In Almere kun je geweldig fietsen. Maar liefst 440 van de 500 km aan fietsroutes ligt volledig vrij. Fietsen is er veilig en relaxed. De verwevenheid van natuur, architectuur en water maken van een fietstocht bovendien een boeiende ervaring. Al fietsend merk je pas écht hoe divers Almere is.
Wie Almere al eens varend heeft verkend, weet dat de stad vanaf het water minstens zo mooi en afwisselend is. Met natuurparken, stadsgrachten, weidse plassen en haar unieke skyline aan het Weerwater. Zowel per fiets als per boot kom je terecht op bijzondere plekjes waar je alleen fietsend of varend kunt komen. Goed nieuws voor alle fietsers en schippers: sinds dit voorjaar kun je de mooie plekjes in de stad makkelijker ontdekken. Want het fiets- en het vaarnetwerk zijn beide geüpgraded en beter ontsloten.
Makkelijk je fietsroute uitzetten
Het fietsknooppuntennetwerk dateert uit 2002 en was wel toe aan een update. Want in de afgelopen twintig jaar zijn er in Almere veel nieuwe wijken, paden, bruggen en onderdoorgangen bijgekomen. De gemeente heeft gehoor gegeven aan de vraag van de fietsers om een update van het netwerk. Nu kun je aan de hand van 84 splinternieuwe bordjes en 21 overzichtspanelen je fietsroute uitzetten. De knooppunten leiden je niet per se – als bijvoorbeeld Google Maps – via de kortste route van A naar B. De verbindingen tussen knooppunten volgen namelijk de mooiste paden. Geen autogeraas of drukke wegen dus: wel rustige fietspaden door het groen of door een leuk stukje stad.
Het knooppuntennetwerk van waterwegen is nieuw
De vaarwegen in de provincie werden ooit aangelegd voor waterafvoer en goederenvervoer. Dit laatste gebeurt nauwelijks nog, waardoor de fantastische Flevolandse vaarwegen er vrijwel ongebruikt bijliggen. Aan de andere kant huren of bezitten steeds meer mensen een sloep. Eén plus één werd dus twee. Zeewolde en Almere namen het voortouw om samen met provincie, waterschap en andere gemeenten door de hele provincie een sloepennetwerk uit te rollen. Zij openden een 90 km lang netwerk met 32 knooppunten. Knooppuntenbordjes en overzichtspanelen zorgen dat je Almere makkelijk vanaf het water ontdekt. Dat geldt voor de prachtige natuur en de bezienswaardigheden rondom het water. Maar de routes leiden ook naar horecagelegenheden en overnachtingsmogelijkheden. Met een vaarkaart of de app plan je je eigen route. Goed om te weten: het sloepennetwerk maakt deel uit van een landelijk netwerk.
Knooppunten
In een knooppuntennetwerk vind je bij kruisingen van fietspaden of vaarwegen een nummertje. Dit kun je terugvinden op kaarten, apps en routeplanners. Je zou denken dat het een uitvinding is van fiets- en vaarland Nederland. Maar dat is dus niet zo. Knooppunten zijn bedacht door de Belgische mijningenieur Hugo Bollen. Na sluiting van de mijnen wilde de ingenieur de streek waar hij woonde, nieuw leven inblazen door het fietsen te promoten. Hij bracht daartoe het systeem bovengronds, dat de mijnwerkers gebruikten om in de mijnen hun weg te vinden. In 1999 kwamen de eerste fietsknooppunten naar Nederland, naar Limburg. Flevoland werd als laatste provincie aangesloten op dit netwerk. Het grote voordeel van knooppunten is de flexibiliteit. Je kunt zelf bepalen wat je precies wilt zien en hoever je fietst of vaart. Begint het onderweg te regenen, dan pas je de route gewoon aan.
Fietsroutes
Krijg je bij fietsknooppunten een beeld van ‘onhandig fietsen met een opgevouwen kaart voorop de fiets’? Niet nodig. Hoewel offline van een fietstochtje genieten wellicht het meest ontspannen is, kan het anders. Er zijn online fietsknooprouteplanners – bijvoorbeeld van de ANWB of fietsersbond – waarin je met een paar klikken je fietsroute samenstelt. Je klikt een beginpunt aan en kiest vervolgens de knooppunten die je interessant lijken. Vind je het lastig om te kiezen? Kijk dan op visitalmere.com voor een kant-en-klare route. Je kunt bij de VVV ook een boekje halen met alle knooppunten en fietsroutes in Almere.
Vaarroutes
Op visitalmere.com staan twee prachtige complete vaarroutes door Almere. De Blauwe As leidt je dwars door Almere, van het Gooimeer naar het Markermeer. Of andersom. Onderweg kom je van alles tegen. Je kunt shoppen in het centrum, een terrasje pikken aan het water en je vaart langs heel veel leuke plekken. Met de iets langere route man-made-land ontdek je de highlights van de stad: natuur, architectuur en bijzondere eilandjes. Gewoon een keertje doen!