Majeed Saeeyan – Een man met een zacht hart

In: Troon | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Van huis uit leerde Majeed Saeeyan zuinig om te gaan met materialen en niets weg te gooien. Zijn atelier staat dan ook vol met gebruikte spullen. Zo heeft hij duizenden oude airbags liggen, waar hij met zijn cursisten tassen en bloemrijke picknickkleden van maakt.

Ooit werkte hij naast zijn school in het weekend op het land op de papaverplantages. Hij ving opium op door kleine sneetjes in de bloemen te maken en dat in plastic zakjes te doen. Zijn moeder was tapijtontwerper en zijn vader beeldhouwer. Door zijn politieke prenten over de regimeverandering door de Moellah’s was hij op zeker moment zijn leven niet meer zeker. Op z’n zeventiende vluchtte Majeed weg uit Perzië. Zijn moeder gaf hem een rugzakje met een kompas en wat blikjes voedsel en hij ondernam een lange reis door de bergen naar Pakistan. Daar startte hij een nieuw leven. Hij studeerde er beeldende kunsten, trouwde, kreeg kinderen en leefde vervolgens in Nederland van restauratiewerkzaamheden. In de jaren ‘90 maakte hij prachtige schilderijen. Hij bleek een gewild kunstenaar. Eén van deze schilderijen verkocht hij op de miljonairsbeurs voor 84.000 euro. Voor een goed doel: De Cliniclowns.

De liefde voor recycling werd in Almere net zo groot als zijn liefde voor kunst. Hij lijkt wel de uitvinder van de circulaire kunst. Hij verwerkt als van nature restmaterialen in kunst en gebruiksvoorwerpen. De onvermoeibare drive van Majeed om het beste in mensen naar boven te halen en ook mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt te ondersteunen, maakt hem tot een bijzonder mens. Majeed geeft schilderlessen aan diverse doelgroepen. Hij beschouwt schilderen als een manier om een ‘heel mens’ te worden. Enthousiast vertelt hij over een politieagente met burn-out klachten die tijdens het schilderen zichzelf hervond. Door te leren schilderen gaan mensen anders naar zichzelf kijken, is zijn idee. Zijn methode van werken wordt ‘Gentle Teaching’ genoemd. Jezelf als leraar klein maken, op je hurken zitten en luisteren naar de zoektocht van je cursisten. En daar dan ook samen over te schilderen.

Troon

De rubriek Troon belicht minder bekende Almeerders die onuitwisbaar hun stempel op de stad drukken of hebben gedrukt. Het zijn de stille bouwers, de zachte redenaars, de onvermoeibare pleitbezorgers en de harde werkers. Ze zoeken niet de publiciteit, maar blijven op de achtergrond. Lifestyle Almere zet hen op de virtuele troon. Op een plek in de stad, die voor hen een speciale betekenis heeft.

Weet je een goede kandidaat voor de troon? Meld het ons door een mail te sturen naar: troon@lifestylealmere.nl

In Almere startte Majeed met Connie Fransz The Home of Creation. Een plek waar je schilderspullen kunt kopen, lessen kunt volgen, een mooie dagbesteding vindt en waar je ook gewoon langs kunt gaan voor een gratis kop koffie of schilderadvies: www.thehomeofcreation.nl