Eetschrijver – Lekker in Almere

In: Culinair | Editie:

Close-up zwart-wit van een man met baard en bril

Tekst:

Gerrit Jan Groothedde 

Beter bekend als De Eetschrijver, woont en werkt als freelance culinair journalist in Almere. Op zijn blog
www.eetschrijven.nl geeft hij regelmatig zijn ongezouten mening over eten en alles wat daarmee samenhangt.

Alweer 14 nummers van Lifestyle Almere geleden verscheen op deze plek mijn eerste column. De toon was niet onverdeeld blij: onder meer klaagde ik dat er hier in Almere Buiten amper iets behoorlijks te eten te vinden was. Ik kreeg er best wat instemmende reacties op, van mensen die ook wel eens wat anders wilden dan dat eeuwige supermarktrepertoire, dat het vooral moet hebben van de lage prijs.

Mettertijd is er het één en ander veranderd, meestal ten goede. Ik heb er regelmatig over bericht vanaf deze plek, en zo werd mijn column allengs vrolijker. Het is nog altijd zoeken en je moet het graag willen – op zoek naar écht eten – maar het kan, En het wordt steeds makkelijker.

Zo kwam ik vorige week thuis met een tas vol verrukkelijke seizoensgroenten, regelrecht van de boer. Pastinaken, wortelen in alle kleuren van de regenboog (oh, u dacht óók dat worteltjes altijd oranje waren?), peterseliewortel, verse mierikswortel, smulaardappelen van bijna vergeten rassen en nog veel meer.

Wat zo leuk is: dit werd mij niet bezorgd door een bedrijf. Nee, het gaat om een initiatief dat burgers zelf hebben genomen: een paar doortastende mensen die helemaal geen zin hadden om te wachten tot bedrijven iets ondernamen. Hup, zelf naar de boer met enkele tientallen bestellijstjes van enthousiastelingen, alles op een centraal punt samen brengen en iedereen is blij. De boer krijgt een eerlijke prijs voor zijn spullen en de consument heeft puike producten voor een prettige prijs (lager dan die van de super!), omdat er geen tussenhandel is, die er grof geld aan moet verdienen.

Regelrecht van de boer! Bekijk vooral het leuke filmpje op de Facebookpagina van de Buitenplaats. En doe vooral ook mee.

Hier gaat het dus naartoe: burgers die hun eigen eten in eigen hand nemen. Het is fijn dat het kan, voor wie het wil. En wie tevreden is met het aanbod van de super, nou, die blijft toch lekker daar zijn spullen halen? Het voornaamste is dat er nu keuze is!