Ledenraadslid – Een kangoeroe in Almere

In: Column | Editie:

Nynke Lipsius

Geboren in Haskerdijken. Woont sinds 6,5 jaar in Almere. Werkt als domeinmanager bij Amsterdam RAI en als beursmanager voor Building Holland.

Acht jaar geleden zagen mijn man en ik in Denemarken een ‘kangoeroehuis’. Een familielid had aan haar vrijstaande huis een aanleunwoning gebouwd. Daarin kon haar schoonmoeder zelfstandig blijven wonen. Zelfstandig, maar niet alleen of eenzaam. Immers, de kinderen en kleinkinderen wonen letterlijk naast de deur! Onder de indruk van deze mooie manier van langer zelfstandig blijven wonen namen wij ons voor dat, als we ooit de kans kregen, wij dat graag ook zouden willen doen. 

Ik zie veel mogelijkheden vanuit mijn functie als domeinmanager bij Amsterdam RAI en als beursmanager voor de vakbeurs Building Holland (voorheen BouwRAI). Bijvoorbeeld dat in een korte bouwtijd van zes tot acht weken het technisch heel goed mogelijk is om energieneutrale of zelfs energieleverende huizen te bouwen. Daarnaast is in de bouwwereld het besef ontstaan dat duurzaamheid vooral ook ontstaat wanneer je huizen bouwt die lange tijd mee kunnen. Dat betekent niet alleen het gebruik van duurzame materialen. Het betekent ook dat de draagconstructie anders ontworpen moet zijn. En wel zo dat een gebouw na verloop van tijd eenvoudig kan veranderen van functie. Sociale huurwoningen worden na tien jaar omgedoopt tot eengezinswoningen. Het verpleeghuis van nu is het appartementencomplex van morgen. En wellicht daarna een parkeergarage. Deze ontwikkelingen noemen we ook wel ‘het nieuwe bouwen’.

Ruim een jaar geleden plaatste een groep innovatieve en vooruitstrevende bouwtoeleveranciers samen een oproep. Ze waren op zoek naar drie pilotwoningen waarmee zij kunnen laten zien wat ‘het nieuwe bouwen’ volgens hen inhoudt. Ik hoorde van deze oproep en meldde ons aan. 

Het kangoeroewoning-concept liet ons niet los. Vlak voor deze oproep hoorden mijn man en ik dat mijn schoonouders op zoek moesten naar een gelijkvloerse woning vanwege hun gezondheid. Er kwam een prachtige kavel vrij in onze woonwijk Noorderplassen-West. En als ondernemers durfden wij het aan om mee te werken aan dit pilotproject.  

Wij ontwierpen samen met de bouwtoeleveranciers een prachtig kangoeroehuis, helemaal afgestemd op onze woonwensen, volledig energieneutraal en voorbereid op zorginstallaties (als monitoring, een draaglift, et cetera). Door de speciaal ontworpen draagconstructie kan het gebouw in de toekomst gemakkelijk van indeling veranderen. Volledig toekomstbestendig dus.  

De gemeente Almere stond meteen open voor deze nieuwe manier van ontwerpen en bouwen. Ook Rabobank Almere heeft zich vanaf het begin heel coöperatief opgesteld. Onze adviseur bij de bank zocht voor ons uit wat de financieringsmogelijkheden voor deze multifunctionele woning zijn, die op een geheel nieuwe manier gebouwd gaat worden. Mede dankzij de Rabobank zijn wij in staat om onze dromen waar te maken. 

Volg de bouw via www.facebook.com/nynkelipsius