Shoppingexpeditie – Almere wereld(se) stad

In: Reportage | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Op shoppingexpeditie in Almere. Drie musketiers op een missie, zo voelen we ons. Mijn vriendinnen en ik willen een kekke outfit scoren voor een boekpresentatie. En dat lukt vast. Want naast allerlei geweldige boetieks vind je in ons centrum ook alle bekende grote winkels, met de nieuwste trends.

Dit najaar opende Hudson’s Bay de deuren op het Citadel. Een winkel naar ons hart: wat een enorme hoeveelheid schoenen vind je daar! En alle mooie, bekende merken zijn er; om van te watertanden… Ze hebben er ook de leukste kleding van grotere en iets kleinere namen, tassen, cosmetica en allerlei fijne spullen voor in je huis. Nieuwsgierig als ik ben, bekijk ik de achtergrond van de warenhuisgigant. Hudson’s Bay Company (HBC) is één van de oudste bedrijven op het Noord-Amerikaanse continent, lees ik. Het bedrijf werd in 1670 opgericht voor de handel in pelzen, en was ooit eigenaar van bijna de helft van wat later Canada zou worden.

Duizenden nieuwe designs

Van Canada wandelen we naar Spanje, het moederland van ZARA. Wil je weten wat trendy is, dan kun je vandaag de dag niet om ZARA heen. We maken een mentale notitie als we een superleuk, feestelijk jurkje zien voor vriendin Annemieke. Een aantekening, ja. Want: nooit kopen bij het begin van je expeditie, luidt onze stelregel. ‘ZARA was ooit een eenmansbedrijf,’ vertelt vriendin Karin. ‘Een zekere meneer Ortega begon in 1963 met een atelier en opende zijn eerste winkel in 1975. Ik las trouwens dat er elk jaar zo’n 16.000 nieuwe designs in de winkels liggen. Dat is dus écht wat je noemt: fast fashion!’

De grootste van Nederland

Een andere nieuwkomer in ons winkelcentrum is Pull & bear, een soort zusje van ZARA. ‘Zó blij dat ze eindelijk in Almere zitten,’ verzucht vriendin Annemieke. ‘Helemaal mijn stijl. Sportief, urban, trendy, maar ook weer niet té. Eigenlijk voor iedereen die jong van hart is. En voor die boots kom ik straks beslist terug.’ Mijn oog valt op een roze knuffeltrui. Die is voor mij, besluit ik. ‘Grappig, ik heb het gevoel alsof ik op een soort wereldreis ben,’ peinst vriendin Karin hardop. ‘Neem bijvoorbeeld MANGO. Ook een Spaans merk, net als ZARA, maar toch weer heel anders. Jong, klassiek, chique. Help me herinneren dat ik daar een leuk babypakje koop. Ik moet binnenkort op kraamvisite.’

Kriskras door de stad

Op ons gemak wandelen we even later in de richting van G-Star. Ondanks de Engelse naam is het een Nederlands bedrijf. Het merk komt regelmatig in het nieuws door haar milieuvriendelijke initiatieven. Ik wil een kijkje nemen bij de nieuwe jeans. Die zijn gekleurd met duurzame verf uit plantenafval. Fascinerend! ‘Over Nederlandse winkelketens gesproken. Dat beversport een Nederlands merk is, wist ik wel, maar ik begreep dat Rituals en Rivièra Maison ook oer-Hollands zijn. Waar een klein land groot in kan zijn!’ Het ideale jurkje hebben we nog niet gevonden, maar we struinen even door Beversport, op zoek naar een thermisch T-shirt en een nieuwe Dopper. Ik bedenk dat ik nog nieuwe geurstokjes wil én een lekkere scrub, dus we wandelen naar Rituals. ‘We zijn niet efficiënt bezig,’ bromt vriendin Annemieke. ‘We lopen kriskras door de stad.’ ‘Is juist gezellig,’ reageert vriendin Karin. ‘Bovendien ontdek je op die manier juist de leukste winkels.’

Ik kan de verleiding niet weerstaan

‘Laten we naar H&M gaan,’ stel ik voor. ‘Tien tegen één dat we daar iets leuks vinden.’ Vriendin Karin leest voor van haar smartphone: ‘In 1947 opgericht door de Zweed Erling Persson. Hennes betekent trouwens ‘van haar’. Dat slaat natuurlijk op de damesmode. Mauritz werd aan de naam toegevoegd toen Persson een jacht-, outdoor- en herenconfectiewinkel kocht: Mauritz Widforss. Jacht- en outdoor werden geschrapt, maar de mannenkleding bleef. Ik vind het leuk dat ze steeds met een nieuwe, bekende ontwerpers samenwerken. Ben heel benieuwd wie de volgende zal zijn.’ Dat is Erdem Moralioglu, weet ik dan weer. Een Turks-Canadese ontwerper. Mijn oog valt op een blauw overhemdjurkje. Ik kan de verleiding niet weerstaan. Of ik het ga dragen bij de boekpresentatie weet ik niet, maar het jurkje gaat mee.

Ik voel me altijd zo blij als ik hier ben

Alles is er!

Het volgende item op mijn lijstje is een blouse bij Bershka, ook een zusje van ZARA en Pull & Bear. Het fijne van deze winkel is, dat ze extra kleine maatjes hebben. Niet voor mezelf (helaas). Maar voor de vriendin van mijn zoon is het een uitkomst. Het Almeerse filiaal is niet bijster groot, maar je hebt er alles. Het is er gezellig en de vrouwen die er werken zijn erg aardig en hulpvaardig. Ik houd van de aparte, avantgardistische stijl. Supertrendy en erg inspirerend.

Alles voor een glimlach

We lopen in de richting van het Stadhuisplein. Via de Stadhuisstraat willen we naar de Grote Markt. We passeren Flying Tiger Copenhagen. ‘En nu zijn we dus aanbeland in Denemarken,’ grinnikt vriendin Karin. ‘Bij Tiger koop je de leukste dingen waarvan je niet wist dat ze bestonden, maar die je nodig hebt zodra je ze ziet. Ik voel me altijd zo blij, als ik hier ben. Al die grappige en kleurige spullen. Schijnt ook hun filosofie te zijn. Ik las op de site dat ze elke dag speciaal willen maken, en een glimlach op je gezicht toveren met ‘fun’ producten. Alsof je op schatjacht gaat!’ Ik kan een grote trommel koekjes niet weerstaan en ook een ‘gingerbreadhouse’ gaat mee in de tas.

Mysterie opgelost

Op de Grote Markt is het gezellig druk. We besluiten te gaan lunchen bij Lou Streetfoodbar. Als laatste staat daarna (het Ierse) Primark op het programma. ‘Praimaark, zo spreek je het uit,’ grinnik ik. ‘Het management heeft onlangs het mysterie van de uitspraak opgelost. Grappig: in Ierland heten ze Penneys.’ Nu we toch de geschiedenis induiken van de winkelketens, wil ik ook die van dit modebedrijf weten. Ik tik Primark in op mijn smartphone, en zie dat ‘t is opgericht in 1969 in Dublin, Ierland. Ik ben verbaasd dat ze al zo lang bestaan. Bij Primark vind je de nieuwste trends op het gebied van mode, accessoires en woonartikelen, tegen budgetprijzen. ‘Hoe wij prijzen laag en ethische normen hoog houden,’ lees ik op de site.

Jullie boffen met zo’n mooi centrum

Jullie hebben alle leuke winkels hier…

Het wordt laat. Tijd om mijn vriendinnen op de trein te zetten. Het was een lange shoppingexpeditie. We wijzen een dame – aan haar armen allemaal tassen – de weg naar Hudson’s Bay. Ze vertelt dat ze hier niet woont, maar regelmatig in Almere komt shoppen, want: ‘Jullie hebben alle leuke winkels hier. Jullie boffen met zo’n mooi centrum,’ vindt ze. En eigenlijk ben ik het daar van harte mee eens!