Caroline in’t Veld Muzikant en verbinder

In: Troon | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Caroline en haar accordeon zijn onafscheidelijk. Trekkend en duwend beweegt zij de lucht naar luisterrijke akkoorden. Adem in, adem uit. Vingervlug laat zij klanken aanslaan. Ze maakt met haar band een mix van jazz en wereldmuziek.

Ze schrijft ook de meeste teksten. Steeds vaker over thema’s in de traditie van Boudewijn de Groot, maar zonder vinnige statements. Haar commentaar op de wereld ligt op een veel abstracter en poëtischer niveau.

Haar muziek beweegt zich met plezier in subculturen, weg van de mainstream. Ze verbindt mensen op virtuoze wijze. Zo zette ze Rap en Roer op. Plek waar talenten kunnen groeien. Maar niet alleen jonge musici. Caroline nam een breigroep vanuit het Leger des Heils mee naar de gevangenis, en met gedetineerden vormden de ‘oma’s’ een gelegenheidscombinatie. Samen maakten ze de Bosshardt Rap en wonnen daarmee een theaterfestival.

De accordeoniste is ambassadeur voor de vele kunstenaars, schrijvers en artiesten uit ons nieuwe land. Caroline is te horen als cultureel programmamaker op omroepen in heel Flevoland. Haar stellige mening: ‘Flevolandse makers hebben dezelfde kwaliteit als die uit Amsterdam of Utrecht.’ En zo is dat.

Zo spreekt ze ook haar liefde uit voor intieme zaaltjes als Corrosia in Almere- Haven. Met 200 stoelen is het dè plek waar jonge talenten nog oprecht kansen krijgen. Het technische team en de directeur tonen het lef om potentieel naar een volgend niveau te tillen. Het is ook de plek van de foto, pal naast het door vele Havenaren beminde kunstwerk van Jan Snoeck: het gezin.

Voor de presentatie van haar meest recente CD Encore nodigde Caroline Harcourt Klinefelter uit, de voormalig persvoorlichter van Martin Luther King. Klinefelter sprak over de verbinding tussen mensen en de rol van muziek in de tijd van King. Een indrukwekkend betoog werd het. En dat tekent Caroline. Het verenigen van mensen met visie, muziek en liedjes is een prachtige levensroute.

Troon

De rubriek Troon belicht minder bekende Almeerders die onuitwisbaar hun stempel op de stad drukken of hebben gedrukt. Het zijn de stille bouwers, de zachte redenaars, de onvermoeibare pleitbezorgers en de harde werkers. Ze zoeken niet de publiciteit, maar blijven op de achtergrond. Lifestyle Almere zet hen op de virtuele troon. Op een plek in de stad, die voor hen een speciale betekenis heeft.

Weet je een goede kandidaat voor de troon? Meld het ons door een mail te sturen naar: troon@lifestylealmere.

Vorige zomer verscheen Encore, Caroline’s zevende album. Met reizen als leitmotiv. Caroline werd geraakt door de Covid-19 uitbraak in Uganda. Bassist Joost maakte aldaar een liedje in een taxi in Kampala. De chauffeur bleek rapper Dr2%. En uiteraard hoor je hem op de track ‘Achterbank’. Johan, de onbetwiste huiscomponist, en Joost zijn de mannen met wie Caroline werkt. Ze hebben een hechte band. De laatste track op de CD gaat over de Oostvaarderplassen. Eindpunt van een lange reis. Plek om tot rust te komen.