Buitenleven in ruimte, rust en groen. Dát is wonen in Almere Oosterwold. Maar… voor het eenmaal zover is, moet je obstakels overwinnen waar andere zelfbouwers geen weet van hebben. Je wordt echter rijkelijk beloond! Want voor een fractie van de kavelkosten die je in de rest van Almere betaalt, ben je hier eigenaar van een leuk stuk grond. Daarmee is landelijk wonen voor vrijwel iedereen bereikbaar. Mits er pioniersbloed door je aderen stroomt. Want niets gaat vanzelf. Of je moet kiezen voor Buitenplaats Oosterwold. Daar beland je namelijk wél in een gespreid bedje.
Sluit je ogen. In gedachten zie je een weids polderlandschap aan je voorbij trekken. De vruchtbare boomgaarden, de goudgele akkers met vriendelijk wuivend graan en de moestuinen vol kraakvers groen ontlokken jou een glimlach. Het leven is goed. Schapen grazen geduldig in een wei, waarlangs een idyllisch landweggetje kronkelt. Dat weggetje buigt speels af naar rechts en aan het einde doemt jouw droomhuis op. Wacht. Wat? Je wilt het landweggetje naar links laten gaan? Geen punt. Dat kán in Oosterwold. Niets ligt vast. Een blauwdruk van dit nieuwe stadsdeel is er niet. ‘Hoe het er over dertig jaar uitziet, hangt vooral af van de bewoners,’ vertelt Daan Fröger, gebiedsmarketeer en betrokken bij meerdere woonprojecten in Oosterwold. Het gebied ontwikkelt zich organisch met een minimum aan bebouwing. Ruim driekwart is bestemd voor open groen en stadslandbouw: plantages, weiden en de teelt van producten, die in de omgeving worden geconsumeerd.
Beduidend goedkoper dan elders
Het is een uniek gebied. Met veel ruimte en frisse lucht, terwijl de hectiek van de stad om de hoek ligt. Verder ben je binnen een half uur met de auto in ‘t Gooi, Utrecht of Amsterdam. Of dat veel kost? Nou nee, de grondprijs in Oosterwold ligt beduidend lager dan in traditionele woonwijken. ‘Of je in een villawijk neerstrijkt of je vleugels uitslaat naar een buitengebied: het is niet te vergelijken,’ zegt Daan. ‘Het is een totaal andere woonbeleving. Dit is buitenleven. Bovendien is de grond in Oosterwold niet bouwrijp. Alles moet nog gebeuren.’
En zo werkt het…
Je hebt je oog laten vallen op een fraai stuk grond in Oosterwold. De eerste stap is verkennend onderzoek. Bij de gebiedsregisseur check je of de grond beschikbaar is. Daarna bekijk je of je op die plek water en elektriciteit kunt krijgen. Een minimale vereiste. En vergeet de grondonderzoeken niet. Die kunnen slechts op twee momenten in het jaar plaatsvinden: tussen de oogst en het inzaaien. Als je met een grote wagen door de akkers gaat rijden, kun je de boer zijn oogst betalen. Maar hé, dit is pionieren!
Over Almere Oosterwold
In het oosten van Almere, tussen Almeerderhout, Vogelhorst en Nobelhorst verrijst een nieuw stadsdeel: Oosterwold. In dit weidse polderlandschap van bijna 4500 hectare, ter grootte van Amstelveen, worden hooguit vijftienduizend woningen gebouwd. Die minimale bebouwing garandeert een woonbeleving van ruimte, groen en rust.
Zanddrol uit lang vervlogen tijd
De archeologische grondboring is altijd spannend, en een hele happening voor een zelfbouwer. De families die dit najaar begonnen met de bouw, stonden een paar maanden geleden met knikkende knieën naar de archeoloog te staren, die langs een soort grote zanddrol van 12.000 jaar oud schraapte. Een strootje of een verbrande beukennoot kan duiden op een vroegere nederzetting. Voorheen aten de mensen namelijk veel beukennootjes. Een vervolgonderzoek is dan noodzakelijk. En dat kost extra geld, of je schuift een stuk op. Dat is het risico van de zelfbouwer.
Geschiedenis onder de voeten
Veel Almeerders beseffen niet dat er een rijke historie onder hun voeten ligt. Ze kennen het verhaal van de drooglegging en het opspuiten van nieuw land. Maar voordat de Zuiderzee in de dertiende eeuw haar vorm kreeg, na een enorme storm, bevonden zich hier tal van nederzettingen. Ongeveer 8000 jaar voor onze jaartelling vestigden de eerste nomaden zich langs de rivieren, waaronder de Eem. Het waren jagers die leefden van vis, dieren en later ook van landbouw. De bodem van Flevoland zit boordevol archeologische schatten, niet alleen van nederzettingen, vergane koggeschepen en dergelijke, maar ook brokstukken van vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Saai nieuw land? Beslist niet!
Bouwen zonder zorgen
Brengen de grondonderzoeken niets aan het licht, dan koop je het perceel, en start de bestemmingsprocedure. Het gaat om landbouwgrond dat een woonbestemming moet krijgen. Daartoe maak je een ontwikkelplan, en daarna mag je gaan bouwen. ‘Je begint met het ontsluiten vanaf de weg,’ vertelt Daan daarover. ‘Normaal gesproken neemt een ontwikkelaar dat voor zijn rekening. Wonen in Oosterwold – een initiatief van BKVV Architecten en FutureHomeConcepts – heeft Particulier Opdrachtgeverschap met een Plus (PO-PLUS) bedacht, waarmee wij veel hoofdpijnpunten van toekomstige bewoners overnemen. Denk aan de wettelijke vereiste onderzoeken, infrastructuur en procedures. Noem het ontzorgen. PO-PLUS kun je afnemen in combinatie met vrije architectuur, maar je kunt ook kiezen voor één van de woonconcepten: Lofthome, Ecolandhuis of Loodswoning. Dat zijn stuk voor stuk energiezuinige en duurzame woningen in een modern jasje.’
Wonen op een landgoed
Primeur! Begin 2015 start de verkoop van kavels en woningen op een landgoed van zes hectare: Buitenplaats Oosterwold. Hier komen 36 woningen te staan, in allerlei soorten en maten. Van Parkhuizen, Ecolandhuis tot VillaModerna. Ook een eigen ontwerp behoort tot de mogelijkheden. Het landgoed is niet zómaar iets. De befaamde landschapsarchitecten – LOOS van VLIET – bedenken hoe het gebied eruit gaat zien. Er verrijst een schitterend park met waterpartijen, bomen, struiken, gazons en hagen. Elke bewoner krijgt een moestuin, waar hij volop gebruik van kan maken. Buitenplaats Oosterwold is exclusief wonen op een prachtige locatie!
Alles klinkt aan elkaar
De streek tussen Almere en Zeewolde ligt heel centraal. Aan de zuidkant bevinden zich Nobelhorst, de Villaparken Almeerderhout en Vogelhorst, en Golfclub Almeerderhout. Het is een landelijk gebied tegen de Noordvleugel van de Randstad. ‘Buitenlanders zien Almere als een voorstad van Amsterdam,’ zegt Daan. ‘Veel buitenlandse toeristen in de bussen bij Hotel van der Valk denken, dat ze in een buitenwijk van Amsterdam terecht zijn gekomen. Ze zijn dit soort afstanden van huis uit gewend. Alles klinkt aan elkaar. Het verbaast hen dat Almere een aparte stad is. Neem Hampstead in Londen. Vroeger was dat gewoon een dorpje in de buurt van de stad. Nu is het een buitenwijk. Zo zie ik Oosterwold ook, niet alleen als buitengebied van Almere, maar ook van ‘t Gooi en Amsterdam.’
Groot Amsterdam
‘Veel mensen buiten Almere denken helaas negatief over de stad,’ verzucht Daan. ‘Maar dat doen ze alleen omdat ze er eigenlijk niks van weten. Ik vind Almere geweldig! In 1992 ben ik vanuit Blaricum hier naartoe verhuisd, als eerste bewoner van Almere Hout. Vrienden vroegen verbaasd: ‘Hoe kun je dat nou doen!?’ Nu vinden ze de omgeving prachtig en het Stadshart bijzonder. Het is tijd voor de volgende stap. Binnenkort gaan mijn vrouw en ik in de frisse lucht van Oosterwold wonen, opnieuw als pioniers op een ruim perceel. De grondkosten maken het haalbaar. Ik ga nog steeds naar mijn dokter in Blaricum, dat wel, omdat het niet meer dan tien minuten is vanaf Almere. Kijk, dát bedoel ik. We denken te klein. Almere moet zich positioneren als groot Amsterdam. De brug over en je ervaart het echte buitenleven. Wat wil je nog meer?’
Meer weten over
bouwen in Oosterwold?
Particulier Opdrachtgeverschap PLUS: www.woneninoosterwold.nl
Landgoed De Buitenplaats:
www.buitenplaatsoosterwold.nl
Algemene informatie Oosterwold:
www.maakoosterwold.nl
Bij Lofthome gaat het om eenvoud en functionaliteit. Het is een woonconcept van staal, glas en hout dat onder architectuur van BKVV Architecten tot stand komt. De laatste drie jaar zijn in Nederland bijna dertig Lofthomes gerealiseerd, onder meer in Almere Poort en Nobelhorst. Ook het Staatsbosbeheer Informatiecentrum Oostvaardersplassen is een Lofthome. Met recht Dutch Design.
VillaModerna is een modern, strak en elegant ontwerp van architect Erdal Önder. Vanwege de gekozen systeembouw ligt de prijs ongeveer 30% lager dan bij traditionele bouw. Mooi meegenomen! Iedere maatvoering is mogelijk. Maak er een bungalow van, of een villa: je kunt het zo gek niet bedenken! Of wat dacht je van een appartementengebouw voor familie en vrienden?
De Parkstudio, een ontwerp van LOOS van VLIET, is een comfortabele gelijkvloerse woning. De verhoogde vloer biedt je een riante beleving van de omgeving. Een traploze uitvoering is zeker mogelijk. Je hebt alle mogelijkheden om te werken aan huis. Je kunt zelfs kiezen voor een eigen werktoegang. Met de terugliggende glaspuien ontstaat in de parkachtige omgeving een aangename balans tussen openheid en beslotenheid.
Ecolandhuis is een duurzame houtskeletwoning, gemaakt met Hollands hout van Staatsbosbeheer. Het biedt je sfeervol onderdak, zowel met moderne als klassiek-landelijke stijlkenmerken. Eigentijds en tijdloos tegelijk.