Floriade Almere 2022 – Dé groene en duurzame inspiratiebron

In: Almere, Reportage | Editie:

Tekst:

Het kan je nauwelijks ontgaan zijn. Over drie jaar is Almere het podium voor de zevende editie van de Floriade. Maar wat houdt zo’n wereldtuinbouwtentoonstelling nu eigenlijk in? En zitten we daar anno 2022 nog wel op te wachten? Ja, zeggen wij bij Lifestyle Almere volmondig. Want op de Floriade doe je straks volop inspiratie op over gezond en duurzaam leven in de stad. En dat is belangrijker dan ooit!

Eens in de tien jaar vindt de Floriade plaats; de enige wereldtuinbouwtentoonstelling van Nederland. Na Rotterdam, Amsterdam, Zoetermeer, Haarlemmermeer en Venlo is Almere gastheer van het evenement. Tussen 28 april en 23 oktober 2022 staat de zuidoever van het Weerwater volledig in het teken van “de Groene Stad van de Toekomst”. Een thema dat niet uit de lucht komt vallen. Over dertig jaar woont namelijk maar liefst zeventig procent van de wereldbevolking in stedelijk gebied. De komende decennia staan we dan ook voor een aantal forse uitdagingen. Want hoe houd je die overvolle steden veilig, gezond en aantrekkelijk? Daar moeten we ons nu al op voorbereiden. Bijvoorbeeld door na te denken over oplossingen op het gebied van huisvesting, voedsel, schoon water en duurzame energie. Floriade Almere 2022 wil op die vragen een passend en toekomstgericht antwoord geven.

Growing Green Cities

Het overkoepelende thema van Floriade Almere 2022 is dan ook Growing Green Cities. Dit hoofdthema is uitgewerkt in vier subthema’s: voeding, energie, vergroening en gezondheid. Landen en steden, innovatieve bedrijven en organisaties tonen straks op de Floriade hun eigen visie op de Groene Stad van de Toekomst. Bij een bezoek aan de expo kun je dit op allerlei manieren ervaren. Je vindt er ideeën en oplossingen voor gezond, duurzaam en groen leven in de stad. Bovendien wordt het terrein letterlijk een proeftuin. Op verschillende plekken kun je ervaren hoe lekker duurzaam leven in de stad nu al kan zijn.

Groene attracties en evenementen

Eén ding staat als een paal boven water: deze Floriade wordt absoluut geen traditionele bloemenexpo. Verre van dat! Floriade Almere 2022 belooft anders te worden dan alle eerdere edities. En de ambities zijn hoog. De organisatie mikt op een breed publiek: er is voor alle leeftijden van alles te beleven en geen dag op de Floriade is straks hetzelfde. Er komen tal van inspirerende attracties en evenementen. Daarnaast biedt de expo volop ruimte voor congressen, workshops, pop-upstores, kunstprojecten, meet-and-greets en culturele manifestaties. Vol kennis en inspiratie keer je weer huiswaarts.

Levende catalogus

Ook uniek is het Groene Stad Arboretum, het groene hart van Floriade Almere 2022. Het arboretum wordt gevormd door drieduizend soorten bomen, struiken, planten en bloemen. Bijzonder is dat zij allemaal bijdragen aan een groene, gezonde stad. Denk bijvoorbeeld aan bomen die de temperatuur in de stad kunnen verlagen. Of heesters die vruchten dragen. Het arboretum wordt opgedeeld in rechthoekige vakken met groenstroken. Alle bomen, struiken, planten en bollen krijgen daarin op alfabetische volgorde een plek. Straks kun je letterlijk door deze levende bomen- en plantencatalogus heenlopen.

Steeds meer vorm

De beplanting in het arboretum wordt geleverd door de Nederlandse tuinbouwsector. En daar is volop animo voor: inmiddels hebben kwekers al honderden bomen gedoneerd. De laatste bomen worden de komende maanden geplant. Daarna volgen de struiken, vaste planten en bloembollen. Zo krijgt het arboretum steeds meer vorm.

Groene, duurzame stadswijk

Nog iets dat deze Floriade anders maakt dan alle eerdere edities: na afloop van de expo wordt het terrein verder ontwikkeld tot groene, duurzame stadswijk. Uitgangspunt is dat het groen en de bomen op het Floriadeterrein behouden blijven. Je kunt hier straks dus middenin een arboretum wonen. Hoe bijzonder wil je het hebben?

Aanjager voor andere projecten

Wist je trouwens dat de Floriade ook de aanjager is voor het (versneld) aanpakken van een aantal grote projecten in Almere? Zo is de verbreding van de A6 momenteel in volle gang, wordt het stationsgebied binnenkort opgeknapt en vergroend en komt er een fiets- en wandelbrug tussen het Floriadeterrein en het Lumièrepark.

 

Neem nu vast een kijkje!

Met eigen ogen zien wat er allemaal op het Floriadeterrein gebeurt? Ga dan mee met een van de gratis rondleidingen die de komende maanden worden georganiseerd. Enthousiaste gidsen vertellen van alles over de plannen en ambities van Floriade Almere 2022. De data vind je op floriade.nl/evenementen. Je leest er ook hoe je je kunt aanmelden.