Tuingeluk – Het hele jaar rond

In: Tuin | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Uiteraard is het fijn als deze zomer de borders vol staan met bloeiende planten. Maar liever wil je dat er in je tuin het hele jaar door iets te zien en te beleven is. Toch? Als je tuin aantrekkelijk oogt, dan ga immers – ongeacht het seizoen – veel vaker naar buiten. Maar hoe pak je dat aan? En waar moet je op letten? Kortom, hoe breng je jaarrond leven in je tuin?

Elke tuin heeft zijn eigen klimaat. En zelfs binnen de tuin bestaan unieke klimaatzones. Dit betekent dat je tuin verschillende plekken heeft waar het warmer, koeler, natter of droger is. Denk bijvoorbeeld aan schaduwrijke plekken door omringende bebouwing of een schaduw gevende boom. Je kunt het vergelijken met de Alpen. Op het moment dat de zon schijnt in het ene dal, dan kan het in een dal een paar kilometer verderop zomaar sneeuwen. Deze diversiteit aan omstandigheden vraagt om een inrichtingsplan met variatie in beplanting. Hiermee maak je je tuin veel natuurlijker en spannender, en dat is goed voor mens, klimaat en dier. Meerdere vliegen in één klap dus.

Misverstanden over groen

Allereerst ruimen we wat misverstanden over groen uit de weg. Ook jij hoort en leest waarschijnlijk regelmatig dat ‘de onderhoudsvrije tuin’ in de mode is. En natuurlijk wil je een ruim terras en tuinpaden in je tuin. Maar sinds de jaren negentig lijkt ‘onderhoudsvrij’ in toenemende mate synoniem te zijn met ‘betegeld’. En dat terwijl een woning mét tuin juist steeds vaker de wens is van huizenzoekers op Funda. Volg jij het nog?

Misverstanden over tegels

Vanwege het gemak in onderhoud kiezen veel mensen voor verharding. Dan heb je er geen omkijken naar, zo wordt snel gedacht. Fout. Wat te denken van aanslag op je bestrating, mos en onkruid tussen de tegels en stenen? Je ontkomt er niet aan om toch regelmatig je handen uit de mouwen te steken. Dus bestaat je tuin vooral uit bestrating… hang dan een bordje met ‘gratis stenen’ bij de deur of probeer er via internet iemand anders blij mee te maken.

Groen versus grijs

Het onderhouden van beplanting hoeft niet veel werk te zijn, als je het slim aanpakt en bijvoorbeeld ook bodembedekkers plant. Bijkomend voordeel van bodembedekkers is minder onkruid en minder snel uitdroging van de bodem, waardoor je de tuin minder vaak hoeft te besproeien. Waar regenwater in tuinen met een gezonde balans tussen ‘groen en grijs’ door het groen wordt opgevangen, loopt het water in versteende tuinen over de bestrating via het putje direct het riool in. Op die hoeveelheid water zijn de riolen vaak niet berekend. Het gevolg? Straten en tuinen komen blank te staan. Krijg je het al warm? Dat is nog niets vergeleken met de ‘hittestress’, die je in een versteende tuin op zomerse dagen ervaart.

Licht op groen

Als je licht op groen staat, dan is de vraag welke planten je het beste kunt kiezen. Door de enorme hoeveelheid verschillende planten zie je door de bomen wellicht het bos niet meer. Dus ligt het voor de hand om te kiezen voor bekende, veelvoorkomende tuinplanten: een veilige keuze. Maar je houdt er mogelijk een ietwat saaie tuin aan over. De keuze voor veiligheid is overigens wel te verklaren, omdat je met flink wat factoren rekening moet houden. Naast je wensen en voorkeuren spelen ook omgeving, grondsoort en natuurinvloeden zoals zon en wind een rol.

Groene versierders

Kies je voor een verscheidenheid aan vaste planten met diverse kleuren, vormen en eigenschappen dan fleuren ze – jaarrond – je tuin op. Vaste planten groeien en bloeien jaar na jaar en worden elk jaar groter, voller en sterker. Met blikvangers in de vorm van bomen, struiken of tuinplanten met een opvallende sierwaarde, kun je focuspunten in je tuin creëren. Deze punten kunnen ook door het jaar heen verschuiven. Bijvoorbeeld van de ene bloeiende boom in het voorjaar, tot een serie bloeiende planten in de zomer. Of door het jaar heen bloeiende struiken en bessen, en in de winter een groenblijvende bodembedekking. Zo blijft je tuin jaarrond interessant.

Wat is jouw tuingeluk?

Groen kun je creëren. Hoe zit dat met geluk? Je kunt geluk niet vasthouden. Alleen al het begrip geluk definiëren is lastig. Voor de één is het een reep chocola of samenzijn met vrienden, voor de ander is het een dagje weg in eigen land of verre reizen maken. Geluk is uniek, net als een tuin. Wat is jouw tuingeluk? Een ontbijtje buiten in de ochtendzon, met het eerste kopje koffie van de dag tijdens het lezen van een krantje? De eerste bloem in de hortensia’s? De (klein)kinderen die spelen of muziek luisteren en gamen in de tuin? Een fijne zomeravond met vrienden? De eerste groente uit eigen moestuin misschien? Of toch de eerste duik in het zwembad op een lekkere voorjaarsdag?

Een tuin vol geluksmomenten?

Heb je hulp nodig bij het vormgeven van jouw tuingeluk? Vraag een hovenier die creativiteit en een grote dosis plantenkennis samen kan brengen in een inrichtings- en beplantingsplan, dat helemaal is afgestemd op jouw wensen en woonomgeving. Dé basis voor jarenlang tuinplezier!

Van Raaijen Hoveniers

De Binderij 54
1321 EK Almere
036-5470288
www.vanraaijen.nl