Afscheid nemen in corona-tijd

In: Column | Editie:

Tekst:

Marianne van Bennekom is uitvaart-begeleider in Almere en omstreken. Haar motto is: praten over de dood brengt rust in je leven. Daarom deelt ze graag haar verhalen met ons.

Definitief afscheid nemen van mensen van wie je houdt, is altijd al zwaar. Maar met alle maatregelen van de huidige tijd, lijkt het zelfs nog moeilijker.

Ik ben Marianne, en met mijn bedrijf Purper Uitvaartzorg help ik families om afscheid te nemen van hun dierbaren. Zo´n vaarwel is in deze bijzondere tijd uitdagender dan anders, maar krijgt soms juist ook een intiemere sfeer door de huidige maatregelen. Ik heb gemerkt dat sommige families het erg fijn vinden om het afscheid klein te houden, met hooguit 20 mensen die hen na aan het hart liggen. Dan weten ze vaak beter weg met hun eigen verdriet.

Families die desondanks groter afscheid willen nemen, krijgen de ruimte om mensen die de afscheidsbijeenkomst niet kunnen bijwonen, er in zekere zin toch bij te laten zijn: via een livestream kunnen zij de plechtigheid volgen. Maar het is ook belangrijk hen bij de bijeenkomst zelf te betrekken. Bijvoorbeeld door met de rouwkaart iets mee te sturen, dat teruggestuurd kan worden. Of door kaarsen aan te laten steken uit naam van degenen die meekijken. Een ander ‘nieuw’ verschijnsel in deze corona-tijd is de erehaag (op 1,5 meter afstand). Voor of na de uitvaart kunnen mensen een laatste groet brengen. Mensen mogen dan ook een bloem op de rouwauto leggen.

Voor iedereen die wél bij het afscheid kan zijn, is het belangrijk om aan te geven hoe er veilig troost geboden kan worden. In plaats van een welgemeende knuffel leggen mensen nu vaak de hand op hun hart. 

Nabestaanden leggen veel creativiteit aan de dag bij het bedenken en uitvoeren van een liefdevol en respectvol afscheid van de overleden dierbare. Ik vind het een uitdaging om hen te helpen bij het verkennen van de mogelijkheden. Ook op dit terrein kan er echt veel in Almere!