Wat doen ronde vormen voor je interieur?

In: Wonen | Editie:

Tekst:

Je kent ze vast wel. Interieurs waar je mond van open valt. Omdat alles gewoon klopt. Het voelt er behaaglijk en spannend tegelijk. Het is er knus en sfeervol. Een interieur dat je als het ware omarmt. Hoe krijgt zo’n interieurontwerper dat toch voor elkaar? Eén van de geheime ingrediënten: ronde vormen.

Vrijwel elk huis bestaat grotendeels uit rechte lijnen en strakke hoeken. Muren, kasten, keukens, tafels: overal zie je rechte vormen. Niks mis mee. Maar als er geen afwisseling is met andere vormen, krijg je een kil en bijna zakelijk interieur. Gelukkig kun je daar vrij makkelijk iets aan doen. Hoe? Voeg op verschillende plekken ronde vormen toe, voor dat knusse effect.

Flexibel rond

Er zijn tal van manieren om een patroon van rechte lijnen te doorbreken. Vooral nu het een heuse trend is om ronde vormen in je interieur toe te voegen. De winkels liggen er vol mee. Begin bij de bank in de woonkamer. Natuurlijk volg je niet klakkeloos iedere trend. Vooral niet bij grote investeringen, waar je flink wat jaren mee vooruit wilt. Maar bedenk: een bank met afgeronde hoeken is tijdloos. Ook leuk is een ligelement met een afgeronde vorm aan het uiteinde van je bank. Speel je op save? Kies dan voor een elementenbank. Bevalt die ronde hocker je niet, dan verhuist die per direct naar de logeerkamer. Lekker flexibel! 

Zachter en gezelliger

Zie je het toch liever een hoekige bank? Prima! Ook ónder de bank kun je ronde vormen toevoegen. Je bent snel geneigd om te kiezen voor een rechthoekig vloerkleed, maar een ronde vorm maakt het geheel zachter en gezelliger. Vooral als je kiest voor een hoogpolig tapijt in een warme tint. De muren doen ook mee. Behang met ronde afdrukken of organische vormen geven een speels effect. Lekker grafisch, maar wel met een zachte toon. 

Ovaal kan natuurlijk ook

De eetkamer is ook een ruimte, waar je bewust kunt kiezen voor gezelligheid. Een ronde eettafel nodigt uit tot gesprekjes met familie of een groep vrienden. Niemand zit aan het hoofd van de tafel, dus er is alom gelijkwaardigheid. Ronde tafels doen het ook goed in kleinere ruimtes. Let wel: heb je een smalle kamer, dan is rond lastiger te plaatsen. Ovaal kan dan uitkomst bieden. Een ovale tafel biedt volop plaats voor visite en is een echte eyecatcher. 

Ondergeschoven kindje…

Veel te vaak is verlichting het ondergeschoven kindje, dat aan het einde van het project nog even een plekje moet krijgen. Zonde! Vooral nu je overal prachtige lampen kunt vinden. Goede verlichting neemt een flinke hap uit je budget, dus het is handig om daar vanaf het begin rekening mee te houden. Armaturen zijn ideaal om rond toe te voegen. Of je nu een rechthoekige, ronde, vierkante of ovale eettafel hebt, een ronde hanglamp erboven doet het altijd goed! Net als die leeslamp of trendy spotverlichting. Go round!

Zo style je ronde muren in huis

Ben jij één van de weinigen met ronde muren in huis? Lucky you! Want ronde muren geven een luxe uitstraling en een speels effect. Ze zijn echter wél lastig te stylen. Zo’n rechthoekige sidetable of vierkant schilderij tegen een ronde wand werkt eenvoudigweg niet. Wat dan wel? Accentueer de wand door nog meer ronde vormen te gebruiken. Een ronde eettafel in een gelijkvormige ruimte werkt uitstekend. Net als een rond tafeltje bij een spiraaltrap. Opbergruimte te kort? Kies voor maatwerk. Laat bijvoorbeeld een kast op maat maken, of een fraai dressoir dat de ronde vorm volgt. Ideaal!

Kleine aanpassingen, groots resultaat

Wil je een knus interieur, maar heb je geen trek in enorme investeringen? Maak dan kleine statements met bijvoorbeeld ronde salontafels of een fauteuil met een ronde achterkant. Ook ronde sierkussens doen wonderen. Maak eens een rondje langs je accessoires. Vul deze aan met kandelaars, potten en schalen in organische vormen. Door op verschillende plekken de vormen af te wisselen, creëer je meteen resultaat!

Tips van interieurontwerper Melanie Parker-Zwanziger

Een ovale eettafel is dé trend van dit moment. Maar niet elke ruimte of situatie leent zich daarvoor. Heb je bijvoorbeeld een eettafelbank, dan is een ovale tafel niet echt handig. Maatwerk kan uitkomst bieden. Je kunt de hoeken precies op jouw ideale maat afronden. Wil jij je interieur tot in de puntjes laten ontwerpen? Neem dan gerust contact op met Studio Melanie Parker.