Dag Almere

In: Dag almere | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Fotograaf en schrijver Bart Buijs fietst door Almere en legt vast wat hem boeit.

Kwelbeek tussen De Wierden en De Velden

Vlak bij waar ik woon, veranderden buurtbewoners een kale rechte kwelsloot in een paradijselijke kwelbeek. Een oase van groen en blauw, met een grote diversiteit aan planten en kwetterende vogeltjes, kwakende kikkers en voorbijflitsende ijsvogels. Zandpaden, een bruggetje en bankjes verleiden ons om er in op te gaan.

Vleugelnootboom in De Uithof

Hier in de Uithof kom je in een andere dimensie. Nu nog wel tenminste… Het is een lichtheuvelachtig stukje Haven, de bomen rijzen ver boven je uit en het struweel is dicht en weelderig. Heel zachtjes hoor je het verkeer op de Westerdreef. Deze overweldigend uitbundig florerende Vleugelnoot maakt goede kans te blijven, als hier straks een nieuw Jeugdland moet komen. Er zal toch geen planoloog zijn die het in zijn hoofd haalt hier een fietspad doorheen te tekenen?

Voormalige Bivak-woonwagen op VTV Water-Land

Deze onooglijke houten keet is één van de eerste gebouwen van Almere. Het waren er destijds acht: noodwoningen op Het Bivak, dat in 1975 door de eerste pioniers werd betrokken. Ja, er woonden mensen in, en achter het gordijntje bevond zich de slaapkamer. Toen ze moesten plaatsmaken voor echte huizenbouw, kregen de bouwsels een zwervend bestaan. Eentje kwam terecht bij Volkstuin Vereniging Water-Land in Almere Haven. Ze zijn er zuinig op. 

 

De meefietser

In onze 25e editie nodigden we lezers uit om mee te fietsen met DagAlmere’s fotograaf en schrijver Bart Buijs. In dit nummer zie je daarom ook foto’s van meefietser Jan Nadolski. We beperkten ons tot Almere Haven. Meer foto’s van deze dag vind je op DagAlmere.nl

 

Snuffelaars op de Boerenmarkt (De Kemphaan)

De boerenmarkt in de kapschuur van de Stadsboerderij is alle zaterdagen een feest om te bezoeken. Niet alleen voor de verantwoorde lokale producten, maar evenzeer voor de sfeer en het gezelschap. Je komt altijd een bekende tegen om een praatje mee te maken, een koffie mee te doen of mee te zondigen, met een frietje van Jan. En niet alleen mensen komen er graag.

Rozen in Overgooi

Zoiets verwacht je dus niet in Almere, eerder aan de Middellandse Zee. In Cannes misschien of Marbella. Schitterende architectuur in helder wit en zacht grijs, en met zachte rondingen. Zelfs de ramen gaan daarin soepel mee. Ik wil er eigenlijk in om de sfeer te voelen. Maar ja… In plaats van een hoge, dichte haag koos deze bewoner voor een open erfafscheiding met felrode rozen als kleuraccent. Kom ik tóch een klein beetje dichterbij. Dank u wel.

Eerst door het groen, en daarna dwars door het dorp

Drie gratiën op de Lange Wetering

De dames hebben er al een kilometer of drie opzitten vanaf hun waarschijnlijke vertrekpunt: Roeivereniging Pampus. Helemaal vanaf de Hoge Vaart over de Lange Wetering, en ze kunnen door tot aan de sluis in de havenkom. Eerst door het groen en daarna dwars door het dorp. Vaardige slagen maken ze, deze drie gratiën, en koersvast. Ook zonder stuurtje, gewoon zo nu en dan even omkijken.