Het Nieuwe Re´-creëren – Echt groen vakantie vieren

In: Vrije tijd | Editie:

Tekst:

Wil je in de nabije toekomst echt groen vakantie vieren? Ontdek dan het nieuwe re-creëren: vakantie vieren en recreëren op een duurzame manier. EuroParcs geeft op Floriade Expo 2022 een voorproefje hoe zo’n duurzaam verblijf er uit kan zien in CO2 neutrale vakantiewoningen.

Just Nature

Just Nature is een meer conventionele vakantiewoning. Het model staat symbool voor de chalets die je al veel ziet. Toch is ook dit chalet volledig verduurzaamd en toekomstbestendig gemaakt, met behoud van comfort en uitstraling. Zo is bijvoorbeeld de badkamer modulair. Superhandig, want in vakantiewoningen zijn badkamers het snelst aan vervanging toe. De badkamer kan in zijn geheel naar buiten worden geschoven – en vervangen – via de beweegbare buitenwand. Het bespaart niet alleen tijd en kosten, het is duurzaam en circulair. De oude badkamer kan na herstel worden hergebruikt of circulair gedemonteerd.

The Rebel House

The Rebel House is een eyecatcher en een voorbeeld van de samenwerking die EuroParcs zoekt als het om duurzame innovatie gaat. De woning is ontstaan na een ontwerpwedstrijd in samenwerking met de TU Delft. Het chalet staat op poten. Het chalet is off-grid, ofwel zelfvoorzienend. De buitengevel bevat glazen stenen met zonnecellen die genoeg energie opwekken voor het verbruik van de woning. In de poten zijn accu’s verwerkt, die de overtollige energie opslaan voor later gebruik. Het casco is van voorgefreesd Cross laminated timber (CLT-hout) en staat in één dag.

Het ontwikkelen van volledig duurzame vakantiewoningen is één van de groene ambities van EuroParcs. Deze ambitie sluit goed aan bij het Floriade-thema, Growing Green Cities. Op de expo kan je niet alleen ervaren hoe het leven in een groene stad eruitziet, maar ook hoe je duurzaam vakantie kunt vieren. Speciaal voor Floriade heeft het vakantieparkbedrijf haar kennis op het gebied van duurzame ontwikkeling van vakantieparken bij elkaar gebracht. Op het EuroParcs-paviljoen staan nu twee volledig duurzame modelwoningen te pronken temidden van prachtige wildbeplanting.

Onze aanwezigheid werkt als een vliegwiel voor vele partijen

Chalets met een verhaal

Over de chalets op Floriade Expo 2022 is van alles te vertellen. Alles wat je ziet op het EuroParcs-paviljoen, van begroeing tot bebouwing, is reversibel. De basismaterialen van beide recreatiewoningen, Just Nature & The Rebel House, zijn gemaakt van hergebruikte materialen. Of hebben een minimale footprint. De isolatie bestaat uit gerecycled papier met cellulose. De dakbedekking is gemaakt van gerecyclede autobanden. En in de coating van de geveltegels van het Rebel House is fijnstof verwerkt. Hoe ze dat gedaan hebben? Je ontdekt het vast als je je ter plekke verdiept in deze innovatieve woningen via de videopresentaties en infozuilen.

Er valt sowieso meer te ontdekken en bekijken op het paviljoen. Zoals de verbeterde accu’s – lees: minder vervuilend – die de zonne-energie opslaan die niet direct verbruikt wordt. Warmtepompen zorgen voor de verwarming. Ook vrijwel al het meubilair is van hergebruikt materiaal. De bedden bijvoorbeeld zijn van karton (in Just Nature), de bijzettafels van resthout zonder lijmverbindingen en schroeven, en de plantenpotten van hergebruikt plastic, evenals de meubels van The Rebel House.

Domotica

Domotica heeft een belangrijke plaats in het nieuwe ré-creëren van EuroParcs. In beide chalets is werkelijk alles aan elkaar gekoppeld. Met één slim systeem zet je de verlichting en / of tv aan, bestel je een pizza en reserveer je de bowlingbaan voor vanavond. Ook polsbandjes met ingebouwde betaalfunctie en sleutel van de woning horen hierbij. En wil je informatie over je energieverbuik vandaag of afgelopen week? Geen probleem!

Over EuroParcs

EuroParcs heeft 64 vakantieparken verspreid over Europa en Bonaire in prachtige, natuurlijke omgevingen. De parken zijn verdeeld in 5 thema’s: Natuur, Familie, Water, Bergen en Stad. Je vindt er diverse woningtypes – van villa’s en bungalows tot tiny houses en boomhutten – en glampingtenten. Op de Floriade wil het bedrijf inspireren en laten zien dat de ontwikkeling en het beheer van vakantieparken duurzaam en slimmer kan. Samen met tal van partners zijn beide chalets, Just Nature en The Rebel House, gerealiseerd. De opgedane ervaring en inzichten door deelname aan de Floriade wil EuroParcs toepassen op de (her) ontwikkeling van vakantieparken. ‘Onze aanwezigheid werkt als een vliegwiel voor vele partijen’, weet EuroParcs. Beide chalets verhuizen na de expo vanzelfsprekend naar één van de parken.