Nieuwbouw met vintage twist

In: Wonen | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Wie door de bossen van Noorderplassen-West fietst, komt een prachtig, modern, houten huis met rubberen schil tegen. Een aangenaam nieuwbouwplaatje. Dit eigentijdse ontwerp zou echter een vintage basis gehad hebben… Het idee was om gebruik te maken van restmateriaal: overgebleven kozijnen en hergebruikt rubber, gegoten in een kek en duurzaam jasje. Hoe pakte dat uit? Wij mochten binnenkijken. 

TIP

Zelf duurzaam bezig zijn? Struin de kringloopwinkel af, of doe prachtige vondsten op Marktplaats. Combineer je verworven vintage spullen met nieuwe (designer)-producten en er ontstaan spannende combinaties, die je huis karakter geven.

TIP

Aanwinsten via veilingsites, zoals BVA-Auctions zijn vriendelijk voor je portemonnee. At scoorde er bijvoorbeeld de open haard.

Binnen valt een aantal dingen op. Allereerst het machtig hoge plafond dat de splitlevel indeling sfeervol zichtbaar maakt. Ook de houten muren van de constructie en de gitzwarte industriële lampen springen direct in het oog. ‘De muren zijn bewust onafgewerkt,’ vertelt bewoner At Kasbergen. ‘Het is Lenotec hout, oersterk. Een whitewash lak volstaat om vergeling te voorkomen. De wanden hebben een industriële look door de noesten en knoesten, maar geven het interieur tegelijk ook warmte.’ De architect wilde de buitenkant van het huis bekleden met het rubber van intensief gebruikte transportbanden en het glas integreren van overgebleven partijen bouwmateriaal. Helaas bleek dat in praktijk niet te werken vanwege maatvoering en veiligheidseisen. Wat buiten niet kon, lukte binnen wel. ‘We hebben afgedankte meubelen en accessoires nieuw leven ingeblazen, zoals de lampen en de eettafel,’ vertelt At. ‘Duurzaamheid én lief zijn voor je portemonnee: die dingen tellen in deze tijd. De combinatie oud en nieuw heeft bovendien iets spannends.’ 

TIP

Eerst even kennismaken met 3D-printen? Bij Staples in Almere hebben ze een 3D Experience Centre. The sky is the limit!

Print je eigen accessoires…

Kom je dat ene leuke vaasje maar niet tegen? Balen! Wat zou het makkelijk zijn om het zó uit je printer te laten rollen. Toekomstmuziek? Nee, het kan echt! Met 3D-printing kun je een (eigen) ontwerp zomaar op tafel hebben staan. Je ontwerpt of scant het voorwerp waarna een 3D-printer het opbouwt uit materialen als ABS, papier of hars. In kleur en al. De mogelijkheden zijn eindeloos. Prettig is ook dat je geen hele kamer voor een bakbeest van een printer hoeft te reserveren. Ze zijn er al in bureauformaat.

Hulp nodig bij je interieurontwerp? 

Melanie Parker werkt als interieurstylist en tekstschrijver in Almere. Ze staat voor een persoonlijke aanpak. Goed luisteren, vragen stellen en tussen de regels doorlezen. Haar motto – Pluck de dag – zie je terug in haar werk. Samen creëer je een comfortabel interieur waar je je thuis voelt en waarvan je geniet. Iedere dag weer! www.pluckstyling.nl