers leven zich uit!

mtb Skills Park Almere

Almere Stad
Ben je nog niet zo ervaren of wil je je techniek aanscherpen? Kom dan naar het oefenterrein op het Fanny Blankers Koen Sportpark! Je vindt er allerlei oefenobjecten om je MTB-vaardigheden te vergroten. Kombochten, drop-offs, haarspeldbochten en een evenwichtsbalk: zowel de beginnende als de (ver)gevorderde MTB’er kan zich hier naar hartenlust uitleven.

mtb-vignet

Om gebruik te maken van het MTB-routenetwerk in Almere heb je een vignet nodig. De toegangscode voor de MTB-route Braambergen en het MTB Skills Park staat op het vignet. Dit is onder meer verkrijgbaar bij VVV Almere, Outdoorpark SEC Almere, Buitencentrum Almeerderhout en bij diverse lokale fietsenmakers.

Horeca onderweg

Krijg je zin in een hapje of drankje? Onderweg zijn er allerlei horecagelegenheden. Op Stadslandgoed de Kemphaan kun je bijvoorbeeld terecht bij Bosrestaurant Buitengewoon Lekker, Kip & Ei-restaurant DubbelOp en het Jungle Café in Dierenpark Almere Jungle. Of geniet in het Vroege Voegelbos (naast het Beginbos) bij Het Eksternest van een lekker kopje thee en een welverdiend stuk taart.

Handig om te weten
Het laatste nieuws op mtb-gebied

Stichting MTB & More is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het onderhoud van de Almeerse mountainbikeparcoursen. Ook organiseert de stichting MTB-tochten. Kijk voor meer info en het laatste nieuws op www.mtbmore.nl.

Voor beginners en gevorderden

Wil je leren mountainbiken of jouw techniek verbeteren? Outdoorpark SEC Almere (Verlaatweg 2) is het centrale startpunt van het MTB-routenetwerk in Almere. Ook biedt SEC clinics voor volwassenen en jeugd. Er zijn clinics voor mensen die nog nooit op een mountainbike hebben gezeten en voor mensen met enige ervaring. En heb je (nog) geen eigen MTB? Geen probleem, dan huur je er hier gewoon eentje!
www.outdoorparkalmere.nl

Waan je in de Alpen

Weer of geen weer, bij Indoor Mountainbike aan de E. Heimansweg 8 fiets je altijd droog. Deze indoor mountainbikeroute van 4 km is geschikt voor jong en oud en je kunt er kiezen uit drie niveaus. Dus of je nu voor het eerst op de MTB stapt of een zeer geoefende mountainbiker bent, uitdagingen genoeg! Laat je meevoeren met de G-krachten van de wall-ride, versla de zwaartekracht op de drop-offs en waan je in de Alpen terwijl je langs de waterval door de rivier fietst.
www.indoormountainbike.nl

Doe ook mee!

Op 25 en 26 september vindt het evenement Crossen door de Bossen plaats in het Kotterbos. Er is een kort en lang parcours. Een uitdaging voor échte diehards, maar ook voor beginners. Kies voor Crossen door de Bossen óf doe mee met de 3D Triatlon voor nog meer uitdaging. Zet alvast in je agenda!
www.ovpalmere.nl

Alles over fietsen in Almere

Ga voor voor de mooiste fiets- of MTB-routes naar www.visitalmere.com.