Associate Degree Sport – Nieuwe hbo-opleiding leefstijlcoach

In: Business | Editie:

Tekst:

Almere City FC en Hogeschool Windesheim Almere willen de maatschappij nog meer in beweging krijgen. De hogeschool biedt vanaf september een nieuwe hbo-opleiding ‘Associate Degree Sport’ die opleidt tot leefstijlcoach. Studenten van deze opleiding krijgen twee dagen in de week les in het Yanmar stadion van Almere City FC.

Almere City FC toont met de samenwerking wederom haar maatschappelijke betrokkenheid bij de stad. Net als Windesheim hecht de club grote waarde aan gezondheid en het bevorderen van een gezonde leefstijl. Zo dragen beide instellingen bij aan de vitaliteit van Flevoland.

Yanmar Stadion

De Ad Sport is een tweejarige, afwisselende en praktijkgerichte opleiding. Letterlijk en figuurlijk. Studenten van de opleiding krijgen namelijk ook les in het Yanmar Stadion van Almere City FC. Een inspirerende omgeving waar zij gebruik maken van alle topsportfaciliteiten. De performance coaches van de Almeerse profclub delen tijdens gastlessen hun expertise met studenten. Niet alleen over sport, maar ook over fysiotherapie en diëtetiek. Natuurlijk verbindt Almere City FC studenten aan de leden van de businessclub. Voor praktijkopdrachten en stageplekken in het 2e jaar.

Als hbo-geschoolde professional coacht een leefstijlcoach mensen naar een gezonde(re) leefstijl. De leefstijlcoach kan in de regio aan de slag op verschillende werkplekken: binnen zorg- en welzijnsorganisaties, bij de overheid als projectleider Leefstijl of in het bedrijfsleven als programmamanager Leefstijl. Studenten met talent voor ondernemen kunnen ook als ZZP’er aan de slag. Doorstroommogelijkheden zijn er ook: zo kan de leefstijlcoach na de opleiding bijvoorbeeld (versneld) instromen in het derde jaar van de bacheloropleiding Sportkunde.

Maatschappelijke behoefte

De Ad Sport is toegankelijk voor iedereen met een mbo- of havo-diploma. De opleiding is bijvoorbeeld interessant voor mbo-studenten die de opleiding Sport en Bewegen hebben afgerond. De opleiding speelt in op twee maatschappelijke behoeften. Enerzijds de wens om meer mensen in de regio het plezier in én het nut van sport, bewegen en gezond leven te laten ervaren. Anderzijds stimuleert de opleiding de doorstroom van studenten van het mbo naar het hbo.

Kees Stolwijk en John Bes over de samenwerking

‘De onderwijskundige- en vakinhoudelijke expertise van het docententeam van Windesheim, gecombineerd met de kennis, het netwerk én de prachtige, inspirerende accommodatie van Almere City FC zorgen ervoor dat talenten in onze regio tot bloei kunnen komen’, aldus Kees Stolwijk, directeur van Windesheim Almere. Samen met Almere City FC biedt Windesheim nieuwe studenten een actief en dynamisch programma aan waarin bewegen, een ondernemende houding ontwikkelen en inhoudelijke onderbouwing van leefstijlcoaching centraal staan.

John Bes, algemeen directeur van Almere City, verwoordt het als volgt: ‘Een topsportorganisatie is de ultieme uitdrager en aanjager van een gezonde levensstijl. Voor de studenten moet het straks enorm motiverend zijn om zichzelf in het hart van een dergelijke organisatie te mogen ontwikkelen. Ik weet in ieder geval wel dat als deze opleiding in mijn (studie-) tijd had bestaan ik zeker geïnteresseerd was geweest.’

Het werkveld van de leefstijlcoaching

Kansen zien én pakken, dat is wat een leefstijlcoach na deze opleiding echt succesvol maakt. Als zelfstandig ondernemer of in loondienst bij overheden of bedrijven. De drijfveer blijft hetzelfde: mensen gezonder maken door een bewegende leefstijl. Persoonlijk contact met klanten is vanzelfsprekend belangrijk. Net als maatwerk, want dat is het hart van de coachstijl. Hij of zij herkent zichzelf in kenmerken als zelfstandig, energiek en proactief. Skills die ervoor zorgen dat klanten een gezonder en daarmee gelukkiger leven leiden!

In 2 jaar naar hbo-niveau

Een Associate degree (Ad) is een hbo-opleiding bomvol praktische en theoretische kennis. Studenten leren in 2 jaar tijd wat er in de praktijk echt toe doet. En dat doen zij op niveau 5: dé studienuance tussen bachelors (niveau 6) en mbo (niveau 4) in. Opgestart samen met het werkveld, zodat studenten ook echt die kennis opdoen die zij straks nodig hebben. Investeren zij hierna nog 2 jaar extra, dan hebben ze bovendien een volledig bachelordiploma op zak.