Growing Green Cities

In: Almere | Editie:

Tekst:

Samen laten we Almere opbloeien!

Een groener en gezonder Almere: wie wil dat nou niet? Goed nieuws is dat je daaraan nu heel makkelijk een steentje bij kunt dragen. Wrik één of meer tegels uit je tuin en zet daar planten voor in de plaats. Het kost je geen cent, alleen een ritje naar het tuincentrum.

Het lijkt zo lekker praktisch: je legt je tuin vol tegels en je hebt er geen omkijken meer naar. Geen wonder dat steeds meer mensen hun tuin bestraten. Toch heeft zo’n ‘onderhoudsvriendelijke tuin’ ook een keerzijde. Steen houdt de warmte langer vast dan groen. Al die versteende tuinen leiden dan ook tot opwarming van de stad. Bovendien kan regenwater bij een flinke hoosbui niet goed in de bodem trekken, waardoor het riool overbelast raakt. En ten slotte is een tuin zonder groen absoluut niet interessant voor vogels, egels, vlinders en andere dieren. Met als gevolg dat de biodiversiteit in de stad afneemt. 

Tegel eruit, plant erin 

Daarom organiseert de gemeente Almere voor de tweede keer de campagne Zet Almere In Bloei. Van 20 april tot en met 20 juli 2019 krijg je tegen inlevering van een tuintegel een gratis plant uit het vlinder- en bijenassortiment bij Almeerplant of Intratuin. Net als vorig jaar kun je je tuintegels inleveren bij het Upcyclecentrum. Daar krijg je dan een voucher voor een plant bij de twee deelnemende tuincentra. Een ideale kans om je tuin een beetje groener en bloeiender te maken!

Speciale lanceeractie

Op 20 april gaat de campagne van start met een speciale actie. Kom je deze dag met je tegel(s) tijdens het actie-uur naar de tuincentra of het Upcycleperron, dan ontvang je gratis een uniek Growing Green-pakket en krijg je óók nog eens een lekkere, gezonde snack! Meer informatie en het tijdschema vind je op growinggreencities.nl en op de Facebookpagina van Growing Green Cities Almere.

Draag ook je steentje bij!

Vorig jaar was de actie een groot succes. Maar liefst drieduizend tegels werden ingeleverd. Een mooi resultaat: Almere werd zo drieduizend tegels minder grijs en drieduizend planten rijker. Draag jij dit jaar ook een steentje bij? Met elke extra vierkante meter groen help je immers mee aan een beter stadsklimaat. En zeg eens eerlijk: in – en van – een groene, goed onderhouden tuin geniet je zelf toch ook veel meer?

 

Growing Green Spelddragers 

Inspirerende verhalen van inspirerende mensen

Almere heeft ruim 375 Growing Green Spelddragers.
Inspirerende mensen die zich inzetten voor groene, gezonde en duurzame initiatieven in de stad. Lifestyle Almere vroeg drie Spelddragers wie of wat hén nu precies inspireert.

 

Laurens Bijl Huyskweker Almere

‘Eigenlijk is er niet één specifieke persoon die mij inspireert. Ik word vooral enthousiast van mensen die samen met de buurt hun omgeving leefbaar houden. Dat kan in het klein, bijvoorbeeld door te zorgen dat je eigen tuin er netjes bij ligt. Maar het kan ook door, samen met een groep, hele wijken of parken te onderhouden, of door actief te zijn in een vereniging. Je omgeving leefbaar houden is goed voor de sociale structuur in je gemeenschap. Samen krijg je veel voor elkaar.’

Loni Verkerk schaapherder in Almere Hout

‘Als ik in één woord moet vatten wat of wie mij inspireert, denk ik aan ‘puurheid’. Authenticiteit, natuur, eerlijk en eenvoudig: dat zijn voor mij inspiratiebronnen die ik in mijn leven probeer te integreren. Als herder ben ik elke dag heel dicht bij die inspiratiebronnen. Samen met de schapen, hond en in de natuur heb ik bijzondere ontmoetingen met dieren, planten en mensen. Als vanzelf ontstaan mooie gesprekken. Ik luister, kijk en voel met meer aandacht en dat geeft mij veel energie.’

Jim van der Wardt TheCrazySmile en Makers van Almere

‘Enorm inspirerend zijn voor mij de verhalen en prestaties van trotse mensen, die ergens voor staan en gaan. Wanneer ik zo’n verhaal hoor, krijg ik automatisch de drang om er iets bij te maken of om het meer publiek te geven. Vaak is dat een tastbaar item waarmee het verhaal kan worden gekoesterd en gedeeld. Ik werk het liefst met natuurlijke of gebruikte materialen die met hun eigen verhaal iets toevoegen. Hierbij kijk ik ook graag naar andere makers. Ik laat me graag inspireren door de manier waarop zij gebruik maken van andere technieken en materialen.’

Week van het Insect: daar wil je bij zijn

Van 18 tot en met 26 mei vindt de eerste Almeerse Week van het Insect plaats. Overal in Almere zijn dan leuke activiteiten, die iets te maken hebben met insecten: wandelingen, workshops, lezingen… Houd de website en Facebookpagina van Growing Green Cities Almere in de gaten voor het laatste nieuws!