Loop je neus achterna in almere centrum!

In: Overig | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Chocolade, appeltaart, zoete parfum, verse koffie, wierook… Je kunt je neus én je hart ophalen in Almere Centrum! Geur is overal, en vooral ook: belangrijker dan we denken. Geur stimuleert herinneringen en beleving, maar ongemerkt ook je aankoopgedrag.  Lifestyle Almere neemt de proef op de som. We volgen onze neus door het Centrum om onze smaakpapillen te plezieren. Villa Chocola en Barista Café, here we come!

Wist je dat geur het ondergeschoven kindje van de zintuigen is? Volkomen onterecht, want geur heeft een enorme invloed op ons dagelijks leven. Maar liefst 75% van onze emoties worden bepaald door wat we ruiken. Probeer maar. Spuit bij Douglas, ICI Paris, Yves Rocher of Rituals een vleugje van de parfum op, die je als twintiger droeg. De herinneringen vliegen je om de oren! Daarnaast bepaalt geur voor 90% onze smaak. De tong kan alleen zout, zuur, bitter en zoet proeven. Loop eens binnen bij Drewes en Mockamore. Grote kans dat het water je in de mond loopt. Alleen al door de geur!

Chocoladewereld op z’n kop

Vandaag boffen mijn geur- en smaakpapillen. Mijn eerste stop is Villa Chocola, recht tegenover de HEMA. Bij binnenkomst loop ik tegen een weldadig geurende muur van cacao en ander verleidelijks aan. ‘Proef deze eens,’ verwelkomt eigenaar Riko Zwaving mij. ‘Het is koffiecrème met pecannoot, één van onze juweeltjes.’ Verzot als ik ben op chocola kan ik mij nauwelijks inhouden. En ik ben niet de enige. ‘Almere heeft Villa Chocola omarmd,’ vertelt Riko trots. Met zijn aanpak heeft hij de traditionele wereld van goudkleurige bonbondoosjes met idem strik op de kop willen zetten. En dat is gelukt. Met een eigentijds interieur, aantrekkelijke verpakkingen en originele chocoladevormen is het de perfecte plek om jezelf – of anderen – eens lekker in de watten te leggen.

Chocola geeft vooral een geluksgevoel

Ik val meteen maar met de deur in huis. Is de gemiddelde klant opgewassen tegen deze heerlijke chocoladegeur? In de zomer, en met de dieetgoeroes op de loer, is het lastig weerstand bieden… Toch? ‘Volgens mij word je van chocola vooral gelukkig, en niet per se dik,’ zegt Riko. ‘Bovendien geldt: hoe puurder, hoe beter. Alle chocolade vanaf 70% cacao is volkomen dieetproef. Veel dames, maar ook heren, komen hier speciaal naartoe voor onze tabletten. We hebben ze zelfs extra puur van 85% cacao. Maar er is veel meer. We willen met ons brede aanbod, uitstekende smaak en originele verpakkingen de overtreffende trap in chocola zijn. En dat kun je zien, horen, proeven én ruiken.’

Chocolate in a bottle

The best of both worlds, verenigd in één fles: goede Franse chardonnay met fijne chocolade. Schenk het als afsluiter van een gezellig diner, en de avond kan niet meer stuk! Lekker uniek. En in Nederland alleen verkrijgbaar bij Villa Chocola.

Chocotips

Chocola heeft de eigenschap om luchtjes van de omgeving aan te nemen. Bewaar het dus nooit naast knoflook, vis of salami. Waar dan wel? Bij voorkeur in een afgesloten doosje, en bij een temperatuur tussen de 16 en 19 graden. Dus niet in de koelkast. Verse bonbons blijven op die manier zeker 8 weken goed. Massieve chocola kun je zelfs een jaar bewaren. Maarre… niet doen, hoor. Gewoon lekker gauw van genieten!

Aangenaam verrast

Riko: ‘Met Villa Chocola kiezen we bewust voor de grote steden. Na Apeldoorn en Enschede is Almere een logische keuze. Zelf kom ik niet uit Almere. Ik was aangenaam verrast door het centrum. Het is heel eigentijds en professioneel. Van bios tot horeca, van grote ketens tot gezellige boetiekjes. Je hebt hier alles. De kleine winkeltjes zorgen voor de gezelligheid, en dat hoor ik vrijwel iedere dag. Almeerders zijn hierin heel spontaan en complimenteus. Leuk om te horen. Als ondernemer bevalt het mij hier prima.’

Altijd lekker en net even leuker

Een klant loopt binnen. Ze zoekt een presentje en kiest een luxe chocoladebox. De stoffen witte handschoenen gaan aan en met een gezellige babbel stopt Riko alle met zorg uitgekozen bonbons in het doosje. ‘Ik doe de lekkerste in het midden,’ verklapt hij haar. ‘Blijf dus in de buurt bij het uitpakken.’ Ze lacht, betaalt en loopt de deur uit. ‘Grappig dat klanten denken, dat onze chocola duur is. Dat komt door onze uitstraling. Eenmaal binnen komen ze erachter, dat alles heel betaalbaar is. Ik wil mijn klanten iets bieden wat een ander niet heeft. Onze chocola is uniek: in vorm, in smaak én in verpakking. Wij ontwerpen en ontwikkelen zelf onze verpakkingslijnen. Deze bijvoorbeeld ook.’ Hij loopt naar een langwerpige bonbondoos, waarin een rits aan lekkernijen past. Als een kind in een snoepwinkel kun je ’m naar wens laten vullen. Bovenop de deksel staat de tekst ‘Thanks a lot’. Riko: ‘Die teksten zijn er in allerlei variaties. Van ‘Congratulations’ tot ‘You’re so special’. Altijd lekker en nét even leuker!’ Overtuigd scoor ik wat cadeautjes en verruil de aangename chocoladegeur voor de frisse buitenlucht van het centrum. Mijn volgende stop belooft ook veel goeds.  

Barista’s zomerspecials

De cheesecake, brownies, carrotcake, appeltaart en red velvet mag je niet missen. Het zijn absolute bestsellers die nooit van de menukaart zullen verdwijnen. Van het verse ijs in Barista’s ijssalon en de Luikse wafels kun je echter alleen in de zomer genieten. Yammie!

Coffee to stay or to go

Bij Barista Café val ik met de neus in de boter. In de biologische roomboter, wel te verstaan. Alles is hier eco, vers en huisgemaakt. De appeltaart komt net uit de oven. De geur verspreidt zich door de ruimte en geeft – samen met het uitnodigende aroma van verse koffie – een huiselijk gevoel. Ik kijk rond. Het ruime dagcafé is fris, modern en gezellig ingericht en van alle gemakken voorzien. Gratis Wifi, stopcontacten, fijne banken en volop daglicht. Het appelgroene behang lijkt met kreten het verhaal van Barista te vertellen. Ik lees: Coffee to go, Dagverse melk opschuimen tot 80 graden Celsius en een opsomming van koffielekkernijen. Ik ben benieuwd!

Liefde voor het vak

Filiaalhouder Marko Wijfje komt bij mij zitten aan de robuuste houten tafel. Ik complementeer hem om de fijne sfeer. ‘Mijn missie is om mensen blijer naar buiten te laten gaan, dan ze binnen kwamen,’ vertelt hij vol passie. ‘Dat doen we met vakmensen en smaakvolle, eerlijke producten.’ De vriendelijke serveerster brengt mij muntthee met drie lekkernijen en Marko een dubbele espresso. ‘Onze koffie is verser dan vers. De koffiebonen komen uit Panama, Brazilië en Ethiopië. We zorgen dat de koffieboeren een goede prijs krijgen voor hun bonen. Iedereen moet profiteren.’

Alles uit eigen keuken

Met een flinke hap uit de appeltaart snoer ik mezelf de mond. En ik proef ambacht en liefde voor details bij elke volgende. Alleen de appeltaart is al reden genoeg om hier morgen weer naartoe te gaan! Hij ziet dat ik geniet. ‘Alles is dagvers en volgens eigen recept gemaakt,’ vertelt hij trots. ‘Deze appeltaart vind je alleen bij ons. Op de centrale bakkerij werken twee banketbakkers. Ware vakmensen die de heerlijkste delicatessen bedenken. Alleen de echte toppers komen uiteindelijk bij de klant op het bord.’ Ook hartige, suiker- en glutenvrije gerechten staan op het menu. Niks uit plastic verpakkingen. ‘De munt voor de thee haal ik bij Barakha Markt, de Turk om de hoek, net als de olijven voor de tapenade.’ 

Een barista is…

… de chefkok van de ‘koffiekeuken’. Een vakman of- vrouw die de lekkerste smaken uit de espressobonen weet te halen. Hij of zij is één met de espressomachine en kan de ‘latte art’-technieken dromen. Marko: ‘Bij ons is koffie maken een kunst. Met de beste apparatuur, ingrediënten en de ‘personal touch’ van de barista. Almere is de achtste vestiging in Nederland en zeker niet de laatste die zijn deuren opent voor liefhebbers van vers,
huisgemaakt én eerlijk.’

Torenhoge verwachtingen

Mijn verwachtingen met ’t oog op de koffie zijn torenhoog. Slechts twee maanden na de opening prijkt Barista Café Almere – met een 9 als gemiddeld cijfer! – trots in de Top-20 van de AD Koffietest. ‘Jammer dat de Almeerder die krant niet leest,’ grinnikt Marko. ‘Ik heb stad en land afgezocht naar een stapel van die kranten… We werden geroemd als ‘culinair pareltje voor de koffieliefhebber, die op niveau wil worden bediend’. Daar kan ik alleen maar trots op zijn. Wie de winnende koffie maakte, weten we helaas niet. De twee barista’s, die bezig waren op de dag dat de mystery shoppers langs kwamen, liepen nog lange tijd te ’bakkeleien’ over wie de winnende bakkies creëerde. Machtig vind ik dat! De sfeer onderling is ontzettend goed. En dat merkt de klant.’ 

In het weekend zijn we vaak een opvanghuis voor mannen

Dat gaan we vieren!

Babyshower, verjaardag, afscheids- of bedrijfsfeest? Met groepen – groot én klein – kun je bij Barista Café aankloppen voor een feestje op maat, buiten openingsuren. Prachtige koffie’s met specials, high tea of klinkende glazen prosecco. Je kunt alle kanten op. Over cadeaus hoef je niet lang na te denken. Villa Chocola heeft prachtige dozen bonbons met een persoonlijke boodschap voor schappelijke prijzen. En anders kies je een Barista Café cadeaubon, voor bijvoorbeeld een high wine of een ontbijtje.

Zes uur achtereen…

Marko vindt de locatie ideaal: dichtbij het station en vlak naast de Primark. Een mooi vertrekpunt voor een dagje winkelen. ‘Weekends komen mensen gezellig lunchen of kiezen ze voor high tea, doordeweeks halen zakenlui vaak een vers broodje. Take away or stay: het kan bij ons allebei. In het weekend zijn we een soort mannenopvanghuis. Vrouwen struinen de Primark af, terwijl mannen hier hun toevlucht zoeken. Een man uit Friesland heeft eens zes uur bij ons doorgebracht, terwijl zijn vrouw naar hartenlust het centrum verkende. Hij heeft zich hier prima vermaakt!’

Missie geslaagd

Met een zucht neem ik de laatste hap van mijn taart. Marko duikt de keuken in, en komt even later terug met een zak vol koekjes. ‘Verser kan niet,’ belooft hij. Glimlachend loop ik naar buiten. De verleiding is te groot. De zak kraakt als ik er gretig in graai, en eentje tevoorschijn haal. Ik kijk naar de glinsterende suikerkristallen op het organisch gevormde koekje. Het is nog warm, en terwijl ik voorzichtig een hap neem, voel ik een streling langs al mijn zintuigen. Verhip, ik voel me blijer dan toen ik binnenkwam… Marko, missie geslaagd!