Navigeren in Almere

In: Vrije tijd | Editie:

Tekst: ,

Almere is een bijzonder waterrijke stad. Niet alleen langs de kustlijn van 42 kilometer is van alles te doen voor watersport- en natuurliefhebbers. Almere heeft ook De Blauwe As: een vaarroute die je van Almere Haven, dwars door het centrum naar het Markermeer brengt. Onderweg valt er werkelijk van alles te zien en te beleven.

Afgelopen jaar is er veel werk verricht om de vaarroute De Blauwe As beter en sneller bevaarbaar te maken. Eén sluis is opgeknapt, een andere grotendeels vervangen door een nieuwe sluis met een grotere capaciteit. Er zijn meer aanlegsteigers en passantenplekken gebouwd. Nu kun je langs de twintig kilometer lange route makkelijker even stoppen en aanleggen met je kano, sloep, motor- of rubberboot. Heb je geen boot? Nou, dan huur je er toch eentje!

De Havenkom van Almere Haven is een uitstekende plek om de vaarroute te starten. Er zijn zo’n vijftig passantenligplaatsen, waar je kunt aanleggen om het oudste deel van de stad te ontdekken. De vele terrasjes en restaurants maken de Havenkom supergezellig. Het wordt zelfs de culinaire hotspot van Almere genoemd. Even verderop ligt een jachthaven met een flink aantal rustige ligplaatsen.

Wist je dat je in Almere zo’n vijf meter onder de zeespiegel vaart?

Via de sluis van Almere Haven, de Lange Wetering en de vernieuwde Kromme Weteringsluis vaar je binnen een half uur op het Weerwater, richting Almere Centrum. Op en rondom recreatieplas het Weerwater is veel te doen. Je vindt er de jachthaven van Haddock Watersport, camping Waterhout, restaurant View Almere, het stadsstrand, en waterski- en wakeboardcentrum Cablepark Almere.

Almere Haven Festival

Van 4 tot en met 6 september geniet je drie dagen lang van markten, cultuur, varen, proeverijen en muziek tijdens het Rabobank Almere Haven Festival in de gezellige havenkom van Almere Haven. Grote publiekstrekker is altijd het Yakult Havenkomconcert op zaterdagavond. Ook het Almeers Jeugd Symfonie Orkest, dat het vrijdagavondprogramma vult, is zeer de moeite waard. Verder zijn er natuurlijk Circus Corrosia, de Havenkomproeverij, de botterrace, de drukbezochte brocante- en antiekmarkt op zondag, en de kunstmarkt op zaterdag en zondag. 

Als je het Weerwater oversteekt, bereik je de Esplanade waar sinds kort ook gewoon een steiger is, en je dus kunt aanleggen om de stad in te lopen. Vaar je verder richting Olstgracht, dan passeer je de Gemeentehaven en even later het Den Uylpark met de Kinderboerderij. Vervolgens wacht het schitterend aangelegde Beatrixpark. Je kunt er midgetgolfen in piratenstijl. Of je kinderen laten ravotten in de speeltuin.

En wist je ook dat de standaard brughoogte 2,25 meter is?

Via de gerenoveerde Beatrixsluis bereik je de Noorderplassen. Ook hier ontmoeten stad en natuur elkaar. Wonen, watersporten, van de natuur genieten, picknicken op één van de eilandjes met uitdagende namen als Zeeroverseiland, Pirateneiland, Muiterseiland en natuurlijk Schateiland, het kan allemaal! Of van een terrasje genieten bij restaurant De Waterlinie en natuurlijk Boathouse. Eet je liever op het water, huur dan een bbq-boot bij Boei2.

FlevoNautica

Niet aan het water, wel thuis op het water en op de kaart: FlevoNautica aan de Grindzuigerstraat in Almere Buiten Je kunt bij dit familiebedrijf terecht voor zowel de in- en verkoop van sloepen, (buitenboord) motoren en trailers, als voor stalling en vele watersportartikelen. Jeremain Lens – voetballer – kocht er onlangs nog een Oud Huijzer 570 Tender. Moet je je vaarbewijs nog halen? FlevoNautica geeft cursussen in de meest inspirerende omgeving: midden tussen de boten!

Haddock Watersport

Haddock is een watersportbedrijf met een veelzijdig karakter. Het is een jachthaven met 400 ligplaatsen op steenworp afstand van Almere Centrum. Je kunt er je boot stallen, maar ook een boot of kano huren. Of zeil- en surflessen nemen. Of lekker eten in het restaurant, een feestje geven in één van de twee zalen, en zelfs overnachten in een waterbungalow, woonboot of blokhut.

Boei2

Wil je Almere vanaf het water ontdekken, maar heb je geen boot? Huur een luxe sloep, motorboot of Canadese kano bij Boei2, naast Restaurant Boathouse. Boei2 heeft ook waterfietsen en -buggy’s. En vaarroutes die je de mooiste plekjes laten zien van de stad en haar omgeving. Van natuur tot architectuur. Dobber je liever met familie, vrienden of collega’s op het water, terwijl je geniet van een lunch, loungeparty of zelfs een barbecue? Op de BBQ+FunDonut met buitenboordmotor kun je heerlijk eten, drinken, relaxen en genieten van de omgeving.

Het is nog maar een paar kilometer varen naar het Markermeer. Even ten noorden van de Noorderplassen liggen de Lepelaarplassen, een beschermd natuurgebied. Daar kun je niet varen, maar wel naartoe wandelen. Vanuit de observatiehut de Lepelaar ontdek je het broedgebied van vele moeras- en weidevogels, het omringende wilgenbos en een aalscholverkolonie.

De Zuidersluis bij het gemaal van De Blocq van Kuffeler is de laatste sluis voordat je het Markermeer op vaart. Het gemaal is qua capaciteit één van de grootste van Europa. Het houdt geheel Zuidelijk Flevoland droog. Werd het gemaal vroeger aangedreven door dieselmotoren, tegenwoordig zijn het elektromotoren die ons droge voeten garanderen. Best imposant om te zien, en ook zéker een bezoekje waard.

Meer informatie over varen in Almere:
www.vareninalmere.nl