Naast de ambitie heeft Almere vooral ook de potentie om een rol van betekenis te spelen als locatie voor techbedrijven. De ruimte is er, evenals de infrastructuur. De ondernemingen komen al, nu de mensen nog. Daar wordt hard aan gewerkt.
‘Ik zag op Facebook dat je alle files in de cloud hebt gezet. Kun je me even appen in welke map ze staan? Dan kan ik ze downloaden voor de conference call van morgen. En stuur me voor de lunch maar een tikkie.’ Taal uit een ander tijdperk is sowieso lastig te begrijpen. Maar voor deze zin hoef je hooguit twee decennia terug te gaan in de tijd, om zeker te weten dat niemand er een jota van snapt. De industriële revolutie veroorzaakte ooit een ongekende wijziging van wereld en maatschappij, de digitale revolutie verandert alles om ons heen zo mogelijk nog meer. Grappig is dat de explosieve groei van de digitale wereld zo’n beetje gelijk opgaat met die van Almere. Alleen dát al maakt van de jongste stad van Nederland de voedingsbodem bij uitstek voor een digitale high tech-cultuur.
Stad met een internationaal karakter
Dat is een aardige samenloop van omstandigheden, maar er zijn ook heel concrete zaken die Almere geschikt maken als bakermat van technologische kennis, ontwikkelingen en innovatie. Om te beginnen in algemene zin. Wat Almere zo aantrekkelijk maakt voor andere branches, geldt ook voor de Informatie- en Communicatietechnologie (ICT): de centrale ligging in het land, van overal makkelijk bereikbaar met de auto en het OV en de nabijheid van de luchthavens Schiphol en Lelystad. Verder ligt Amsterdam om de hoek en daar bestaat al een grote concentratie tech-activiteiten. Bovendien heeft Almere een hogeschool met uitstekend IT-onderwijs en is de data-infrastructuur van hoog niveau. Dat alles, gekoppeld aan gunstige vestigingsmogelijkheden en zeeën van ruimte, maakt dat Almere hoge ogen gooit als Nederlandse Silicon Valley: power in de polder. En er is zelfs nóg een eigenschap die Almere buitengewoon kansrijk maakt in de technologiebranche: het internationale karakter van de stad. Tal van grote bedrijven zijn hier al gevestigd en dat betekent veel werkgelegenheid voor mensen met een tech-achtergrond.
De explosieve groei van de digitale wereld gaat gelijk op met die van Almere
Ontwikkelingen buitelen over elkaar heen
Wie denkt aan werken in de ICT, denkt waarschijnlijk aan programmeerwerk of systeembeheer. Uiteraard zijn dat belangrijke aspecten, maar er is zo veel meer. De ontwikkelingen buitelen over elkaar heen. Nog steeds. Of misschien zelfs: meer dan ooit. Denk aan het Internet of Things (IoT), dat allerlei gebruiksvoorwerpen met elkaar laat communiceren. De lichten die in huis gaan branden, zodra je de oprit oprijdt. De oven die alvast gaat voorverwarmen, als je op je werk je laptop dichtklapt. Maar denk ook aan kunstmatige intelligentie (AI – Artificial Intelligence). Dat fenomeen staat nog in de kinderschoenen, maar is onmisbaar
Een paradijs voor werkzoekenden: banen en opleidingen te kust en te keur
IT Tech in Almere
De Economische Agenda van de Gemeente Almere heeft een focus op een aantal kansrijke sectoren waaronder ICT-Tech. Een sector die sterk vertegenwoordigd is in Almere en een enorme groeipotentie heeft, denk maar aan de digitalisering. Het ICT Fieldlab is een regionaal her-, bij-, en omscholingscentrum om mensen op te leiden naar een mooie toekomst in ICT. Het fieldlab werkt samen met de ICT Tech bedrijven in Almere. Deze bedrijven bieden werkplekken aan, verlenen opdrachten en begeleiden de deelnemers. Het Fonds Verstedelijking Almere financiert de activiteiten om zo inwoners van Almere op te leiden voor de toekomst.
Veel dingen waar we ooit van droomden, zijn inmiddels werkelijkheid
voor veel dingen die we graag zouden willen. Autonome auto’s bijvoorbeeld. De lijnen op de weg volgen is één ding. Een bepaalde snelheid aanhouden ook. Maar wil een auto daadwerkelijk zelfstandig rijden, dan moet hij ook kunnen reageren op onverwachte situaties. En daar is een flinke dosis AI voor nodig. Denk verder ook aan alle communicatiemogelijkheden, die wij dankzij de tech-branche nu hebben. Veel mensen werken momenteel noodgedwongen thuis. Zonder de huidige telecomtechnologie was dat nooit mogelijk geweest.
Het blijft mensenwerk
Technologie neemt ons enorm veel werk uit handen. Klopt. Maar het bedenken, ontwikkelen en bouwen ervan blijft mensenwerk. Heel specialistisch werk bovendien. De groeiambitie van Almere brengt daardoor een grote behoefte aan technisch geschoolde mensen met zich mee. Die behoefte groeit maar door, terwijl in veel andere sectoren de werkgelegenheid – ook door toedoen van de coronacrisis – juist flink onder druk staat. Almere pakt die tegenstelling aan door in zee te gaan met TekkieWorden, een initiatief van Amsterdam Economic Board en TechConnect. Dat is een samenwerkingsverband van tientallen onderwijsinstellingen, bedrijven en overheidsorganisaties uit de regio Amsterdam. Eerder sloten Den Haag, Rotterdam en Utrecht zich al aan en afgelopen zomer haakte ook Almere aan. TekkieWorden.nl is een online gids waar alle mogelijke IT-opleidingen overzichtelijk staan gerangschikt. Je vindt er ook een module die geïnteresseerden laat ontdekken wat hun mogelijkheden zijn en welk soort ICT-werk wellicht het best bij hen past.
Van HAL 9000 tot Back to the Future
Veel mensen vinden tech ongrijpbaar. Maar dat verandert als je er beter naar kijkt. Het zit overal in ons dagelijkse bestaan. Laat je smartphone maar eens een dag in de la liggen: moet je voor de aardigheid eens kijken hoe vaak je er dan vergeefs naar grijpt… Je navigeert, belt, appt, betaalt, filmt en fotografeert. Je leest het laatste nieuws, raadpleegt het weer, luistert naar muziek, bekijkt video’s. Als je een onbekend maar mooi nummer hoort, weet je smartphone wat het is en waar je het kunt kopen. Bankzaken, je gitaar stemmen, kentekens checken, je sportprestaties bijhouden, social media: iemand van nog niet eens zo lang geleden snapt werkelijk niets van wat wij allemaal met dat ene apparaatje doen.
Nu nog dromen, straks gewoon gewoon…
Aan de andere kant maakt tech ook dingen mogelijk, waar we al lange tijd van droomden. Mooie voorbeelden zie je in de filmtrilogie Back to the Future. Tijdreizen kunnen we helaas nog steeds niet – alhoewel, helaas: je kunt je afvragen of het handig is om de toekomst te kennen, of in te grijpen in de geschiedenis; hoe rampzalig dat kan uitpakken, beschrijft Stephen King prachtig in zijn roman 11.22.63. In Back to the Future zie je de vader van Marty McFly vanuit huis via een scherm met zijn baas praten. Skype avant la lettre. In deel twee is het luchtruim van de stad vol met vliegende auto’s. Onzin? Dan heb je dus nog niet gehoord van de PAL-V Liberty, een in Nederland ontwikkelde vliegende auto die bijna productierijp is. Verder zag je zelfrijdende taxi’s in Back to the Future: ook die rijden inmiddels daadwerkelijk rond, zij het nog in de experimentele fase. Daar is een flinke portie kunstmatige intelligentie voor nodig, maar wie zich supercomputer HAL 9000 de filmklassieker 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick herinnert, weet dat mensen daar al in 1968 over nadachten.
Veel dingen waar we ooit van droomden, zijn inmiddels werkelijkheid en dat was nooit gebeurd zonder de tech-sector. Diezelfde sector kan er ook voor zorgen dat veel dingen, waar we nu nog alleen van dromen, straks gewoon gewoon zijn.
Man uit de praktijk
Net niet geboren, maar wel getogen (vanaf zijn tweede) Almeerder Ian Middelbos (32) heeft zijn afsluitende presentatie met succes afgerond wanneer we hem spreken. ‘Ik zat al in de ICT en heb, naast wat helpdeskfuncties, systeembeheer gedaan. Nu heb ik leren programmeren en dat was echt nieuw voor mij. De laatste jaren werkte ik voor een bedrijf dat hard- en software maakte voor sporttiming.’ Daar had hij het wel een beetje gezien, vertelt Ian: ‘Ik had net besloten om daar weg te gaan, toen corona zich aandiende. Dat was een beroerde timing. Nadat ik mij had ingeschreven bij het UWV, kwam dit project van de gemeente op mijn pad en zo kwam ik op deze omscholing terecht.’
Meer de diepte in
Met de inkt nog nat op zijn certificaten oriënteert Ian zich nu op het verdere verloop van zijn carrière: ‘Ik wil eerst bij een ontwikkelaar aan de slag om ervaring op te doen. Daarna kan ik allerlei richtingen op.’ Uiteindelijk wil hij graag werken aan de serverkant van applicaties en websites. ‘Meer de diepte in qua techniek,’ legt hij uit. ‘Mijn droom is om daar zo goed in te worden, dat ik overal ter wereld aan de slag kan.’ Ook Ian beschouwt Almere als een grote kanshebber om een hightechstad van naam te worden: ‘Er zitten hier al veel goede bedrijven op dat gebied, en daar komt dit project van de gemeente dan nog bij. Het ziet er goed uit.’ Dat gemeente en bedrijven elkaar hierin hebben gevonden, blijkt uit het feit dat mensen van Ultimum (cyber security) kwamen kijken naar de eindpresentatie van Ian.
Lawine aan uitdagingen
De nieuwe situatie in de wereld biedt een lawine aan uitdagingen voor IT-specialisten, denkt Ian. ‘En let ook op zaken als artificial intelligence,’ zegt hij. ‘Steeds meer gebruiksproducten kunnen slimme dingen doen, die kortgeleden nog volstrekt onmogelijk waren. Dat is echt héél interessant.’ Ian vermoedt dat met name de smartphone nog lang niet is uitontwikkeld: ‘Zoals we nu dingen op onze telefoons doen die twintig jaar geleden ondenkbaar waren, zo doen we over twintig jaar dingen waar we ons nu nog helemaal niets bij kunnen voorstellen. Misschien kunnen telefoons straks al inspringen op wat wij willen, voordat wij ze kunnen vertellen wat te doen.’ Genoeg uitdagingen voor Ian, en voor alle anderen die hun toekomst in de ICT plannen.
Almere is buitengewoon kansrijk in de technologiebranche
Uitdagende en boeiende toekomst
Dat is belangrijk, want de tech-sector is veel breder dan de meeste mensen denken. De ICT veroverde de wereld in een razend tempo en inmiddels zit het verweven in vrijwel elke denkbare sector. Het is daardoor een paradijs voor werkzoekenden: banen en opleidingen zijn er te kust en te keur, voor alle niveaus. Iedereen kan een uitdagende, boeiende toekomst in de branche opbouwen. TekkieWorden richt zich niet alleen op jongeren, maar met name ook op ouderen die zich bij of om willen laten scholen, zowel vanuit een andere hoek van de ICT (zoals Ian Middelbos, zie kader), als vanuit heel andere sectoren. Zo heeft Almere, als kloppend hart van de tech-wereld, straks genoeg mensen in huis om de grote ambities waar te maken.