Gelijk

In: Column | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Chantal Demarteau is artistiek leider van Groot Wild. Groot Wild maakt eigenzinnige, multidisciplinaire voorstellingen, buiten de gebaande paden om, met onze eigen stad Almere als inspiratiebron.

Eind november vond de voorstelling ZOEK(T) plaats: een samenwerking van Groot Wild en KLEURinCULTUUR, in het pand van de oude Woondome in Almere Buiten. Dit gebouw is voor een afgebakende periode omgedoopt tot De Cultuurdome. Stichting Lola beheert het pand en geeft creatieve ondernemers letterlijk de ruimte en de mogelijkheden om hun werk te doen op een locatie die zich het beste laat omschrijven als een overdekte culturele speeltuin. Het is een plek waar iedereen zijn of haar ideeën kan verwezenlijken en anderen daarvan kan laten genieten, een plek waar alles samenkomt. Voor even is het gebied tussen Doemere en het spoor één grote, bruisende, culturele vrijplaats.

In de voorstelling ZOEK(T) hebben kinderen uit verschillende Artlabs van KLEURinCULTUUR, vanuit verschillende kunstdisciplines, wekenlang gewerkt aan een scène of installatie die onderdeel vormde van de voorstelling. In de verschillende ‘testlokalen’ brachten de kinderen tot uiting hoe zij de coronatijd ervaren. Het publiek was onderdeel van een fictief onderzoek naar de effecten van corona op de samenleving. De mensen werden, aan de hand van videoboodschappen van het onderzoeksbureau, van testlokaal naar testlokaal gevoerd. De locatie was in die zin meer dan alleen een praktische keuze. Er valt een grote parallel te trekken tussen de opzet van De Cultuurdome en de Organisatie van de voorstelling ZOEK(T). Alles komt samen. Dit klinkt natuurlijk utopisch, maar wij zijn nog lang niet uitgezocht.

Sinds afgelopen schooljaar geef ik als dramadocent les op een VSOschool. VSO staat voor Voortgezet Speciaal Onderwijs. Een aantal van mijn leerlingen zal uitstromen naar dagbesteding, die gericht is op het maken van kunst en cultuur. Almere telt een redelijk aantal organisaties, die mensen met een verstandelijke beperking begeleiden bij het maken van professionele kunst. Met Art Loca stonden we een tijdje geleden op De Special Arts Eénakter Roadshow, in De Flint in Amersfoort. Het was een evenement waarbij verschillende special arts-theatergroepen vanuit het hele land zichzelf konden presenteren. Het is helaas nog steeds zo, dat ‘speciale kunsten’ niet zichtbaar zijn voor het grote publiek. Ik gun het mijn leerlingen om zich later als gelijkwaardig kunstenaar te kunnen profileren in een Almere, waarin alles samenkomt als één grote Cultuurdome.

Alle kunst is speciaal, brengt mensen samen en maakt het leven een stukje mooier.

Ik weet nu
Het is niet zoek
Want het is altijd bij mij en jou
Vanbinnen
Als je weet dat het er is
Ben je nooit meer verloren