Marcel Kolder

Spraakmaker, kwartiermaker, stadsdromer, stadsmaker, kanteldenker en cultuurdoener. Allemaal termen die mensen om me heen gebruiken om mijn persoon en werk te duiden.

Als schrijver, journalist, performer, adviseur, ontwerper, maker en cartoonist laat ik het denken over stad en land, burger en overheid kantelen.

Als burger werk ik aan de cohesie van Almere. Groot- maar ook kleinschalig, want wie het kleine niet eert. Door mee te werken aan vele kleine energiegevende zaken, vaak onbetaald. Verder ben ik energievretend onderdeel van het leukste gezin van Nederland. Een gezegend man dus.

Mijn persoonlijke blog: www.kanteldenker.nl

Mijn bedrijf: www.draoidh.nl

Verhalen van Marcel Kolder

Jim van der Wardt is in de wieg gelegd als maker. Het liefst had hij die wieg nog zelf gemaakt ook. Hij is één van de wereldverbeteraars, die in 2015 vertelde over de kanteling in hun leven: Het Kantelingsalfabet. Daarin vind je verhalen van kantelaars, dwarsdenkers, verbinders, friskijkers en verkenners. In het boek staat Jims verhaal onder de letter X. Typisch Jim. Die letter staat voor het onbekende, voor zijn zoektocht. Hij zit vol vragen. Altijd. En dan komen die van Lifestyle Almere er nog bij…
Lees het verhaal
Caroline en haar accordeon zijn onafscheidelijk. Trekkend en duwend beweegt zij de lucht naar luisterrijke akkoorden. Adem in, adem uit. Vingervlug laat zij klanken aanslaan. Ze maakt met haar band een mix van jazz en wereldmuziek. Ze schrijft ook de meeste teksten. Steeds vaker over thema’s in de traditie van Boudewijn de Groot, maar zonder vinnige statements. Haar commentaar op de wereld ligt op een veel abstracter en poëtischer niveau.
Lees het verhaal
We staan bij de circulaire voetbrug langs de Wittenwerf in Haven, in 2018 als pilot gebouwd voor de Floriade. Hij vormt de nieuwe oversteek naar het Boomfeestbos. In deze voetbrug, met zijn karakteristieke V-vormige steunpilaren, zijn de goede onderdelen verwerkt van de gesloopte vervallen bruggen uit de buurt.
Lees het verhaal
We doen de fotosessie op de skatebaan in Almere Buiten. Een jochie neemt nieuwsgierig een kijkje. Het is zaterdagochtend vroeg, en rondom nog doodstil. Hij schreeuwt over de baan: ‘Jij bent toch Bo Kramer? Jij hebt toch al twee keer goud gewonnen?’ Bo roept verbaasd terug: ‘Hoe weet jij dat nou?’ Het kereltje trots: ‘Jij vertelde over rolstoelbasketbal op onze school, hier vlak om de hoek. Dat was best vet.’ Op Bo’s gezicht verschijnt een brede glimlach. Ze reageert: ‘Right, dat was fun!’
Lees het verhaal