De kracht van Almere Centrum

In: Vrije tijd | Editie:

Tekst:

Vraag willekeurig winkelend publiek waarom ze graag in Almere shoppen, en je hoort steevast enthousiaste verhalen over het grote aantal winkels, de veelzijdigheid van het aanbod en de ruimtelijke opzet. En terecht! Wist je dat er in Almere Centrum bijna 400 winkels zijn?

Het enorme aantal winkels is inderdaad een knappe prestatie, gezien het feit dat de jongste stad van Nederland pas 44 jaar bestaat. En daar houdt ’t niet mee op. Want na het winkelen – of gezellig er tussendoor – is het óók nog eens heerlijk toeven in de talloze restaurantjes en cafeetjes die de binnenstad van Almere rijk is. Het lijkt wel of alle landen met hun geuren, kleuren en smaken hier samenkomen en zorgen voor een levendig en divers aanbod. Het predicaat Beste Binnenstad van Nederland krijg je ook niet zomaar. Italiaanse delicatessezaak Abbraccio Italiano, Kenz Juweliers en Frites Affairs zijn slechts een paar voorbeelden van de kracht van Almere Centrum.

Ivan heeft het beste van Italië naar Nederland gehaald

Genieten met een grote G

Wie houdt er nou niet van Italië en al het goede dat dit prachtige land biedt? De gastvrijheid van de Italianen, het heerlijke eten, de prachtige wijnen. Het is en blijft één van onze favoriete vakantielanden. Ivan, trotse eigenaar van Italiaanse delicatessezaak Abbraccio Italiano, heeft het beste van Italië naar Nederland gehaald. In Abbraccio Italiano, wat Italiaanse omhelzing betekent, vind je een zinnenprikkelend assortiment van alles wat Italië zo geliefd maakt. De lekkerste kazen, vleeswaren, verse pasta, truffel, kruiden, jam, honing, oliën, wijnen en andere zoete en zoute heerlijkheden. Eigenaar Ivan heeft daarbij bewust gekozen voor delicatessen, die je normaal gesproken niet of nauwelijks vindt in Nederland. ‘Ik ga voor bijzondere producten,’ vertelt hij. ‘Zo laat ik mijn klanten écht kennismaken met de Italiaanse smaken.’ Hier koop je dus geen ‘gewone’ artikelen maar versproducten, die zo verfijnd van smaak zijn dat elke hap of slok puur genieten is.

Die gastvrijheid en die enorme kennis van Italiaanse producten is Ivan met de paplepel ingegoten. Als kind hielp hij al mee in de winkel van zijn vader. Ivan neemt uitgebreid de tijd om zijn klanten van advies te dienen en hen te laten proeven. De keuze is enorm: meer dan dertig verschillende soorten worsten en hammen, bijvoorbeeld. En evenzoveel soorten kazen. Veertig verschillende soorten wijnen in diverse prijsklassen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de biersoorten en de sapjes… Ivan doet er alles aan om zijn klanten met een tevreden gevoel naar huis te laten gaan. Compleet met recept en advies voor het presenteren van het gerecht. Geen zin om zelf te koken? Elke maandag en dinsdag lees je op de Facebookpagina van Abbraccio Italiano welke gerechten (ook toetjes!) je vers bereid (na reservering) kunt afhalen op donderdag, vrijdag of zaterdag. Inmiddels vonden al héél veel mensen de weg naar Zadelmakerstraat 14. Geen wonder, want dit is Genieten van Italië met hoofdletter G.
Abbraccio Italiano, Zadelmakerstraat 14

Het resultaat is beslist uniek en past perfect bij je persoonlijkheid en wensen

Nergens anders in de wereld…

Onlangs vestigde Kenz Juweliers zich in de Schutterstraat. Het familiebedrijf – gerund door drie broers – biedt een schitterende collectie horloges en sieraden, voor elke gelegenheid en elk budget. Als enige juwelier in Almere hebben zij een ambachtelijke goudsmid en een eigen horlogemaker in dienst. Wil je van gedateerde, maar wel geliefde gouden sieraden iets eigentijds en persoonlijks laten maken? Ga dan vooral eens babbelen met de enthousiaste eigenaren, want die hebben écht hart voor het juweliersvak. Het resultaat is beslist uniek en past perfect bij je persoonlijkheid en wensen. Maar ook iets simpelers als het verwisselen van een batterijtje of het repareren van je uurwerk gebeurt vakkundig. En snel! Ze hoeven niks op te sturen, je bent je horloge niet weken kwijt: alle kennis en kunde is gewoon aanwezig, in eigen huis.

Het lijkt alsof alle landen met hun geuren, kleuren en smaken hier samenkomen

Kenz Juweliers heeft een uitgebreide collectie
A-merken als Fossil, Diesel en G-Shock, maar ook een apart en exclusief merk als Sif Jacobs. Daarnaast hebben zij een bijzondere eigen collectie. De ontwerpers laten zich daarbij graag inspireren door en in Italië, een land waar zij nauwe en warme banden mee hebben. Het is de bakermat van het mooiste en meest trendy design, zo vinden de eigenaren. Tweemaal per jaar brengen zij een nieuwe collectie uit, in voor- en najaar. In de herfstcollectie zitten uiteraard veel feestelijke sieraden voor de glitter- en glamourmaanden. ‘Soms ontwerpen we ook maar één exemplaar van een bepaald item,’ vertelt Kazwan Sabtawi, één van de eigenaren. ‘Als koper weet je dan zeker, dat je iets unieks hebt, dat je nergens anders in de wereld ziet. We zijn ook sterk in gedenksieraden. We doen er alles aan om er iets moois en persoonlijks van te maken, dat recht doet aan de herinnering aan de dierbare.’
Bij Kenz Juweliers is de liefde voor het vak voelbaar. Die liefde kregen de broers mee van hun vader en grootvader, die allebei ook juwelier/goudsmid waren. Gegarandeerd dat je hier iets vindt voor jouw eigen, mooie momenten!
Kenz Juweliers, Schutterstraat 42A

En genieten doe je zéker van al het lekkers dat je hier krijgt voorgeschoteld!

Elke hap is een feestje!

Als je zondigt, doe het dan goed, vinden ze bij Frites Affairs. De toevoeging ‘Affairs’ in de naam verwijst naar het intense genot van een guilty pleasure. En genieten doe je zeker van al het lekkers dat je hier krijgt voorgeschoteld! De gesneden, ongeschilde aardappelen worden elke dag vers gebakken tot knisperende frites. Elke hap is een feestje. Dat komt vooral ook door de ruime keuze aan bijzondere sausjes. Want naast romige frites­saus vind je hier culinaire sauzen die persoonlijk ontwikkeld zijn door chef-kok Peter Scholten, geen onbekende naam in het restaurantwezen. En de zeewier­mayonaise is volledig vegan. Ach, probeer ze gewoon allemaal, want de sausjes zijn onbeperkt bij te tappen.

Naast de ‘gewone’ frites met een sausje staan er ook loaded fries op het menu. Dit zijn frites met een topping: toevoegingen boven op de frites zoals kipsaté, stoofvlees maar ook een vegetarische variant met champignonragout en gefrituurde uienringetjes. Loopt het water je al in de mond? En dan komen de onvergetelijke gourmet dogs nog… Een superdeluxe variant van de hotdog, die je op z’n minst een belevenis kunt noemen! Handgemaakte runder- of kipworsten, volledig aangekleed met extra’s, waaronder crème fraîche en afgemaakt met verse kruiden. In de vegetarische variant ligt er een knakwortel (Almeerse vinding!) tussen het knapperige broodje. Frites Affairs vind je in de glazen kiosk in de Schutterstraat.
Frites Affairs, Schutterstraat 18A 

Bekijk het volledige winkelaanbod op almerecentrum.nl