Woontrends 2017

In: Wonen | Editie:

Tekst:

Interieurtrends veranderen minder snel dan tendensen binnen de mode. Geen haar op je hoofd die erover piekert om elk jaar je gordijnen te vervangen, terwijl je nieuwe herfstoutfit waarschijnlijk alweer in de kast hangt. Toch blijft het leuk om op de hoogte te zijn van what’s hot & what’s not in het interieur. Want of je nou trendvolger bent of niet, trends bepalen tóch wel een beetje, wat jij op dit moment mooi vindt.

Eind 2015 voorspelden we het al in ons artikel over ‘wereldwijde woontrends’: kleuren worden opgeklopt met een wolkje melk. Ze worden licht en zachter. En dat gebeurde. Poederroze en lavendelblauw waren volgens kleurcodeerder Pantone dé trendkleuren van 2016. Maar daar komt nu weer een eind aan. Langzaamaan verdwijnen de poeder- en pasteltonen. Kleuren worden warmer en dieper. Blauw blijft, net als groen. En als belangrijkste accentkleur gaan we veel oranjerood zien.

Bruin is het nieuwe zwart

Zwart verdwijnt. En bruin neemt de plaats in van deze kleurloze jongen. Een voorspelling die niet zomaar uit de lucht komt vallen. Allereerst past bruin als basiskleur beter in een warm pallet. Maar volgens vooraanstaand trendwatcher Lidewij Edelkoort is er nóg een reden, waarom zwart nadrukkelijk op z’n retour is. Ze spreekt over de ‘barbarenbrand’, waarmee ze wellicht verwijst naar de acties van terreurgroeperingen. 

Puur wit

Om diezelfde reden wordt de hang naar puurheid en vrede vertegenwoordigd door de kleur wit. Deze kleur blijft een belangrijke rol spelen, al is het soms in een bijrol. Maar kies wijs. Spierwit is een no-go. Ga eerder voor ton-sur-ton met warmere off-whites. 

Koper is passé

Waar je vandaag de dag écht niet meer mee aan kunt komen is koper. Na vele jaren verdwijnt deze metallic met opgeheven hoofd. Dat geldt ook voor wit marmer. Jammer? Niet getreurd, want messing en brons doen hun intrede. Materialen worden sowieso rijker en sprekender. Denk daarbij aan fluweel en velours in je interieur. 

Werken doe je thuis

De tijd dat werk en privé gescheiden waren, is nu echt voorbij. En dat merk je niet alleen in huis, maar ookop kantoren, in fabrieken en in winkels. Alles wordt veelzijdiger. Werken kan aan de eettafel of in een kantoortje aan huis. Ook de zolder krijgt steeds vaker de functie van werkplek. En dat hoeft heus geen suf hok te zijn met een stoffige kantoorlook. Steeds meer thuiswerkplekken ondergaan ware metamorfoses. Tegelijkertijd gaan kantoren steeds meer op huiskamers lijken, en veranderen ze in
multifunctionele complexen. In gebouwen komen naast kantoorruimtes bijvoorbeeld appartementen, hotels en restaurants. 

Je eigen interieur rolt uit de printer!

De technische ontwikkelingen staan niet stil. Zet je een stap in de wereld van 3D-printing, dan ontvouwt zich een waaier aan mogelijkheden. Tegenwoordig kun je naast harde materialen als plastic ook zachte materialen printen. Kies je ontwerp en je unieke bank rolt zo uit de printer. Voor creatievelingen zijn de mogelijkheden eindeloos. 

Van bananenschil tot fauteuil

Ook upcycling is momenteel hip onder ontwerpers. Afval en restmateriaal wordt steeds vaker als grondstof gebruikt om nieuwe producten te maken. Van stofresten worden nieuwe tapijten gemaakt, en oude CD’s worden omgetoverd tot stoelen en lampen. Wist je trouwens dat ontwerpers kunstleer kunnen maken van fruitschillen? Zó, dat geeft een hele nieuwe impuls aan het vullen van je biobakje…