Gelijkheid in je interieur

In: Wonen | Editie:

Tekst:

Steeds meer mensen ruilen hun (te) drukke sociaal en zakelijk leven in voor thuiswerken, home cooked dinners en familieavondjes op de bank. Die tendens heeft effect op de manier waarop we samen wonen en werken. De logeerkamer wordt ingeruild voor een sportkamer en de rommelkamer verandert in een comfortabel thuiskantoor. Verstandig! Door in huis een structurele werkplek in te richten, kun je aan het eind van de dag je werk ook daadwerkelijk afsluiten.

Closet by night, desk by daytime

De hang naar rust in huis wordt steeds groter. Voor een deel vullen we die wens in door decorelementen toe te passen, zoals kamerschermen. Ook een trend die we al jaren zien, blijft in stand: glazen stalen binnenwanden. Zo behoud je optisch meer ruimte en creëer je tegelijkertijd een rustige plek om te chillen of te werken. Zag je de stalen deuren de afgelopen tijd vooral in het zwart voorbij komen, dit jaar wordt daar een ruimer palet van metalen aan toegevoegd, zoals messing en koper. Ook multifunctionele meubelen doen verder hun intrede: closet by night, desk by daytime.

Kleur van het jaar

Verfguru Flexa speelt in op de huidige ontwikkelingen door Bright Skies™ uit te roepen tot de Kleur van het Jaar 2022. De luchtige, lichtblauwe tint straalt een nieuw begin uit. Volgens Flexa weerspiegelt Bright Skies™ de grenzeloze lucht om ons heen, haalt het een vleugje natuur naar binnen en brengt het elke leefruimte tot leven. Het is ook een kleur die zich goed laat combineren met andere: van zachte neutrale tinten tot vrolijke felle kleuren.

Lief voor binnen en buiten

Duurzaamheid mag uiteraard niet ontbreken in het lijstje van woontrends. Het begint allemaal bij je instelling. Vraag jezelf af ‘heb ik dit echt nodig?’ of ‘wat doe ik met mijn huidige spullen? Vaak kunnen ze nog makkelijk een tweede ronde mee. Verkoop ze dan via websites als Marktplaats en Vinted. Of blaas ze zelf nieuw leven in. Kies een nieuw hip stofje, zoals bouclé en herstoffeer die fijne stoel. Ga je tóch voor nieuw? Kijk dan van welke materialen het product gemaakt is. Gaat het lang mee? Kan het gerecycled worden? En voor je eigen gezondheid: zitten er geen schadelijke stoffen in? Think before you buy.

Vaak kunnen gebruikte spullen nog makkelijk een tweede ronde mee

De regel van twee

Wie rust nastreeft in zijn stulpje, kan denken aan symmetrie. Of anders gezegd ‘de regel van twee’. Door twee gelijke meubelen, armaturen of accessoires te kiezen en die bijvoorbeeld tegenover elkaar in de ruimte te plaatsen, creëer je symmetrie. Interieurgrootheid Jan de Bouvrie was een groot voorstander van gelijkheid in het interieur. En gelijk heeft hij. Want het bespaart je hersenen een hoop onrust. Ze hoeven namelijk minder hard te werken om het overzicht te bewaren. Maar vergeet tegelijkertijd die andere gouden interieurregel niet: gelijk is ongelijk. Dus mix en match er lustig op los. En vooral: doe wat bij jou past en neem de trends met een korreltje zout.

Hoog knuffelgehalte

Woon je in een huis met ronde vormen? Dan ben je (onbedoeld) helemaal on trend! Ronde vormen geven een positief en comfortabel gevoel. Of je nu kiest voor een organische spiegel, rond vloerkleed of een eettafel met afgeronde hoeken, het heeft direct een prettig effect op je gemoedstoestand. Snel resultaat? Wissel die moderne strakke rechte lijnen af met ronde accessoires. Kun je bovendien wel wat inspiratie gebruiken? Volg dan top fotograaf Muk van Lil via social media. Misschien ken je haar inmiddels van het VT Wonen tv-programma ‘Interieurtalent gezocht’. Haar nieuwe huis is een toonbeeld van rond en aaibaar. Zowel haar kookeiland als de muren hebben afgeronde hoeken. En dat nisje in de badkamer. Heel gaaf!

Tips van interieurontwerper Melanie Parker-Zwanziger

Meer rust in je interieur? Zo doe je dat! Ton-sur-ton kleuren geven een evenwichtig beeld, net als een opgeruimd huis. Zorg dus vooral ook voor voldoende kastruimte. Vaak biedt maatwerk uitkomst: zo kun je ieder hoekje benutten. Nog een tip! Kies zoveel mogelijk voor dimbare verlichting. Op die manier kun je op ieder moment het sfeerbeeld aanpassen aan jouw stemming. Erg rustgevend! Meer hulp nodig: neem contact op met Studio Melanie Parker.