Linda Graanoogst

Verhalen van Linda Graanoogst

Hoe doet het mkb het in Nederland? Best aardig, volgens sommige experts. En hoewel we dankzij de aantrekkende economie inderdaad florerende bedrijven zien, zijn er ook uitdagingen: personeel, digitalisering en financiering. ‘Het mkb moet vernieuwen, productiever worden en heeft meer personeel nodig,’ roept Den Haag. Maar: hoe pak je dat aan? De Business Versneller voor ondernemers in Almere biedt een hands-on traject. Lekker praktisch. En… goed voor drie soorten groei!
Lees het verhaal
‘Ik weet nog goed, die eerste vrijdagmiddag, dat ik hier kwam kijken, met mijn vrouw. Ik zag het eigenlijk helemaal niet zitten, wat een kille, kale, grijze bouw.’ Zo begon één van de vele liedjes van Henk Kruit, journalist en ‘troubadour van Almere’. Het Stadsarchief Almere blikt terug op het leven van Henk, één van de pioniers, die in 2003 in het harnas overleed. Kees Tak, bloemist en medepionier, trok veel met hem op: ‘Henk was een levensgenieter, een man van de wereld. Voor niets en niemand bang, en met het hart op de tong.’
Lees het verhaal
Achter een dikke stalen deur, helemaal onderin het stadhuis, wordt de geschiedenis van de stad bewaard in eindeloze rijen kartonnen dozen, gevuld met droge documenten. In een hoekje achterin staan drie kasten met spullen. Een bord, een grammofoonplaat, een poppetje op een sokkel. Het zijn geschenken, trofeeën, levenloze overblijfselen van wat ooit leefde. En achter elk stuk zit een verhaal. Dit is de schatkamer van Almere.
Lees het verhaal
Missies. Visies. Ambities. Bedrijven zijn er vaak heel druk mee. Voor het Almeerse bedrijf Mind at Work, specialist op het gebied van arbeid, scholing en gezondheid, begon het met een eenvoudige kerngedachte: ‘Iedereen heeft recht op een plekje in de samenleving’. Directeur Elly Zeef is daar heel fanatiek over: ‘Ik wil het beste uit mensen halen. Iedereen verdient een plaats in de maatschappij.’
Lees het verhaal
‘Vreemd vond ik het dat mensen naar een soort niemandsland afreisden. Ik begreep het niet. En ik was nieuwsgierig of ze in dat kale landschap gelukkig zouden zijn.’ Aan het woord is Margareta Svensson, Zweedse van origine en inwoonster van Amsterdam. In februari 1988 maakte zij, als opdracht voor haar studie aan de Rietveldacademie, een documentaire fotoserie. Voor het Stadsarchief Almere maakte zij onlangs een nieuwe serie van de 40-jarige stad.
Lees het verhaal
‘Ons hart volgen. Warmte delen. Volop genieten. Intens geluk ervaren. Voor elkaar zorgen. Een knusse plek creëren. Dát is het allemaal voor ons.’ De ogen van Monique Trinh van Ma Bella Cakery stralen. Haar woorden klinken bijna magisch. En die bijzondere aantrekkingskracht maakt de cupcakewinkel aan de Citadel waar. Monique Trinh wil dat gevoel uitstralen. ‘Samen met ons team en onze gasten,’ benadrukt ze. ‘Het leven vieren we sámen!’
Lees het verhaal
Het startmoment bij het Surfstrandje. De sprong in het onstuimige water van het Gooimeer. Het afzien over de lange Gooimeerdijk. Het gevloek, tien kilometer voor de finish, van zijn trainer Han… Zijn armen juichend omhoog, vlak voor het bankje voor zijn flat op de Dijkmeent. De eindstreep bij de oude sporthal. De eerste stappen naar het bakkertje na Zijn Grote Onthulling. En jaren later zijn ontboezemingen aan de nummer 2, op het terras bij Grand Café De Havenkom. Is er iémand die Almere Haven ademt, dan is het wel oud-Europees kampioen en sportfanaat Gregor Stam. In een openhartig interview deelde de triatleet alles wat LA’s Linda Graanoogst van hem wilde weten. En het werd heel persoonlijk.
Lees het verhaal
Het is vast niemand ontgaan dat onze stad in 2022 het toneel is voor de wereldtentoonstelling Floriade. Inmiddels vragen veel Almeerse inwoners en ondernemers zich af: ‘Hoe staan we ervoor? Wat is er nog te doen?’ Lifestyle Almere sprak met vijf gepassioneerde betrokkenen: de Almeerse stadsecoloog, een projectmanager, een senior stedenbouwkundige van de gemeente, een aanjager binnen de Floriade BV in wording én de provincie. Wie trekt er nu aan de touwtjes? En wat gebeurt er achter de schermen? Redacteur Linda Graanoogst dook het groen in en ontdekte de knapste wijk van onze stad.
Lees het verhaal