30 jaar oud: tijd voor een nieuw feest!

In: Overig | Editie:

| Fotografie:

Dit jaar viert de gemeente Almere haar 30-jarige jubileum. Almere zelf bestaat al langer, maar maakte aanvankelijk deel uit van het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders (ZIJP), en stond onder leiding van een landdrost. Vanaf 1984 is Almere een zelfstandige gemeente met een eigen burgemeester. Zo’n jubileum verdient een groot feest. En dat komt er dan ook: in het weekend van 28 en 29 juni, in het centrum van de stad. Het thema is Verbinding. Het feest is niet alleen vóór Almeerders, maar krijgt vooral ook gestalte dóór Almeerders. Verschillende bedrijven, instanties, uiteraard de gemeente Almere zelf, en verder tal van Almeerse inwoners dragen hun steentje bij. Er huist enorm veel talent in Almere. Daar mogen we trots op zijn. En dat mogen we best eens laten zien!

Er gaat heel wat gebeuren!

De voorbereiding is in volle gang. Het feest vindt plaats op meerdere pleinen, met podia waar uiteenlopend Almeers talent zich laat zien op tal van terreinen: zang, dans, theater, sport en mode. De enorme variëteit aan activiteiten geeft elke Almeerder alle kans om zich enthousiast te mengen in het feestgedruis. Wil je rockklassiekers meezingen met een karaoke-band op de Grote Markt? Laat je je graag inspireren door de modeshow op het Stationsplein? Wil je genieten van bekende Nederlandse artiesten of een enorme stadspicknick op de Esplanade? Kies je ervoor om lekker creatief bezig te zijn op de hobbymarkt op het Stadhuisplein? Of sport je liever samen met Almeerse sporters en sportclubs? Er is voor ieder wat wils, twee volle dagen lang! Grote schermen en een informatieapp zorgen ervoor, dat je op elk moment op de hoogte bent van de dingen die er gebeuren. Je hoeft helemaal niets te missen. Op zaterdagavond krijgt het feest, op de Esplanade, een spectaculaire afsluiting! 

Jubileumboek

In het kader van Almere 30 jaar verschijnt er ook een boek. Frits Huis, Almeerder van het eerste uur, interviewde bekende en minder bekende Almeerders. Zij vertelden over hun ervaringen in de drie decennia, die Almere als zelfstandige gemeente bestaat. Hun verhalen vind je in Huis’ werkstuk dat 120 pagina’s telt. Het boek vertelt alles over de ontplooiing van de stad, en herbergt prachtige foto’s van toen en nu. Bijzonder is ook de totstandkoming: die is van A tot Z in Almeerse handen. Zelfs het papier komt uit Almere! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen, de plannen en de mogelijkheden om actief deel te nemen? Volg dan de Facebookpagina 30jaaralmere, of check de site almere30jaar.almere.nl.