Auke de Vries’ – Zomer in de stad

In: Overig | Editie:

Tekst:

Paul

Paul van Vilsteren is een Almeerse blogger en hij fietst veel. Dat brengt hem langs onmisbare kunst in en rond Almere. Voor Lifestyle Almere schrijft hij daarover in zijn rubriek ‘Paul’. Ontdek de kunst van de stad door Paul’s ogen. 

Verbonden door stalen slierten wankelt het beeld in licht en lucht

Je loopt er zo tegenaan in de Nederlandstraat, vlakbij de Europaschool in Almere Poort. Voor dit stadsdeel het allereerste beeld in de openbare ruimte, onthuld in 2010. Het is van Auke de Vries, een bekende Nederlandse kunstenaar, die beelden heeft gemaakt voor meer prominente plaatsen in Nederland.

Hier in Almere Poort zie ik een grote sokkel met een kleurig beeld van staal, zeven meter hoog. Een blauwgele voet als een vaas, maar het is geen vaas. Dan een plat blauw-zwart vlak als een skateboard, maar het is geen skateboard. Een groene pijp, er dwars op. Daarbij figuren, sprieterige constructies van pilonen, pijpen en vlakken. Verbonden door stalen slierten wankelt het beeld in licht en lucht. Als ik er lang naar kijk, begint het te draaien en lijkt het elk moment zijn evenwicht te verliezen en in duizend stukken uit elkaar te vallen.

De beelden van Auke de Vries zijn overdadig. Eén vlak, één richting was genoeg, een enkel accent misschien, en zeker geen plat vlak dat het beeld vervaarlijk doet overhellen. Er is geen einde of begin, kop noch staart, geen boven of onder. Om het te kunnen beschrijven moet ik er steeds opnieuw naar kijken. Het is een opeenstapeling van dingen, een verzameling reserveonderdelen van onbekende machines. Hoe vaker ik er omheen loop, hoe minder ik het begrijp.

‘Een beeld is een beeld,’ zegt de kunstenaar. ‘Mensen proberen het te duiden en aan elk onderdeel betekenis te geven, maar het heeft zijn eigen betekenis.’ Dat komt goed uit. Dan hoef ik er niet iets van te maken dat het niet is. De kunstenaar heeft het gelukkig zelf een titel gegeven: ‘Zomer in de stad’. Als deze titel tot me doordringt, zie ik ineens spelende kinderen, rennend door straten, een frisbee, een kegel en kijk: tóch een skateboard! Ik zie de zindering van de zomerhitte op het asfalt. Ik hoor de vrolijke tingel van de ijscoman twee straten verderop. Uit achtertuinen kringelt rook op van een barbecue. En ik zie een vlieger de lucht in gaan. Soms heeft de fantasie een zetje nodig om te zien wat de kunstenaar zag.

 

Paul van Vilsteren

Lees meer blogs van Paul
op http://paulvanvilsteren.com