Groen maakt gelukkig

In: Tuin | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Een fietstocht door het bos. Een wandeling door het park. Een ritje over majestueuze bergen. De overeenkomst? De natuur geeft een goed gevoel; ervan genieten brengt een sprankje geluk. Dat geldt ook voor het groen in je tuin. Hoe kan dat eigenlijk, dat groen ons zo blij maakt?

In de lente is de tuin misschien wel belangrijker dan ooit. Dat blijkt ook uit een onderzoek door huizensite Funda. Het voorbije jaar werd een tuin tientallen procenten vaker aangevinkt als woonwens dan in voorgaande jaren. Uit een gebruikerspeiling van de site blijkt ook dat meer dan de helft van de bezoekers een tuin belangrijker vindt dan bijvoorbeeld een extra kamer in huis, zelfs in tijden van thuiswerken. Een positieve ontwikkeling voor mens en dier áls je tenminste de juiste balans weet te vinden.

Vitamine G

Eerst even terug naar de vraag waarom groen ons zo blij maakt. Sinds de jaren ’80 is er een bibliotheek aan wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd, dat laat zien dat je jezelf beter voelt in een natuurlijke, groene omgeving. Groen draagt bij aan je welzijn, vitaliteit en gezondheid. Groen heeft een rustgevend effect en helpt je herstellen van stress en vermoeidheid. Groen geeft meer energie en zorgt dat je beter slaapt. Op de universiteiten wordt dan ook gesproken over Vitamine G, als het gaat over de positieve effecten van groen.

Spelen met je blote voeten in het gras

In de tuin is groen de meest aanwezige kleur. Zo zijn bomen en wintergroene beplanting jaarrond daar de meest constante en beeldbepalende factor. Kleurige bloemen zijn ingebed in bladeren in diverse groene tinten. Het groene geluksgevoel draait overigens niet alleen om bomen en planten, maar ook om de kleur groen. Het is de kleur van het midden; volmaakt neutraal en bijzonder rustgevend. De kleur ook van buiten zijn, van spelen met je blote voeten in het gras.

Meer groen in je tuin betekent niet per definitie ook meer onderhoud

Misverstanden over groen

Sinds de jaren negentig is vooral de onderhoudsvrije tuin in de mode. Natuurlijk wil je een ruim terras en tuinpaden in je tuin. Maar voor (te) veel mensen lijkt ‘onderhoudsvrij’ synoniem te zijn met ‘betegeld’. Het onderhouden van beplanting hoeft echter niet veel werk te zijn, als je het slim aanpakt en bijvoorbeeld ook bodembedekkers plant. Bijkomende voordelen van bodembedekkers zijn, dat er minder onkruid ontstaat en dat de grond minder snel uitdroogt. Daardoor hoef je je tuin minder vaak te besproeien. Kortom, meer groen betekent niet per definitie meer onderhoud.

De stadse jungle

Het leven in een stad als Almere is leuk. Niet alleen als je er bent opgegroeid, maar juist ook als je misschien in een kleinere stad of in een dorp bent groot geworden. Een sociaal leven onderhouden is nergens zo makkelijk als hier; mensen zijn werkelijk overal. Kun jij je nog herinneren dat je agenda wekenlang stond volgepland? Je hebt een sportabonnement, een etentje of verjaardag. Je werkt een avondje over op kantoor of je bent druk met je hobby, het verenigingsleven of het volgen van een opleiding. Af en toe afstand nemen van de hectiek van de stad en jezelf onderdompelen met wat je tuin jou te bieden heeft, doet wonderen. Even tijd voor jezelf, tijd voor de tuin.

Ruisende bomen geven een prettiger geluid dan langsrijdend verkeer

Je eigen microklimaat

Elke tuin is uniek. En ook ín je eigen tuin kun je grote verschillen ontdekken. Door te kijken naar waar de felle zon schijnt, welke delen koele schaduw hebben of waar het wat harder kan waaien. Door rekening te houden met deze specifieke omstandigheden, kun je met groen in je tuin je eigen microklimaat creëren. Groen kan de wind dempen, schaduw maken of de inkijk verminderen. En zeg nou zelf, ruisende bomen geven toch een prettiger geluid dan langsrijdend verkeer?

De toekomst is groen

De tuin van de toekomst gaat meer terug naar de natuur. Dat is ook nodig voor mens en dier, omdat het klimaat verandert. Met groene tuinen neemt de diversiteit aan planten en dieren in de stad toe. Hoe meer groen, hoe beter het water weg kan zakken in de tuin. En wat te denken van warmte in de stad? De temperatuur kan er tijdens hete zomermaanden wel acht graden hoger liggen dan in de wijde omgeving. We herkennen op die momenten allemaal het fijne gevoel van verkoelend groen. Redenen genoeg om te stellen: groene tuin, gezonde tuin. Gezondheid is nog steeds niet te koop. Maar een groene tuin is dat gelukkig wél.

Een tuin vol geluksmomenten?

Weet jij al wat je gaat doen deze zomer? Van Raaijen Hoveniers is thuis in groen en helpt je graag verder met je tuinplannen. Bezoek de vernieuwde website voor meer inspiratie.

Van Raaijen Hoveniers

De Binderij 54
1321 EK Almere
036-5470288
www.vanraaijen.nl