De ene na de andere wetenschapper trekt aan de bel over global warming en uitputting van onze grondstoffen. En nét zo makkelijk rijden we even later naar de stort met bijvoorbeeld onze matrassen. Rob de Pruis van Auping Plaza Almere: ‘Ik vind ‘t echt onvoorstelbaar, maar Nederlanders verbranden elk jaar een Eiffeltoren-hoge stapel matrassen. En dat dus maal duizend…’ Het kan ook anders: in 2020 wil Auping alle bedrijfsprocessen, producten en diensten groen, en dus duurzaam hebben ingericht.
Bij Auping Plaza Almere aan de Markerkant houdt Rob galant de deur voor mij open. De ruime winkel oogt uitnodigend en naast tientallen testbedden, kussens en dekbedden zie ik een veelvoud aan hip bedtextiel. We maken een rondje door de winkel. ‘Tegenwoordig verkopen we vooral boxsprings. Allemaal maatwerk. Ieder matras is leverbaar in verschillende lengtes en hardheden, van soft tot extra stevig. Bijkomend voordeel van een boxspring: je hoeft het matras nooit te draaien. Dat is trouwens sowieso niet handig vanwege de viltlaag aan de onderkant, die dient als matrasbeschermer. Want: alles voor een goede, comfortabele nachtrust! Auping is niet voor niets de grootste zelfstandige beddenproducent van Nederland en marktleider in de Benelux.’
De kroon op Johannes Auping’s werk volgde helaas pas na zijn overlijden
Het eerste vochtregulerende bed
Het succesverhaal begon 129 jaar geleden, met de ontwikkeling van het spiraalmatras. Oprichter Johannes Albertus Auping werkte als smid. ‘Een keiharde werker die zich door niets uit het veld liet slaan,’ vertelt Rob zichtbaar trots. ‘Hij hield zich zelfs staande, nadat zijn huis én werkplaats instortten. Er braken beter tijden aan, toen hij van een ziekenhuisdirecteur de opdracht kreeg een hygiënischer en beter bed te bouwen. Twee jaar na het binnenhalen van de opdracht, leverde Johannes Auping het bed.’ Het was een schot in de roos! En met haar ventilerende bodem en goede ondersteuning was de spiraalbodem, zéker in die tijd, ook een innovatief hoogstandje.
Koningin Wilhelmina sliep op een Auping
‘Johannes maakte de bodem van in elkaar gevlochten ijzerdraden. Deze creëerde hij door de draden aan de snijplaat van een bonenmolen te bevestigen, en ze vervolgens over een as te laten draaien. Om aan te geven dat hij en zijn twee medewerkers zich een slag in de rondte werkten: de eerste levering bestond niet uit één, maar uit 43 dezelfde bedden. De ziekenhuisdirecteur was niet de enige die erop zat te wachten; hij had het bed ook aan 42 andere klanten beloofd…’ Daarna ging het snel. Binnen tien jaar had Johannes Auping acht mensen op de loonlijst en opende hij een nieuwe fabriek. De kroon op zijn werk volgde helaas pas na zijn overlijden. Vlak voor de eerste wereldoorlog bestelde Koningin Wilhelmina meerdere bedden bij Auping.
Vrijwel alle onderdelen van elk oud matras krijgen een nieuw leven
Weggooien hoeft niet meer
Terug naar het heden. ‘Het is slim en gezond om minimaal elke tien jaar je matras te vervangen,’ vertelt Rob. ‘Dit betekent onder meer een flink groeiende stapel gebruikte matrassen. Auping heeft hier iets op verzonnen: het Auping take Back system, en dat werkt heel eenvoudig. Als wij jouw nieuwe matras komen brengen, nemen we het oude – van welk merk dan ook – meteen mee terug. Jij hoeft dus niet meer naar de stort en belangrijker: je maakt geen afval, want de onderdelen van je matras worden hergebruikt. Persoonlijk vind ik ’t een prettige gedachte op een bed te slapen, waarvan ik weet dat het biologisch afbreekbaar of recyclebaar is.’
Van matras tot loungebank
‘Wat er met de oude matrassen gebeurt? We verzamelen ze bij Auping in Deventer en brengen ze van daar uit naar RetourMatras. Daar worden ze systematisch uit elkaar gehaald. Vrijwel alle onderdelen krijgen een nieuw leven. Het staal uit de pocketveren wordt geschredderd en naar de metaalindustrie gebracht. Latex en polyether wordt hergebruikt in de meubelindustrie, of voor sportmatten. Jouw matras kan dus zómaar een tweede leven gaan leiden als loungebank of karatemat. Maar: altijd een minstens nét zo hoogwaardig product als onze bedden!’
Jouw ideale matras vind je met een app
Op zoek naar jouw perfecte matras? Check voordat je Auping Plaza bezoekt de Better Days-app. Zo kom je goed beslagen ten ijs. Hoe het werkt? Laat thuis een foto van jezelf maken, terwijl je in je voorkeursslaap- houding in of op bed ligt, en check deze dan met de Better Days-app.
De app analyseert je houding, en meldt of je wel of niet goed ligt. Ook kun je via de app je eigen lichaamsmaten en voorkeuren opgeven. Met de info van de app kom je naar de winkel om proef te liggen en voor persoonlijk advies van de slaapspecialisten. Zo kom je uiteindelijk terecht bij – of beter gezegd: op – jouw eigen droombed.