Wát een plaatje!

In: Tuin | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Op een heel bijzondere plek, tegen een duinrand in de Utrechtse heuvelrug, is recent een nieuwe villawijk gerealiseerd. De authentieke architectuur doet denken aan de periode rond 1900 en gaat hier soepel samen met het comfort en de luxe van nu. Door de toepassing van hout, baksteen met plintdetaillering, gedekte kleuren en hoge raampartijen waan je je in een klassieke villa van weleer, en woon je heerlijk op de grens van bos en duinen. Nu alleen de tuin nog…

De tuin weerspiegelt altijd iemands persoonlijke eisen en wensen. Daarnaast spelen ook omgeving en architectuur een belangrijke rol. Het heeft dan ook best wat voeten in de aarde om de tuin van je dromen te (laten) realiseren. Zeker als er op locatie alleen de bouwkavel en de prachtige, bosrijke omgeving te zien zijn.

Door de kruisverbindingen ontstaat er een fijn gevoel van beschutting

Verbeeldingskracht

Gesprekken zijn een belangrijke bron van informatie en inspiratie, maar niet voor niets luidt het gezegde: een beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat geldt ook voor tuinontwerpster Manon die terugblikt op de eerste afspraak op locatie. ‘Daar stonden we dan, op de bouwplaats, met de artist impressions in de hand,’ vertelt Manon. ‘Toch lukte het om vrij snel een helder beeld te krijgen van de toekomstige woonomgeving. Aan de hand van foto’s gaven de bewoners mij een goed beeld van hun wensen. Met de bouwtekeningen en de impressies van de gevelaanzichten was dit het vertrekpunt voor het tuinontwerp.’ Manon maakte aansluitend, met de bewoners en hun honden, nog een wandeling door het aangrenzende natuurgebied. ‘Het was een bijzondere uitdaging om mezelf op deze wijze in te leven in de toekomstige situatie en de tuin in het bijzonder.’

Mond-tot-mondreclame

De bewoners van de villa kwamen bij Van Raaijen Hoveniers in Almere terecht na een aanbeveling van tuinfotograaf en groenauteur Modeste Herwig. Drie kwartier vanuit Almere naar de Utrechtse heuvelrug is geen probleem. Hieruit blijkt maar weer de kracht van mond-tot-mondreclame, die al sinds mensenheugenis bestaat en die in al die tijd nog geen grammetje aan gewicht heeft ingeboet. Een krachtige aanbeveling kan deuren – of in dit geval een tuinpoort – voor je openen.

Vanuit het huis is er een prachtig uitzicht op de tuin

Sterke zichtlijnen

Tuinontwerpster Manon ging aan de slag en presenteerde een paar weken later in de tuinstudio in Almere het eerste ontwerp aan het echtpaar. ‘Kenmerkend voor deze tuin zijn de sterke zichtlijnen,’ vertelt Manon. Zo fungeert de strakke, langwerpige vijver – omsloten door onder meer een stenen rand – als water- en middenas. In de waterpartij is er prominent plaats voor het beeld dat is meeverhuisd vanuit de oude woning. Loop je langs de vijver, dan kom je bij de houten vlonder en het wellness-gedeelte. Daar bakenen twee hoge, houten bouwwerken het einde van de tuin af. ‘Door de kruisverbindingen heb je hier een fijn gevoel van beschutting bij de Finse sauna, de whirlpool en jacuzzi,’ legt Manon uit. ‘Met de hagen heb ik een duidelijke groene afscheiding aangebracht. Binnen is de tuin, buiten is de natuur.’ Na een paar kleine aanpassingen volgde de tuinaanleg.

Het eindresultaat in één woord? Wow!

Wow!

Tegen het einde van afgelopen voorjaar bezocht tuinontwerpster Manon de inmiddels aangelegde tuin. Aan de voorzijde sprongen bij de entree van de villa de gesnoeide vormbollen direct in het oog. Vanuit het huis was er een prachtig uitzicht op de tuin. Manon liep door de openslaande keukendeuren
de veranda op en vatte met ‘Wow!’ het eindresultaat in één woord krachtig samen. ‘De eenheid van
binnen en buiten, de stijlvolle tuinkamers, de prachtige beplanting, waaronder de beeld­bepalende leibomen, echt álles is uitgekomen. Wat een plaatje!’ Missie geslaagd: een tuin vol geluksmomenten!

De winter, hét moment voor tuinplannen

Wil je volgend jaar extra van je tuin genieten? Wacht dan niet tot komend voorjaar, want dan ben je te laat. Begin tijdig met je plannen en het tuinontwerp. Het vroege voorjaar is de perfecte periode voor de aanplant. Op de website van Van Raaijen Hoveniers vind je volop inspiratie voor een tuin vol geluksmomenten.

Van Raaijen Hoveniers

De Binderij 54
1321 EK Almere
036-5470288
www.vanraaijen.nl