Deze lente is het precies een eeuw geleden dat de Nederlandse regering besloot om de woeste, vernietigende Zuiderzee te gaan beteugelen. Het project was het begin van nieuw land waarop uiteindelijk ook Almere zou verrijzen. Maar de aanloop naar de Zuiderzeewet duurde vele malen langer en verliep zo mogelijk nog moeizamer dan de daadwerkelijke uitvoering van het werk.
Lees het verhaal
We schrijven geschiedenis. Elke dag. Een motto van Almere, dat nog altijd tot de verbeelding spreekt. De geschiedenis van Almere gaat verder terug dan ik dacht. Bij het schrijven van een artikel over een oude topografische kaart (zie elders in dit blad), kwam ik terecht bij Stadsarchief Almere. Een eldorado voor mensen die op zoek zijn naar interessante geschiedkundige weetjes en feiten over Almere.
Lees het verhaal
Achter een dikke stalen deur, helemaal onderin het stadhuis, wordt de geschiedenis van de stad bewaard in eindeloze rijen kartonnen dozen, gevuld met droge documenten. In een hoekje achterin staan drie kasten met spullen. Een bord, een grammofoonplaat, een poppetje op een sokkel. Het zijn geschenken, trofeeën, levenloze overblijfselen van wat ooit leefde. En achter elk stuk zit een verhaal. Dit is de schatkamer van Almere.
Lees het verhaal
‘Vreemd vond ik het dat mensen naar een soort niemandsland afreisden. Ik begreep het niet. En ik was nieuwsgierig of ze in dat kale landschap gelukkig zouden zijn.’ Aan het woord is Margareta Svensson, Zweedse van origine en inwoonster van Amsterdam. In februari 1988 maakte zij, als opdracht voor haar studie aan de Rietveldacademie, een documentaire fotoserie. Voor het Stadsarchief Almere maakte zij onlangs een nieuwe serie van de 40-jarige stad.
Lees het verhaal
In 1994 presenteerde Almere op de BouwRAI een nieuwe woonwijk: de Regenboogbuurt. Behalve architectuur was ook het gebruik van kleur een leidend principe. De detaillering in de buurtinrichting was ongekend, tot en met de bankjes, de vuilnisbakken en de beplanting. Nergens ter wereld - nog steeds niet! - is kleur zó nadrukkelijk bepalend voor een hele wijk. 
Lees het verhaal
In 1981 ontwierp een gerenommeerde ontwerper een vlag voor de toen nog toekomstige gemeente Almere. Geen sinecure. Want zo’n voorname identiteitsdrager moest voldoen aan de regels van banistiek (vlaggenkunde) en heraldiek. De vlag moest ook streekkarakteristieken weerspiegelen, terwijl kleurbetekenissen eveneens een rol speelden. Kortom, het was een klus voor een specialist. In Almere liep het […]
Lees het verhaal

Categorieën