Wie leest, leeft langer!

In: Vrije tijd | Editie:

Tekst:

Het is weer lente! Tijd voor een relaxte stoel in het zonnetje en een goed boek. Van kasteelroman en thriller tot reisverhalen en literatuur. Maakt niet uit wat je leest. Lezen inspireert, ontspant en voert je even weg uit de waan van de dag. De Nieuwe Bibliotheek wil graag kennis delen, lezen bevorderen en dit voor zoveel mogelijk Almeerders toegankelijk maken. Daarom is er sinds half april een nieuw Budgetabonnement en worden de tarieven per 1 juni aangepast.

De wijzigingen geven een beter overzicht van de nieuwe abonnementen en tarieven, en van de voordelen die je als lid van de bibliotheek krijgt. Lezers kunnen daardoor voortaan ook beter inschatten welk abonnement bij hen past. Aan de bestaande Jeugd-, Basis- en Topabonnementen wordt een vierde abonnement toegevoegd: het Budgetabonnement. Dit is onder meer bedoeld om mensen met een kleine beurs en jongvolwassenen ook welkom te kunnen heten in de bibliotheek. Het abonnement voor de jeugd blijft gratis en boetevrij. Alle abonnees vanaf 18 jaar krijgen korting – tot zelfs vijftig procent – op filmtickets en activiteiten die in de bieb georganiseerd worden. Zij hebben bovendien onbeperkt toegang tot onlinecursussen en tijdschriften. Als abonnee kun je met een app gratis een heleboel tijdschriften lezen, van Libelle, Margriet en Autoweek tot en met de Nouveau. Lezers met een Basis- of Topabonnement kunnen hun hart ophalen aan het onbeperkt lezen van e-books.

Je kunt er anderen ontmoeten, samen studeren of gezellig afspreken in het Nieuwscafé

Lezen is voor iedereen

Abonnees met een Budgetabonnement mogen tien boeken per jaar lenen. Nynke Stoffers, communicatieadviseur bij de bieb, licht de komst van dit abonnement toe: ‘Als bieb zijn we de huiskamer van de stad. We willen er voor iedereen zijn en dus ook voor de minima en de incidentele lezer. Met dit abonnement kunnen deze groepen gebruikmaken van de bieb wanneer het uitkomt, in al haar facetten. Dus net als bij de andere abonnementen, geven we bij het Budgetabonnement korting op workshops en films.’ Daarnaast wil de bieb vooral ook jongvolwassenen betrekken. Zodra op hun 18de het gratis jeugdabonnement ophoudt, nemen de meeste jongeren geen nieuw abonnement. Stoffers: ‘Ook voor twintigers en zeker voor studenten blijft de bieb interessant. Je kunt er namelijk veel meer doen dan alleen boeken lenen. Je kunt er anderen ontmoeten, samen studeren, gezellig afspreken in het Nieuwscafé of een mooie arthouse film kijken.’

Lezen is gezond

Sadhana Asruf-Ghogli werkt als marketeer bij de bieb. Zij vertelt: ‘Met de nieuwe abonnementenstructuur willen we ervoor zorgen dat veel meer mensen onze boeken gaan lezen. Want lezen is gezond. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Met onze BoekStartkoffertjes vol met knisperboekjes, kun je zelfs je baby al gaan voorlezen.’ Kinderen met ouders die hen regelmatig voorlezen, worden namelijk leesvaardiger en gaan vaker zelf ook lezen. Dat versterkt de leesvaardigheid en heeft een gunstig effect op de woordenschat en op de onderwijsprestaties in het algemeen. Deze positieve spiraal geldt zowel voor basisschoolleerlingen als voor leerlingen van de middelbare school én voor studenten. Andersom is het zo dat iemand die weinig leest, zijn of haar woordenschat en taalvaardigheid ziet afnemen en als gevolg daarvan nog minder gaat lezen.

Sinds het begin van dit millennium stagneert de leesvaardigheid van Nederlandse kinderen en jongeren. Maar liefst 18 procent van de 15-jarigen dreigt met een te laag taalniveau van school te komen. Laaggeletterden kunnen minder goed meekomen in de maatschappij en hebben minder goede vooruitzichten. Doordat zij niet goed kunnen lezen, zijn laaggeletterden niet goed in staat om belangrijke informatie over zorg en gezondheid tot zich te nemen. Daardoor leven zij mogelijk korter. Sterker nog, meerdere onderzoeken concluderen een positief verband tussen vaker lezen en langer leven.

We gunnen het iedereen: even ontspannen met een boek en je sores vergeten

Lezen verruimt de geest

Lezen beschermt tegen dementie en bevordert de concentratie en de intelligentie of houdt die laatste in elk geval op peil. Maar de waarde van lezen zit ‘m zeker ook in de intrinsieke opbrengsten. Asruf-Ghogli: ‘Wie leest, maakt zijn of haar horizon brede. Het verruimt je denken. Je leert over andere werelden, over politiek en andere meningen. Lezen vergroot je inlevingsvermogen en draagt bij om meer begrip voor anderen en jezelf te krijgen. En wellicht meer concreet: een boek kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat iemand een nieuwe hobby als tuinieren, breien of koken oppakt.’ Stoffers: ‘Als organisatie willen we – naast dat we boeken uitlenen – mensen prikkelen en stimuleren hun horizon te verbreden door het laagdrempelig aanbieden van activiteiten op het gebied van cultuur, kunst en literatuur. We hebben online- en offline-activiteiten als blogs, workshops, cursussen en masterclasses, steeds met een dwarsverband met boeken of lezen. Voor leden én niet-leden. Want we gunnen het iedereen: even ontspannen met een boek en je sores vergeten.’