Jan Dirk Pruim – Wereldse raadsgriffier

In: Troon | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Jan Dirk Pruim is een door-en-door aimabele man, die helemaal niet op aandacht zit te wachten. Maar ik moest ‘het raadslid’ op de troon zetten, want die metaforische persoon hoort in het voetlicht. Hij kan niet anders dan zwichten: hij is de bedenker van de Politieke Markt van Almere.

In drie gemeenten was hij al gemeentesecretaris, voordat de post raadsgriffier in Almere ontstond. Jan Dirk kwam, zag en veranderde alles. Binnen een paar jaar ging het politieke systeem, met commissiebijeenkomsten en ellenlange raadsvergaderingen, op de schop en kwam er een Politieke Markt. Natuurlijk, het was de gemeenteraad zelf die de moed toonde om te veranderen, maar hij was (en is) de grote inspirator en drijvende kracht.

Ga je met hem in gesprek, dan raak je verzeild in een andere dimensie. Met futuristische hersenspinsels over betrokken burgers-bewoners, en getrainde raadsleden die socratische dialogen voeren in een warm weefsel van bestuurlijke en politieke professionals. Centraal staat altijd de burger die weet en begrijpt wat er gebeurt. Wie nu verwacht dat deze grif er een abstract denkende bureaucraat is, vergist zich deerlijk. De passie, de daadkracht en het realisme spatten er vanaf. Zelfs nu zijn pensioen aan de horizon schemert, houdt hij niet op met denken over hoe die broze lokale democratie aansluiting en betekenis kan blijven houden in de huidige dynamische samenleving. Dat verlangt permanente beweging en dus vernieuwing, op zoek naar verbetering.

Dertien jaar geleden stond hij aan de wieg van de Politieke Markt in Almere en haalden we de landelijke voorpagina’s. Intussen kwamen al zo’n 2.000 onthutste professionals, bestuurders, raadsleden en ambtenaren kijken hoe die Almeerders dat durfden te doen. En het Almeerse systeem kreeg volop navolging. Op 30 november 2017 vond de 500e Politieke Markt plaats. Een mooi moment voor hulde aan de man zonder wie het er allemaal nooit was geweest.

Meer over de Politieke Markt vind je op www.dagalmere.nl. Jan Dirk is gefotografeerd op de omloop rond de raadszaal, de visuele en fysieke overgang tussen stad en stadbestuur.

Troon

De rubriek Troon belicht minder bekende Almeerders die onuitwisbaar hun stempel op de stad drukken of hebben gedrukt. Het zijn de stille bouwers, de zachte redenaars, de onvermoeibare pleitbezorgers en de harde werkers. Ze zoeken niet de publiciteit, maar blijven op de achtergrond. Lifestyle Almere zet hen op de virtuele troon. Op een plek in de stad, die voor hen een speciale betekenis heeft.

De troon is beschikbaar gesteld door Yoused.nl. Weet u iemand voor de troon, laat ‘t weten met een mail aan: troon@lifestylealmere.nl