Almere Centrum: een culinaire hemel op aarde

In: Almere | Editie:

Tekst:

Almere Centrum is een culinair Walhalla. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt ‘t daar. Een ruime keuze aan smaakvolle keukens van over de hele wereld. Gezond en zondig: geniet van alles, waar je smaakpapillen naar smachten…

Op de Grote Markt is het gezellig toeven met veel grand cafés – Le Baron bijvoorbeeld – leuke cafeetjes of het casino waar je een gokje kunt wagen met hapje en drankje. Het is ook de plek waar je de lekkerste vis kunt smikkelen: bij Lou Sea-Streetfoodbar. Genieten bij de buren van Poké Perfect van een trendy Poké Bowl of daar weer tegenover sushi eten, zoveel je maar kunt verstouwen. Het maakt niet uit op welk moment van de dag je komt. Ontbijt, lunch, diner of gewoon lekkere trek in een snack, taartje of ijsje: je kunt altijd gezellig ergens aanschuiven.

Grote markt – oranje

 1. Le Baron – Grote Markt 125
 2. Restaurant IDA Sushi Grill – Grote Markt 157
 3. NUL36 Grandcafé – Grote Markt 183
 4. Happy Italy  – Grote Markt 20 
 5. Brasserij De Bergerrie – Grote Markt 42-44
 6. Sapporo Japans Grillrestaurant – Grote Markt 53
 7. Restaurant Meat in the City – Koopmanstraat 1 
 8. Rosita’s Mexicaans Restaurant – Koopmanstraat 5
 9. Lou Sea-Streetfood Bar – Korte Promenade 73
 10. Anno – Grote Markt 121
 11. Burger ‘n Shake – Grote Markt 51
 12. Poké Perfect – Grote Markt 54
 13. Tapas Bar-ça – Grote Markt 75
 14. Fat Phill’s – Grote Markt 82

Restaurantplein Belfort – paars

15. Yamas – Belfort 12-14
16. Woodstone Pizza  & Wine – Belfort 13
17. La Cubanita – Belfort 132-134
18. Proeflokaal Bregje – Belfort 136-138
19. Restaurant Kimono – Belfort 16-18
20. Hudson Bar & Kitchen – Belfort 2
21. Madame Jeanette – Belfort 5-7
22. Oh My Pancakes – Belfort 6
23. Brasserie La Maison – Belfort 8

Met de glijbaan weer terug

Minstens zo gezellig is het Restaurantplein Belfort. Knus en intiem, met keukens uit alle windstreken. Neem de trap of de lift naar dit hoger gelegen deel en laat je verrassen door bijvoorbeeld de Surinaamse keuken bij Madame Jeanette of de tapas bij La Cubanita. Natuurlijk kun je hier ook onvervalste Amerikaanse burgers eten, pizza’s waar je je vingers bij blijft aflikken, Gourmet Grieks, Frans, Japans of een overheerlijke pannenkoek. Nadien glijd je desgewenst (letterlijk) via de glijbaan weer naar beneden.

Burgers in overvloed…

Wandel je naar het Forum, dan vind je daar onder meer een aantal grote namen op burgergebied. De perfecte resto’s om voor of na de film te bezoeken. Zo moet je de burgers van Five Guys absoluut eens gaan proeven, met daarbij een big shake. Liever een broodje van Flevo Dönner Center of gegrild vlees van Teujib Grill & Snacks? Smakelijk eten! Ga je voor thuis voor de buis? Neem dan vooral een emmer fried chicken of zo’n waanzinnige whopper mee.

Forum – groen

24. Flevo Döner Center – Forum 1
25. Burgerking – Forum 18
26. KFC – Forum 20
27. Five Guys – Forum 3-5
28. Teujib Grill & Snacks – Forum 4

Passages – blauw

29. Roti Mahal – Bottelaarpassage 106-108
30. Luxor – Bottelaarpassage 2
31. Burger Me – Brouwerstraat 10
32. Eetcafé Den Enghel – Zadelmakerstraat 57

Onvervalst lekker en authentiek

In de passages, beginnend bij de Bottelaarpassage en via de Zoetelaarpassage naar de Zadelmakerstraat en Brouwerstraat, tref je tal van eettentjes met een menu van ver over de grenzen. De pittige schotels van Roti Mahal bijvoorbeeld, waarbij het lastig is om te kiezen, zo uitgebreid is de kaart. Luxor Grillroom Pizzeria heeft onvervalst lekkere, authentieke pizza’s op het menu staan, maar ook uiteenlopende grillgerechten. Onderweg in de richting van de Brouwerstraat kun je genieten van de daghap in een ‘Amsterdams’ cafeetje. Je eindigt de tocht bij Burger Me, waar je toch minstens één keer zo’n sappige burger moet hebben geproefd.

Altijd een goede zin en een big smile

Typische, übercoole koffietentjes en lunchgelegenheden tref je uiteraard ook aan in Almere Centrum. Rechtgeaarde kattenliefhebbers kunnen niet om The Coffee Cat in de Brouwerstraat heen. Geniet van een broodje met koffie of thee en aai of knuffel de vele katten die er rondlopen. Bij Drewes op het Stadhuisplein heb je zoveel verschillende koffie- en theesoorten dat je er bijna keuzestress van zou krijgen. Het grote voordeel is dat je niet alleen koffie en thee kunt drinken maar ook kopen. Boek hier een High Tea, uitgebreid en mooi uitgeserveerd. Dat geldt overigens ook voor de High Tea van Tante Truus waar mensen met een verstandelijke beperking het eten serveren. Altijd met goede zin en een big smile. Stiekem zin in luxe frites of een Franse baguette? Het kan in Almere. Net als een vegan lunch, die zo lekker is dat je vergeet dat er geen vlees bij zit.

Koffie en lunch – roze

33. Le Perron – Diagonaal 22
34. Starbucks – Schutterstraat 11
35. Frites Affairs – Schutterstraat 18a
36. Snackbistro – Stadhuisplein 27
37. Yami Yami – Stadhuisplein 29
38. The Black Cockatoo – Bottelaarpassage 89
39. The Coffee Cat – Brouwerstraat 36
40. 
MockaMore – Diagonaal 3
41. Lunchroom Tante Truus – Marktmeesterstraat 141
42. Finish your Breakfast – Schoutstraat 28-32
43. Bagels & Beans – Schutterstraat 5-7
44. Bij Drewes – Stadhuisplein 25
45. BackWerk – Stadhuisplein 31
46. Barista Café – Stationsplein 3
47. Délifrance – Stationsplein 48
48. BackWerk – Stationsstraat 24

Nieuwe horeca – geel

49. GeonBae – Belfort 128
50. Strand 22 – Esplanade 14
51. Toastable – Schutterstraat 9
52. De Volkskantine – Traverse 1a
53. Cigköfte vegan broodjes – Traverse 5

Zondigzoete verwennerij tussendoor

Eh, dacht je dat je het allemaal al gezien had? Verrassing: er valt nog veel méér te ontdekken en te proeven! Lekkere wokgerechten van Wok for You, waar ze altijd meer geven dan je op kunt, zodat je de volgende dag nog een hapje hebt. Eveneens een bezoekje waard is de Bierfabriek: restaurant en café ineen. Naast het drinken van de zelfgebrouwen biertjes kun je hier ook aanschuiven voor boerderijkip van de houtskool BBQ. En dan hebben we nog niet eens verteld, dat je ook Thais kunt eten in de Marktmeesterstraat of Indiaas aan de Korte Promenade. Zin in een toetje of gewoon een zondigzoete verwennerij tussendoor? Donuts, heerlijke ijsjes van Ice&Co, taart van banketbakkerij Schep en nog veel, heel veel meer. Kortom, meer dan genoeg redenen om af en toe in het centrum een culinaire expeditie te ondernemen.