Noroez, Perzisch nieuwjaar

In: Reportage | Editie:

| Fotografie:

De eerste dag van de Perzische kalender valt op 21 maart. Op deze nieuwe dag, Noroez, wordt in onder meer Iran (Perzië), Afghanistan, Tajikistan en Koerdistan het Perzisch nieuwjaar gevierd. Ook veel Koerden in Iran en Turkije vieren dit voorjaarsfeest, dat lang voor de komst van de Islam al op de kalender stond.

Noroez is meer dan een nieuwjaarsfeest: het is vooral ook een moment van loutering, verzoening en herdenking. Mensen trekken nieuwe kleren aan, eten heerlijke hapjes, gaan bij elkaar op bezoek en verwennen elkaar met cadeautjes. Het is een lentefeest van Perzische oorsprong.

Zeven is een heilig getal voor veel volken en culturen. Zo is het al lange tijd traditie om met Noroez bijvoorbeeld zeven soorten planten of zaden te laten groeien. Of zeven voorwerpen in huis te hebben, die met de Perzisch letter Sin beginnen, de Haft Sin:

1. sebzeh (tarwe-, gerst- of linzespruiten, groeiend in een schaal) – staat voor wedergeboorte
2. semenu (een zoete pudding van tarwekiemen) – staat voor overvloed
3. sinjed (gedroogd zoet fruit van de oleasterboom) – staat voor liefde
4. sir (knoflook) – staat voor genezing
5. sib (appels) – staat voor schoonheid en gezondheid
6. sumak (sumakbessen) – staat voor zonsopkomst
7. sirke (azijn) – staat voor leeftijd en geduld

Op de tafels zie je vaak meer symboliek. Munten bijvoorbeeld, voor voorspoed en rijkdom. Een mand met beschilderde eieren voor vruchtbaarheid. Een sinaasappel (de aarde) in een schaal met water (het heelal). Een goudvis in een kom, als symbool van het leven. Een spiegel die het licht (dat als heilig wordt beschouwd) reflecteert en vermenigvuldigt, met aan weerszijden een brandende kaars voor elk kind in de familie. De kaarsen representeren geluk.
Een mooie traditie die mooie beelden oplevert.

Nieuwjaar.

Wij vieren het met familie en vrienden – van 31 december naar 1 januari – met de oudejaarsconference, vuurwerk, appelflappen, oliebollen en champagne. Maar hoe en wanneer verwelkomen Almeerders met een andere etnische achtergrond het nieuwe jaar? Komende edities verhaalt fotograaf Mona Alikhah over jaarwisselingen van families met diverse achtergronden.