Gezond

In: Column | Editie:

Tekst:

Chantal Demarteau is artistiek leider van Groot Wild. Groot Wild maakt eigenzinnige, multidisciplinaire voorstellingen, buiten de gebaande paden om, met onze eigen stad Almere als inspiratiebron.

Zoals de groene zee voor mij ligt, doet het mij denken aan het water wat hier ooit was. Je kunt kilometers ver kijken. De polder reikt tot aan de horizon.

Sinds een tijdje maak ik ommetjes. Niet dat ik dat eerder niet deed, maar nu doe ik het anders: ik loop ommetjes met een app. Per gelopen ommetje krijg je punten. Punten voor afstand, punten voor tijd en punten voor een reeks. Dat motiveert mij enorm om elke dag een wandeling te maken. Ik heb mijn omgeving nog nooit eerder zo goed leren kennen! Omdat ik bijna elke dag vanuit mijn eigen huis vertrek, doe ik extra mijn best om steeds een ander ommetje te maken, zodat elke nieuwe wandeling een ontdekkingstocht wordt.

Sommige mensen kiezen ervoor om een podcast op te zetten of muziek te luisteren wanneer ze aan het wandelen zijn. Ik doe dat bewust niet. Zonder auditieve afleiding ben ik veel meer gefocust op alles om mij heen. Geen steegje, hoekje of paadje in mijn buurt heeft nog geheimen voor mij.

Zo weet ik nu dat er heel veel spechten wonen in het stukje park vlak bij het filmwijkstrandje, dat er een hele kolonie aalscholvers is neergestreken in de buurt van de Kemphaan, dat er hermelijnen oversteken bij het fietspad aan de rand van de snelweg en dat een paar duiven, in de buurt van mijn huis, een nest aan het bouwen zijn.

Ook dragen ommetjes bij aan mijn beeldende inspiratie. Doordat ik meer bezig ben met mijn omgeving vallen gebouwen, Street-art en kunst in de openbare ruimte mij meer op dan voorheen.

Nu we niet naar musea kunnen, ben ik genoodzaakt om mijn regel-matige portie beeldende inspiratie ergens anders vandaan te halen. Tot mijn vreugde hebben we tegenwoordig een echte pop-up galerie: Kunst is leuk. In deze galerie, in het pand naast de trappen op de Citadel, zie je om de zoveel tijd nieuwe kunstwerken van voornamelijk Almeerse kunstenaars.

Tijdens één van mijn ommetjes was Kunst is Leuk mijn bestemming. Toen ik na mijn bezoek naar buiten stapte, viel mijn oog op de ingang van de Krakelinggarage. Een grote golf van stalen lamellen siert deze trap in het midden van het stadscentrum. Na wat onderzoek ontdekte ik, dat deze trap onderdeel is van het project Up-stairs. Voor dit project ontwierp Ira Kroes drie verschillende trappen in het stadscentrum. De trap op het Forum en de trap op het Bordes behoren tot hetzelfde project.

Door dit soort ontdekkingen kijk ik met nieuwe ogen naar dezelfde stad.

Neus in het groen
Haren in de wind
Blik op oneindig
De wind fluistert
Door de lucht en door de takken
Elke steen, schelp of boom
Lijkt er nieuw en toch bekend