zorgeloos de zomer in

In: Tuin | Editie:

| Fotografie:

Sommige mensen hebben ’t goed voor elkaar. Ondanks hun hectische leven hebben ze genoeg vrije tijd om lekker te relaxen in hun stijlvolle buitenkamer. Ze tafelen urenlang met familie en vrienden. Of genieten op hun loungebank van hun tuin, waar iedereen wég van is. Hoe doen ze dat toch?

Je kunt je tuin aankleden met de mooiste spullen, maar alleen weelderig groen geeft een écht luxe uitstraling: strakke hagen en een prachtige boom, met bloeiende heesters en geurende bloemenzeeën. Goed nieuws: zo’n jaloersmakende tuin is ook voor jou weggelegd, al heb je misschien weinig vrije tijd. Je hoeft niet eens een plantenkenner te zijn. En al helemáál niet op je knieën door de tuin te kruipen.

Hoe doet ’ie dat toch…

Zit tuinieren niet in je bloed, dan heb je vast al de nodige teleurstellingen gehad in je tuin. Hoekjes waar niks aanslaat. Onvoldoende bloemen. Onkruid dat sneller groeit dan vaste planten. Lastig. Maar je kunt er makkelijk iets aan doen, met een slimme en eenmalige investering. Zet de eerste stap naar zorgeloos tuinplezier: laat een goede hovenier een beplantingsplan maken. Op maat! En laat ’m dan meteen de planten ook inplanten. Het resultaat? Een weelderige tuin waar elke maand iets bloeit, het hele jaar door. Terwijl je gasten zich intussen verbaasd afvragen, hoe je dat zo mooi voor elkaar krijgt.

Plezier in plaats van onderhoud

Een doordacht beplantingsplan voorkomt veel onkruid, omdat de bodem helemaal bedekt is. Maar ja, dat snoeien blijft een probleem. Gaat het mis, dan is ’t niet zomaar even te herstellen. De tweede stap op weg naar zorgeloos tuinplezier is daarom: het grote werk uitbesteden. Waarom zou je wel elke week een schoonmaker inhuren voor je huis, maar niet twee keer per jaar een hovenier voor je tuin? Als je dat doet, hoef je de rest van het jaar alleen maar af en toe je terras schoon te vegen en de plantjes water te geven. Sterker: zelfs dat laatste is niet altijd nodig.

Geen wolkje aan de lucht

Je kent dat wel. Je let even niet op, en binnen een paar dagen hangen alle planten slap en is je groene gazon geel. Of anders: je komt terug van vakantie, en je tuin ziet eruit als een woestijn… Die ellende voorkom je met een beregeningsinstallatie. Het volautomatische systeem is afgesteld op de waterbehoefte van de planten. Ook je plantenbakken krijgen op z’n tijd een regenbuitje, zelfs als er geen wolkje aan de lucht is. Je kunt dus rustig een tijdje de deur uit gaan, terwijl je tuin uitbundig groen blijft. En pak je ’t nóg slimmer aan, dan laat je je gazon zelfs keurig maaien als je even van huis bent.

Gazon als een tapijt

Een riant grasveld waar de kids naar hartenlust kunnen ravotten? Dat is puur genieten! En niet te vergeten: de geur van versgemaaid gras. Heerlijk! Maar ja, al het werk dat er onlosmakelijk bij hoort… Eh, werk? Hoezo?  Een automatische robotmaaier kan jou alles uit handen nemen. De robot gaat aan de slag op de geprogrammeerde tijd. Zodra de batterij bijna leeg is – of zijn werktijd verstreken – zoekt hij automatisch zijn oplaadstation op. De robot maait vaker dan één keer per week, en daardoor blijft de grasmat mooier. Onkruid krijgt dan namelijk minder kans, terwijl de bodem de gemaaide grassprietjes snel opneemt als compost. Je gazon blijft moeiteloos mooi. Het lijkt wel een tapijt!

La dolce vita

Met een paar simpele maatregelen tover je je tuin om in een groen paradijsje. Snuif de zuurstof op, die je mist als je binnen blijft. Laad jezelf op met nieuwe energie. Geniet van de geuren- en kleurenpracht om je heen. Ga urenlang tafelen met familie en vrienden, of lees je krant in de schaduw van een boom, terwijl om je heen de vogeltjes vrolijk kwinkeleren. Dat is la dolce vita! 

Je tuin een grote beurt: kleine investering, veel plezier

Je CV-ketel krijgt jaarlijks onderhoud, wellicht komt de glazenwasser regelmatig langs, en misschien laat je je huis schoonmaken door een interieurverzorger. Waarom zou je dan niet tweemaal per jaar een hovenier inhuren voor tuinonderhoud? Marjan van Raaijen van Van Raaijen Hoveniers: ‘Als je een mooie tuin hebt, wil je die natuurlijjk graag mooi houden. Zelf een boom snoeien die te groot wordt, levert meestal een lelijke takkenstructuur op. Ik heb verder ook al heel wat teleurgestelde mensen aan de lijn gehad, die geen bloemen aan hun hortensia’s kregen door verkeerd snoeien… Daarom sluiten we tegenwoordig steeds meer onderhoudscontracten af. Dat is budgettair prima te doen, en je hoeft je als klant nergens zorgen over te maken. We maken elk voor- en najaar een afspraak om een ochtend of middag langs te komen. Met elke klant spreken we eenmalig af wat de wensen zijn. Sommige mensen willen graag kortgesnoeide beplanting voordat de winter begint, anderen juist niet. Zo spelen we in op ieders wensen. Vaak vervangen we tijdens de onderhoudsbeurt meteen ook de eenjarige beplanting in de plantenbakken. Dan is alles weer lekker fris voor het nieuwe seizoen.’

In de buiten-showroom

De beste merken bij elkaar

De buitenexperts van Van Raaijen weten uit ervaring precies welke tuininrichting het weer goed doorstaat. En die nog stijlvol is ook. Een feest voor je zintuigen!

Een échte Boretti, maar dan voor buiten

Het bekende Italiaanse merk Boretti heeft voor elk wat wils. Van een stoere houtskoolbarbecue die veel wegheeft van een oud rookvat, tot een gasbarbecue (met koelkast!) die eruit ziet als een fornuis. Wie van afwisseling houdt, kiest de Ibrido: houtskool en gas ineen. Je zou nú al zin krijgen in tongstrelende hapjes en drankjes.

Dutch Design – tuinmeubilair van topkwaliteit 

Borek, is dat misschien een Turks deeghapje? Nee, het is origineel Dutch Design. Het tuinmeubilair zit niet alleen lekker, maar ziet er ook fantastisch uit. Neem bijvoorbeeld de fiber vlechtwerk collectie. Door het gebruik van een high-end vezel kun je de meubels het hele jaar door buiten laten staan, zonder dat ze lelijk worden. En ze zijn al zo oogverblindend mooi…

Draadloze buitenspeakers in jouw favoriete kleur

Draadloze audioproducten klinken zelden goed. Maar Soundcast – gemaakt door audio-freaks – klinkt geweldig! Geen gekraak, geen plopgeluiden en geen uitval. De speakers zijn waterdicht. Je kunt ze dus gewoon buiten laten staan. Omdat het oog ook wat wil, zijn ze in elke kleur verkrijgbaar. Wat je maar wilt!

Boretti brengt sfeer

Met stijlvolle terrasverwarmers brengt Boretti de zwoele, mediterrane avonden naar je toe. De gasfles is slim weggewerkt in de onderkant. Dankzij de wieltjes zet je ’m makkelijk op elke gewenste plek neer. De terrasverwarmer is in elke kleur verkrijgbaar. Als dát geen mooi plaatje is!

  ,