Dag Almere

In: Dag almere | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Fotograaf en schrijver Bart Buijs fietst door Almere en legt vast wat hem boeit. Deze editie: de smaak van Almere.

De Baaituin, Almere Buiten

In elk stadsdeel van Almere zijn er moestuinen. Ook al bestaat het grootste deel van de stad uit ‘huizen met een tuintje’, op alle dagen van de week zie je noeste werkers met gekromde ruggen in hun tuintje werken. Bonenstaken, eerst nog sprietig en naakt gaan al snel schuil achter welig tierend groen. In kaarsrechte vakjes, afgescheiden door paadjes van wispelturig straatwerk, een veelheid van teelt. Bonen, ui, wortel, prei, stam-, stok- en snijbonen. En ook heel wat zoetigs en fruitigs. Kleine paradijzen met versproducten waar geen enkele buurtsuper tegen op kan. Ach, had ik maar wat meer tijd.

Kunstwerk Koester Diversiteit, Havenkom

Over smaak valt niet te twisten en kunst is boven alle twijfel verheven. Dus kan het maar zo gebeuren dat er iemand een apert lelijk bouwsel in de Havenkom laat zetten. Zelfs de honden durven er hun poot niet voor op
te tillen. Het is een cadeau voor de stad van iemand die ook al straat na straat met onverteerbaar lelijke sociale woningbouw door de stad heeft gestrooid. Weinig koesterbare diversiteit in die woningbouw. Lelijk of mooi, smaken verschillen, maar wel een goed kunstwerk. Want het maakt de tongen los.

Vitens drinkwatervoorziening, Nobelhorst

Hoe smaakt water van 7.000 jaar oud? Lekker! Dat is wat we in Almere drinken. Superzuiver, kristalhelder en
van grote diepte opgepompt grondwater, dat er eeuwen over deed om van de zanderige Veluwe tot onder de Flevopolder te stromen. Ver onder de randmeren door. Onbezoedeld door menselijke invloeden. Het hoeft alleen nog maar gefilterd te worden. En gedistribueerd. In Nobelhorst staat zo’n distributiepunt. Wat daar ook voor stadswijk omheen verschijnt, de letterlijke oase zal er het groene rustpunt blijven.

Boerenmarkt, de Stadsboerderij 

Geen betere markt voor de echte fijnproevers dan de boerenmarkt. Elke zaterdagochtend in de kapschuur
van de Stadsboerderij op de Kemphaan. Een markt zoals die van oorsprong bedoeld was. Met verse streekproducten, puur en eerlijk geteeld, duurzaam gedistribueerd en met een persoonlijk praatje aangeboden. Achter elk product zit een ambachtelijk verhaal. De kazen, de broden, de biokippen en de gerookte vis.
Er is parkeerplaats genoeg, maar wie niet op de fiets komt, ach, die hoort er toch niet helemaal bij. 

Vooral als de zon schijnt schitteren twee gouden piramides als diamanten in het landschap

Overgooi, Almere Haven

Wie Almere Overgooi voorbij gaat, kan het niet missen. Vooral als de zon schijnt schitteren twee gouden piramides als diamanten in het landschap. Eromheen een organische natuurtuin en waterpartijen. Alleen al
de aanwezigheid van een zo persoonlijke expressie in bouwstijl in dit exclusieve woongebied zou andere kavelkopers moeten inspireren om vooral geen catalogusvilla te kopen. En dat het juist hier kan, in Almere’s chicste woonwijk, dat is een compliment voor onze stad.