Hoezo culinaire woestijn? Walhalla voor fijnproevers!

In: Culinair | Editie:

Tekst:

In het gloednieuwe boek Weg van de supermarkt van Gerrit Jan Groothedde, moet Almere, vooral Buiten, het ontgelden. Niets behoorlijks te eten, één en al supermarkt. Is het nou echt zo erg?

Toegegeven, Almere heeft geen erfenis van oeroude winkeltjes. Daarmee lijkt onze stad een ideale speeltuin voor de ultramoderne supermarkt en dat is ook logisch. Maar wie zoekt zal vinden, ook hier.

Markt en bazaar

Kijk eens verder dan de reguliere weekmarkten. Enorm leuk en lekker is de kleine boerenmarkt, elke zaterdag van 9:30 tot 13:00 op het overdekte erf van de Stadsboerderij op de Kemphaan. Mooie biologische groenten en fruit, puike zuivel, kaas en eieren, eerlijk vlees, knisperig brood dat smaakt naar vroeger… Proef vooral de crêpes van Jelmer de Bock, pak een Polderhoen mee van Sjoerd Kok en loop ook even langs bij Almeerse Weelde.

Totaal anders is de Multi-Bazaar in DoeMere, op weekenddagen van 9:30 tot 17:30. Hier ontdek je multicultureel Almere. Verwacht vers fruit, en allerlei levensmiddelen uit bijvoorbeeld Suriname, Afghanistan en Iran. De Food Court is een aanrader. Een gezellige mix van typisch Nederlandse en diverse etnische specialiteiten. Fijn, zo’n Surinaamse bara!

Mooie speciaalzaken

Naast de bekende supermarkten zijn er in Almere wel degelijk speciaalzaken, die worden gedreven door trotse vakmensen. Opvallend veel van deze pareltjes zijn gevestigd in Haven.

Fijn vlees vind je bij slager Bartels in de Marktstraat. Met een prachtig assortiment vlees van Livar, het Limburgse varken dat diervriendelijk wordt gehouden. Het verschil proef je echt. Nog een tip: de gerookte ossenworst. Verderop in de Marktstraat zit bakkerij Struiksma, waar vooral het zuurdesembrood een aanrader is. Vol van smaak, met prachtig luchtig kruim.

Kaas en wijn

Loop vooral door naar de Kaasmakerij van Ardaan de Groot, waar je een schitterende keuze Nederlandse en buitenlandse kazen wacht. Hij heeft bijna álles. Op de Marktgracht zit Urker visspecialist De Boer, met haring die in 2013 volgens het AD de beste was van Flevoland. Bij kaas hoort een wijntje en die koop je bij Wijnhuis Knape, met zijn goede en originele assortiment, en uitstekend advies. 

Smaken en geuren

Nu nog groente! Die moet sinds de sluiting van Abraham van verder komen, bijvoorbeeld van de AB Market in Almere Buiten. De sympathieke Turkse uitbater heeft uitstekende seizoensgroenten voor vriendelijke prijzen. Geheime tip: zijn mooie lams- en geitenvlees. Proberen!

Hou je van exotisch? Ga dan eens kijken bij Gembira in Stad, één van de grootste toko’s van Nederland, met een verbluffend assortiment. Kleinschaliger maar wereldberoemd in Almere Buiten is Combe, waar de lekkere gerechten je al van verre tegemoet geuren.

Restaurants

Dat gaat steeds beter in Almere. Het Veerhuys aan het Havenhoofd scheert hoge toppen en chef Jonathan Zandbergen wordt al getipt voor een Michelinster. Aan de overkant van het water zit de klassieker Brasserie Bakboord, democratischer van insteek maar altijd goed voor een fijne avond.

Niet ver daar vandaan vind je Bij Brons, met zijn vele fans. Zonder poeha, ontspannen, goed eten in een prettige stijlvolle omkadering. Wat verderop in Haven zit al decennialang Pulcinella, een waar instituut. Het is er onverminderd uitstekend en toch betaalbaar eten. Ah, die mozzarella!

Aan de andere kant van de stad, in Buiten, zijn ook steeds meer leuke adresjes. Neem bijvoorbeeld Aziatisch restaurant Tang Dynastie, sinds 2010 van hoge en constante kwaliteit. Nog nieuwer is het Indiase restaurant Taj, in één van de ‘kiosken’ aan de Evenaar. Betaalbaar en authentiek. Drink er eens zo’n mango lassi bij! Een buitenbeentje is Gasterij Oostvaarders, pal aan het natuurgebied. Fijn voor een lunch met hoofdzakelijk lokale ingrediënten, of gewoon een kop koffie met huisgemaakt gebak. De olijfolie uit hun piepkleine winkeltje is fantastisch.

Vers uit de buurt

Flevoland is bij uitstek agrarisch gebied. Daar moet je van profiteren! Neem een kijkje bij Efibia aan de Hugo de Vriesweg: puur gezonde groenten & kruiden op natuurlijke manier gekweekt. Met een wekelijks wisselend seizoensaanbod waarvan je via Facebook op de hoogte blijft. Of word lid van een groenteclub, zoals Regelrecht van de Boer. Zij bieden wekelijks een bestellijst van producten, ingekocht bij boeren in de buurt en samengebracht op een punt in Buiten. Heerlijk spul en zowel boer als consument zijn verzekerd van een eerlijke prijs. Regelrecht van de Boer is ook te vinden op Facebook.