7 gouden tips voor een duurzaam interieur

In: Wonen | Editie:

Tekst:

Duurzaam wonen blijkt gelukkig meer dan een trend. Woningen worden steeds vaker uitgerust met zonnepanelen, warmtepompen en driedubbel isolatieglas. Ook het bouwproces moet voldoen aan allerlei strikte milieueisen. Maar hoe zit het dan met de binnenkant? Interieurontwerper Melanie Parker-Zwanziger geeft je tips & tricks over de duurzame keuzes die je kunt maken bij het inrichten van je stulpje.

Pak je duurzaamheidslijstje er maar bij, want hier wíl je punten scoren. Door bewust keuzes te maken kun je namelijk veel betekenen; niet alleen voor de planeet, maar ook voor je eigen gezondheid. Uiteindelijk gaat het om kennis gevolgd door daadkracht. Duurzame keuzes voor vloeren, verlichting, verf en meubelen zijn er genoeg.

De basis ligt bij je vloer

Start bij de basis: de vloer. Jouw vloerkeuze drukt een bepalende stempel op de sfeer in je woning, maar draagt ook flink bij aan je ecologische voetafdruk én je gezondheid. Kijk in eerste instantie naar de levensduur van je vloer. Vloeren van natuurlijk materiaal, zoals bamboe en hout, gaan lang mee. Bamboe groeit ook nog eens razendsnel. Denk je nou: ‘Saai hoor, zo’n standaard bamboekleur.’ Dan heb ik een nieuwtje. Bamboe is er in verrassend veel kleuren en soorten. Kies je voor een houten vloer? Kijk dan altijd of de houtsoort afkomstig is van een duurzame bron. Een keurmerk geeft je die informatie. 

Vol gifstoffen

Vloeren hebben invloed op de luchtkwaliteit in huis. Veel vloeren van kunststof geven bijvoorbeeld gifstoffen af. Niet alleen bij het leggen, maar ook tijdens het gebruik. Wellicht verrassend, maar een goed alternatief is linoleum. Dit natuurproduct is in vele opzichten duurzaam. Het belangrijkste bestandsdeel is lijnolie, dat geperst is uit zaden van de vlasplant en gemengd met bijvoorbeeld kurk, kalksteen en hars. Door zijn slijtvaste karakter gaat de vloer jarenlang mee.

Speuren is leuk!

Leuk onderdeel van het inrichten is de speurtocht naar meubelen. Waar moet je eigenlijk op letten bij het aanschaffen van duurzame modellen? Vermijd spaanplaat zoveel mogelijk, want daar zitten Vluchtige Organische Stoffen (VOS) in, zoals het schadelijke formaldehyde. Wat dan wel? Eikenhout met een keurmerk en producten van gerecyclede PET-flessen of oceaanplastic vormen een goed alternatief. Bepaalde leveranciers planten bomen terug voor ieder verkocht meubelstuk. Dat scoort punten op je duurzaamheidslijstje. 

Paint it green!

Denk je goed bezig te zijn met verf op waterbasis? Kijk dan tóch even verder. Vaak zitten er alsnog parabenen in, of vluchtige stoffen. Die komen vrij tijdens het verven, maar ook bij het uitharden van de verf. Niet fijn voor het milieu en ook zeker niet voor de gezondheid van je gezin. Een mooi alternatief vind je in verven met natuurlijke pigmenten, zoals kalk of gips. Je betaalt er wat meer voor, maar dat is jouw gezondheid je meer dan waard.

De trends voorbij

Natuurlijk is zo’n hexagon tegelpatroon of zwarte kraan helemaal van nu, maar over een paar jaar denk je: Ach toch, zó 2021… Kies het dus alleen als je het blijvend mooi vindt. Ga bij twijfel voor een tijdlozere variant. Wil je desondanks een trend volgen? Kies dan voor hippe accessoires, die je later door kunt geven aan een leuke kennis.

Hoogste tijd om van die gouwe ouwe gloeilamp nu écht geschiedenis te maken

Groen licht

We weten het al lang: ledverlichting is milieuvriendelijker dan die gouwe ouwe gloeilamp. Maar hoeveel scheelt het eigenlijk? Nou, zeker 90%. Als een gloeilamp 65 Watt verbruikt, is dat bij een led lichtbron zo’n 12 Watt. Ook het aantal branduren loopt enorm uiteen. De gloeilamp komt aan een schamele 2000, terwijl led tot wel 50.000 uur mee kan gaan. Nogal een verschil! Ook is de CO2- uitstoot aanzienlijk lager. Het veelgehoorde tegengeluid dat led kil licht kil zou geven, is achterhaald. Tegenwoordig kun je allerlei kleurtemperaturen kiezen. Tijd dus om van die gloeilamp nu écht geschiedenis te maken. Verwerk ledlichtbronnen in je basis-, sfeer- en accentverlichting. Dat houdt de aarde leefbaar en op den duur voel je het ook in je portemonnee. Win-win!

Duurzaam interieurontwerp

Zie je door de bomen het eco-bos niet meer? Neem dan een interieurontwerper in de hand. Naast het feit dat zij je kan begeleiden in jouw duurzame interieurkeuzes, kan ze ook een passend en tijdloos ontwerp maken, waar jij jarenlang van blijft genieten. Duurzaamheid ten top! Meer informatie: Studio Melanie Parker.