Beton en siergras: adembenemend mooi!

In: Tuin | Editie:

| Fotografie:

Een strakke tuin met een ongedwongen uitstraling. Het lijken twee uitersten. Maar Harry en Norbert uit Almere Haven maakten een mooie mix. De prachtig afgewerkte bestrating en de sierlijk wuivende siergrassen leveren samen een adembenemend schouwspel op, met meer dan 100 soorten siergrassen, riet en bamboe. Van mini tot metershoog!

We houden niet zo van bloemen. Siergrassen zijn elegant en stijlvol

De tuin van 900 vierkante meter ligt op een schitterende plek langs de bosrand. Zit je binnen te lezen, dan kun je zómaar opeens een vos zien snuffelen bij de schuifpui. Rijd je ’s ochtends naar je werk, dan springt er wel eens een hert voor je wielen weg. Harry en Norbert genieten van hun unieke woonplek: ‘We hebben allebei een intensieve baan. Thuis willen we vooral rust. De drukte zoeken we wel op als we daar zin in hebben.’

Eenheid geeft rust 

Zes jaar geleden zocht het stel een huis in het midden van het land. Ze kozen voor Almere Haven, vanwege het vele groen en de rust. ‘Het eerste dat we deden, was alle gordijnen weggooien,’ zegt Harry. ‘We wonen middenin het groen, waarom zou je? Het bos kwam tot aan het huis, heel romantisch. De tuin wilden we liever strak, passend bij de architectuur van de woning.’ Een complete metamorfose volgde: de hele tuin werd gestript, opgehoogd en opnieuw ingericht. ‘Eenheid geeft rust’ is het motto. Daarom zijn slechts twee soorten verharding gebruikt, split en tegels. Ook de beplanting is een eenheid: alleen planten uit de grassenfamilie zijn welkom.

Probleem opgelost!

Norbert sloeg aan het ontwerpen en liet zijn fantasie de vrije loop. De ideeën die al maanden door zijn hoofd speelden, werkte hij in een weekend om tot tuinontwerp. Basis van de tuin zijn vierkante vakken van 2 bij 2 meter, of een veelvoud daarvan. Norbert: ‘Die verhoudingen zitten ook in het huis, waardoor huis en tuin in of meer een eenheid vormen.’ Elk vak is gevuld met één soort siergras. De diverse siergrassen zocht hij op maat en kleur bij elkaar op internet. Na de aanleg bleek niet alles overeen te komen met de plaatjes: ‘Ik had de Miscantus Sinensis ‘Zwergelefant’ vooraan gezet, omdat ik dacht dat we door de lichte halmen heen zouden kunnen kijken. Maar de sieraren waren minder transparant dan gedacht, waardoor ze de zichtlijn vanuit de leeshoek blokkeerden.’ Met het verplanten van twee soorten siergrassen was dat probleem opgelost.

Kabbelen en klateren 

Water mocht niet ontbreken in de tuin, dus tekende Norbert drie vijvers in het ontwerp. Elke vijver heeft een waterval, steeds een andere soort. In de Zenhoek kabbelt het water over een steen, die Norbert en Harry uitzochten bij een Limburgse steenhouwerij. Een vijver verderop ruist het water als ware het de Niagara-waterval. Waar je ook zit in de tuin, overal hoor je watergeklater. ‘En dat is ook de bedoeling,’ zegt Harry. ‘Bij sommige windrichtingen hoor je de snelweg, en dan is het fijn om tegengeluid te hebben.’ In de kleinere vijvers houden zoetwatermosselen en kreeften het water helder. De grootste waterpartij is een zwemvijver van 4 bij 16 meter. Deze wordt schoon gehouden door een filtersysteem dat achter een muur verborgen is. De goudwindes en zonnebaarzen laten zich goed bekijken in het heldere water.   

Betontegels saai? No way!

Harry en Norbert hanteren dezelfde filosofie als Van Raaijen Hoveniers: houd de harde tuinmaterialen rustig, dan komen de planten beter tot hun recht. Betekent dat dan, dat bestrating saai moet zijn? Zeker niet! Maar koop wél tegels van goede kwaliteit. De betontegels van Schellevis hebben een vrij open structuur, met kleine kleurnuances voor een levendige uitstraling. Zo lijken de tegels net basalt, een natuursteen die ontstaat door de stolling van lava. Onderhoud is simpel: twee keer per jaar een anti-algenmiddel eroverheen gieten en laten inwerken. Klaar! 

Verdient jouw tuin ook een make-over? 

De principes die Harry en Norbert in hun enorme tuin toepasten, gelden net zo goed voor kleinere tuinen. Dus misschien ook wel in jouw tuin. Een designtuin mét een groene uitstraling, maar zónder onderhoud. Wat wil je nog meer?

De vijf voordelen van een designtuin a la Harry en Norbert

Nooit meer
de tuin sproeien 

Siergrassen hebben alleen water nodig na het planten of bij extreme droogte. 

Nooit meer
onkruid wieden

Nou ja, een heel enkele keer: siergrassen laten nauwelijks onkruid toe.

Nooit meer planten
die elkaar overwoekeren
Overzichtelijke vakken met één soort beplanting: dat geeft overzicht.

Nooit meer plassen
water op het terras
Strak gelegde bestrating met waterdoorlatende voegen
droogt snel op.

Nooit meer snoeien

Nou ja, bijna nooit: één keer per jaar tot de grond toe afknippen is voldoende.

Blij met hovenier

Tussen de tekening van Norbert en de uitvoering door Van Raaijen Hoveniers gaapte een groot gat. Kon alles wat ze bedacht hadden? Norbert, nog steeds verbaasd: ‘Wij zijn geen tuinarchitecten, en toch is alles in ons plan uiteindelijk gerealiseerd. Gerard van Raaijen verzint werkelijk overal een oplossing voor.’ Ook gaf de hovenier waardevolle adviezen. Zo zou de bak van de zwemvijver eigenlijk gestort worden, een prijzige oplossing. Van Raaijen stelde voor om de vijver op te bouwen uit L-elementen. Als afwerking werden tegen de zijkant van de L-elementen dezelfde tegels geplaatst als die van de terrassen. En er waren meer kostenbesparende adviezen. Een dure sproei-installatie raadde Van Raaijen af. ‘Grassen zijn sterk. Als ze eenmaal aangeslagen zijn, hoef je ze nauwelijks water te geven.’ Ook over de samenwerking zijn Harry en Norbert erg tevreden. ‘Niets is teveel, niets is te moeilijk voor ze. Wij zijn zeikerds, alles moet precies goed liggen. Gelukkig telt nauwkeurigheid ook voor Van Raaijen. Ze vroegen steeds: ‘Ligt het er goed in? Zeg het nu, anders blijft het storen.’ 

We vinden een precieze afwerking belangrijk 

Het hele jaar door…

Bijna elke dag een rondje door de tuin maken, dát is genieten. Ook al is voor één soort beplanting gekozen, er is genoeg te zien: de groeiwijze, de sieraren, de kleuren. De kleuren? Gras is toch groen? Dat lijkt maar zo. Siergrassen zijn elk seizoen anders. Na het afknippen van het niet-wintergroene siergras in het vroege voorjaar, komen de tere lichtgroene scheuten al snel tevoorschijn. De zomer laat de verschillende bladkleuren zien. Van geel, bruin, rood, grijs, groen tot blauwig. Tegen het einde van de zomer verschijnen de verschillende bloeiaren. Een schouwspel dat doorgaat tot diep in de herfst. In de winter eisen de prachtige silhouetten van de afgestorven grassen de aandacht op. Het enige waarvan de tuineigenaren niet echt kunnen genieten, zijn de bamboeblaadjes op het water van de Zenvijver. Maar ja, niet alles kan perfect zijn.

Toch?

Tip 

Tot 1 januari 2015 kun je nog profiteren van een verlaagd btw-tarief (6%) voor de arbeidskosten van hoveniers.  Let op: heb je een vrij nieuwe woning, dan moet je even gaan plannen, want huis en tuin moeten twee jaar of ouder zijn, wil je in aanmerking komen voor het verlaagde tarief.

Van Raaijen Hoveniers

De Binderij 54

1321 EK Almere

036-5470288

www.vanraaijen.nl