Ledenraadslid – A man of value

In: Column | Editie:

Jeffrey van den Dungen Bille

Geboren in Amsterdam. Woont sinds 1993 in Almere. Werkt als stemacteur en als UX designer bij Clockwork.

Bij de vraag of ik iets over succes wil schrijven, besluit ik bij het begin te beginnen. Ik struin internet af en noteer de meest uiteenlopende definities, quotes en gezegdes, allemaal gerelateerd aan dat ene woord. Succes. In mijn zoektocht kom ik een prachtige opmerking tegen van Albert Einstein: ‘Try not to become a man of success, rather try to become a man of value.’ Geïntrigeerd schrijf ik hem op. Maar vrijwel direct zoek ik verder.  

Na een uurtje struinen zegt mijn gevoel, dat ik nu wel genoeg input heb om iets moois te schrijven. Toch blijf ik staren naar een lege notitie in Evernote. Ik besluit om de zaak even te laten rusten. Een paar uur later zit ik nog steeds te malen over datzelfde woord. Eigenlijk is succes maar een raar woord, vind je ook niet? Wat is het eigenlijk? En wie bepaalt of je succesvol bent of niet? Het lijkt me dat succes persoonlijk en onmeetbaar is.  

Ik pak mijn notities erbij, in de hoop daarin een antwoord te vinden. In de dikke Van Dale lees ik, dat succes een ‘goede afloop, uitkomst of uitslag’ is. Dat voelt alsof je succes maar één keer in je leven kunt hebben. Daarna is het klaar. Het lijkt alsof het een doel op zich is. Maar zou succes een doel moeten zijn? Als dat inderdaad zo is, dan zou ik er alles voor over hebben. Koste wat kost. Ik zou nooit samenwerken, laat staan mijn ideeën delen. Ik zou ook sowieso zo weinig mogelijk risico’s nemen. Want stel je voor dat ik iets zou doen dat mijn route naar succes langer maakte… De vraag is: wil ik op die manier leven? Het antwoord: alsjeblieft niet!

Begrijp me niet verkeerd. Ik vind dat iedereen zelf moet bepalen wat zijn of haar doel is, maar voor mij is ‘succesvol zijn’ of ‘succes hebben’ in elk geval niet een doel. Ik leef veel liever op de manier die Einstein zo mooi verwoordde. Maar ja, wat is dat dan, a man of value? Ook dat is persoonlijk en onmeetbaar. En ook dát mag volgens mij geen doel op zich zijn. Er is echter een verschil met succes. Een groot verschil! Ik beschouw het als een manier van leven, waarin ik onbaatzuchtig dingen doe. Ik neem niet alleen, maar geef juist. En misschien wel meer dan dat ik ooit terug zal krijgen.  

Betekent dit dat ik geen succes wil? Natuurlijk niet. Successen zijn juist belangrijk om te kunnen zien of ik inderdaad van waarde ben. Succes is voor mij echter niet een goede afloop, uitkomst of uitslag. Het zit overal. In grote, maar zeker ook in kleine dingen. Succes is voor mij dan ook niet iets dat ik naleef, maar iets dat ik veel liever vier. Door zo veel mogelijk stil te staan bij de succesjes die ik boek, toets ik continu of ik nog steeds ben, wat ik wél naleef: a man of value. Iemand met toegevoegde waarde voor anderen. Iemand die geeft.