Studenten maken de stad!

In: Onderwijs | Editie:

Tekst:

Almere krijgt al het aanzien van een heuse studentenstad. En dat is vooral te danken aan Windesheim Flevoland. Daar komen van heinde en verre studenten naartoe om een opleiding te volgen. Zij zorgen voor meer gezelligheid in kroegen, en voor een extra levendig verenigingsleven!

Wist je dat Mohammed (24), student Bouwkunde-duurzaam bouwen, en één van de gezichten van Windesheim Flevoland, een studentenhardloopclub oprichtte en bekend staat om zijn ‘barefoot running’? En wist je verder dat ondernemerschap op deze Hogeschool sterk wordt gestimuleerd, en dat veel studenten voordat ze afstuderen al een eigen bedrijf hebben of een welkome medewerker worden voor het bedrijfsleven? Je zou denken dat de gemiddelde student nauwelijks tijd overhoudt om lucht te happen. Maar als moeder van een vierdejaars student Small Business & Retailmanagement weet ik dat dit gelukkig niet zo is. De meeste studenten zijn beslist ‘superactief’ en wie vindt dat er iets mist in het Almeerse studentenleven, neemt zelf het initiatief. Want naast een hardloopclub zijn er inmiddels al drie studentenverenigingen opgericht, en is er zelfs een studentenroeivereniging. Uiteraard allemaal opgezet door studenten zelf.

Het mes snijdt aan drie kanten

Wil je iets voor elkaar krijgen, dan steek je de handen uit de mouwen, hoor ik van veel studenten. Praktijkgerichtheid is de basis van elke studie van Windesheim Flevoland. Er bestaan verschillende regelingen om ondernemerschap te stimuleren. Veel docenten hebben een eigen bedrijf (gehad) en weten waarover ze het hebben. Meteen in zijn eerste maand kreeg mijn zoon een pittige praktijkopdracht en vrij snel daarna een Comakership. Dat zijn echte opdrachten van bedrijven, scholen, of instellingen waarbij je als student daadwerkelijk iets moet leveren. Bijvoorbeeld een doordacht businessplan, een social media strategie, een behandelplan voor stotteraars of een rekenles voor een snelle leerling.
Zo doe je al de nodige werkervaring op, voordat je je diploma hebt. Het mes snijdt op die manier aan drie kanten, om de uitdrukking maar even vrij te gebruiken: werkgevers, studenten én docenten spinnen er garen bij.  Om er meer bekendheid aan te geven, is de Windesheim Flevopenning voor beste Comakerships ingesteld.

Werkgevers, studenten én docenten spinnen er garen bij

Leuke dingen geven energie

Studeren, werken, een bedrijf runnen, hardlooples geven en afstuderen. Mohammed, student Bouwkunde-duurzaam bouwen, doet er luchtig over. ‘Ik heb me lang geleden al voorgenomen om alleen leuke dingen te doen. Toegegeven, ik vind heel veel leuk.’ Hij omschrijft zichzelf als creatieve duizendpoot. Nadat hij de open dagen bezocht van twee hogescholen waar hij, zoals hij zegt, verdronk in de massa, voelde hij zich bij het kleinschaliger opgezet, out-of-the-box denkend Windesheim Flevoland als een vis in het water. Wat hij belangrijk vindt: ‘Duurzaam is volledig geïntegreerd in mijn studie en niet slechts een ’groen sausje’.’ Zijn positieve gevoel over Almere als studentenstad draagt hij graag over als ambassadeur voor ‘Student in Almere’. Hij vindt het bijna jammer dat hij dit jaar afstudeert.

Op blote voeten

Drie jaar geleden begon hij Winfit, het Windesheim Flevoland studentenhardloopteam. Sporten in de open lucht, met als doel om studenten in een 12-weken durende training klaar te stomen voor de Almere City Run. Mohammed loopt zelf op blote voeten. Nadat hij driemaal zijn kniebanden had gescheurd, zocht hij een sport waarin hij pijnloos kon bewegen. Via een clinic ‘Natuurlijk hardlopen’ raakte hij verknocht aan barefoot running: ‘Blote voeten geven het ultieme vrijheidsgevoel. Het geheim van hardlopen op blote voeten is dat je geen hiellanding, maar een voorvoetlanding maakt. De klap komt op je bovenbenen en niet op je knieën.’ Hij heeft ongetwijfeld een dikke laag eelt onder zijn voeten om dit vol te kunnen houden. ‘Integendeel,’ lacht hij, ‘mijn voeten zijn zachter dan babywangetjes! Ze worden ‘gescrubd’ door de weg.’ De barefoot runner maakt bijzondere dingen mee. Zo mocht hij het bevrijdingsvuur in ontvangst nemen van de burgemeester van Wageningen. Het was onderdeel van de Bevrijdingsvuurestafette van 4 op 5 mei. De tocht terug naar Almere verliep rennend, op skeelers en zelfs roeiend. ‘Het was voor het eerst dat Almeerse studenten het vuur mochten halen,’ vertelt hij. ‘Ik had veel kippenvelmomenten.’

Toekomst

Binnen afzienbare tijd verhuist Mohammed naar Noorderplassen én wordt hij vader. Hij lacht: ‘Als ik dat allemaal overleef, ga ik aan de slag als duurzaamheidsadviseur. De eerste opdrachten komen al binnen.’ Samen met twee andere studenten heeft hij daarnaast een bedrijf, Bad Elephants, dat zich bezighoudt met 3D-visualisaties en ontwerpprijsvragen. ‘We willen studenten koppelen aan het werkveld door ontwerpprijsvragen te organiseren in opdracht van iedereen met een bouw- of landschapsinrichtingsvraag.’

Studenten maken de stad

Natuurlijk is de uitdrukking, en meteen ook één van de Almere Principles: ‘mensen maken de stad’. Maar studenten spelen daarbij een belangrijke rol. Ze laten enthousiast zien dat er in Almere veel kan, en dat we veel meters maken op de weg naar een echte studentenstad.