De kleur van 2018 – Een warm thuis met Heart Wood

In: Wonen | Editie:

Tekst:

Interieurjunkies opgelet! Verfvirtuoos Flexa riep onlangs Heart Wood uit tot kleur van het jaar 2018. Op het eerste gezicht lijkt deze roze tint alleen voor vrouwelijke huishoudens weggelegd. Geen man die ‘m met open armen verwelkomt. Of tóch? Want met de juiste kleur- en meubelcombinaties creëer je met Heart Wood een krachtige, warme look in huis. Helemaal als je alles afstylet met de beste plantentrends.

Vijftien jaar geleden kwam Flexa voor het eerst met een trendvoorspelling en de bijbehorende kleur van het Jaar. Sindsdien zagen we vrijwel alle kleuren van de regenboog in een trendy jasje voorbij komen. Van okergoud en koperoranje tot het denimblauw van vorig jaar. Die kleuren komen overigens niet zomaar uit de lucht vallen. Een team van internationale design-experts en trendwatchers komt samen en kijkt wereldwijd naar opkomende sociale, economische en designer trends. En dat doen ze beslist niet zomaar. Ze weten namelijk dat sociale trends de kleuren in onze huizen beïnvloeden.

Warmte en aaibaarheid

Eén van de wereldwijde trends die de kleur van het jaar mede heeft bepaald, is de toenemende behoefte aan huiselijkheid. Deze behoefte wordt gevoed door de verstedelijking en de groeiende afhankelijkheid van technologie. Weinig mensen kunnen écht bewust genieten van comfort en stilte in huis. En daar komt Heart Wood dus om de hoek kijken. Kleur speelt een belangrijke rol bij het vinden van balans en rust in je leven. Heart Wood is geïnspireerd op de warmte van natuurlijk hout en de aaibaarheid van zacht leer. De kleur straalt gezelligheid uit en geeft een geborgen gevoel. Op deze manier creëer je een leefomgeving, waarin je je kunt terugtrekken en heerlijk ontspant van binnenuit.

Roze als kameleon

Wat kun je nu eigenlijk met deze grijsroze tint? Is hij niet een beetje te vrouwelijk? Heart wood is – in tegenstelling tot wat je misschien zou denken – een makkelijk toepasbare kleur. Hij schikt zich als een kameleon naar andere kleuren en verandert zelfs van toon én kleur zodra je hem met andere tinten combineert. Inspiratie nodig? ontdek welke van de volgende kleurpaletten het beste bij jou past. En mannen: er zit een hele stoere tussen.

Kleurpalet: Comforting Home

Zoek je een warm nest om je in terug te trekken en alle indrukken van buitenaf even op afstand te houden? Ga dan voor een kleurpalet van warme aardetinten, voor een comfortabele sfeer. Kies kleitinten, aangevuld met zachtroze, en gooi het anker uit in je eigen veilige haven, waar je tot rust komt en jezelf weer op kunt laden.

Kleurpalet: Inviting Home

De naam van dit kleurenpalet zegt het al: een uitnodigend thuis om gezellige avonden met je gezin of met je beste vrienden door te brengen. Het Heart Wood roze wordt afgewisseld met blauwtinten. Zeg nou zelf: een eerlijker verdeling tussen wat gezien wordt als mannelijk en vrouwelijk is er niet! De koele blauwtinten zorgen voor een heldere kijk op het leven, terwijl vriendelijke natureltinten en zeegroen de behoefte aan verbinding ondersteunen.

Kleurpalet: Playful Home

In dit huis bruist het van de energie en creativiteit. Een inspirerende plek waar je met vrienden nieuwe dingen bedenkt, of anders even wegdroomt om jezelf op te laden voor wat komen gaat. Groenen en gelen vormen de boventoon. Samen met goud en roze zetten ze je brein aan het werk om tot grote hoogten te stijgen. The sky is the limit!

Roze mannenhuis

Voor mannen die nog twijfelen of roze past in een stoere woonkamer hebben we deze tip: combineer roze met krachtige tinten zoals inktblauw en paars. Maak het zelfs nog stoerder door te kiezen voor robuuste houten meubelen en accessoires. Wat dacht je van een zwartstalen binnendeur? Zo creëer je het ultieme comfortabele huis vol warmte en met een industriële touch. The best of both worlds!

Hoe meer hoe beter

Om het geheel af te stylen volg je de laatste trends op het gebied van planten. Naast de immens populaire ‘gouwe ouwe’ sanseveria (vrouwentong) of Monstrera (gatenplant) is ook de pannenkoekplant de laatste tijd niet weg te slaan uit de vele woonblogs. Houd je van ‘hoe meer hoe beter’? Dan is de miljoenen jaren oude Aloë een winnaar. Groepeer een flink aantal in grove potten en je hebt een macho tafereel met een ijzersterke uitstraling. Wil je het effect iets verzachten? Schilder een aantal potten dan in de kleur Heart Wood. Lekker stoer, met een zachte uitwerking…

Tip van interieurstylist melanie parker van pluck styling

Vind je een volledige muur in Heart wood te veel van het goede? Schilder dan een lambrisering of gebruik geografische vormen, zoals een cirkel op de wand. Alles wat je binnen de cirkel ophangt, krijgt aandacht. Denk aan een spiegel, een schilderij of een hippe handgemaakte wolhanger.

  ,