Kees Oosterwijk – Jazzmuzikant

In: Troon | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Vanaf begin jaren negentig woont en speelt hij in Almere: Kees Oosterwijk. Wie kent hem niet? Van beroep: advocaat. Passie: muziek maken. Jazz op een saxofoon. Tenor en alt. Melodisch en acid. Maar vooral melodisch harmonisch. Kees was jarenlang actief in verschillende formaties in de BIM-scene, en excelleerde in abstracte, ongrijpbare jazz. Hij toverde solo’s tevoorschijn met ongeremde, spectaculaire wendingen. Nu draait het vooral om tonaliteit en intensiteit. Graag speelt hij in big bands. Hij heeft ook een salsaorkest. Maar dat is allemaal buiten de stad. Ondanks dertien jaar van organiseren, formeren en improviseren, is er slechts een wankele jazzscène in Almere. In Groningen en Overijssel, ja zelfs Zeeland hebben ze meer dan tien big bands. In Flevoland is er eentje. In Lelystad. Tenenkrommend. Kees maakt zich sterk om een jazzcultuur in Almere van de grond te krijgen. Niet uit de klei getrokken, maar eentje die autonoom groeit. Door telkens opnieuw jazzcafés te organiseren, in samenwerking met de uitbaters ervan, in alle stadsdelen. Zojuist is een nieuwe serie gestart. Kees neemt zijn netwerk mee naar de polder en formeert op maat trio’s, kwartetten of groter. Met of zonder zang. Maakt niet uit. Als de sfeer er maar in komt. Het gaat niet om geld of roem. Maar omdat het bij de cultuur van een grote stad hoort. Het moet er komen. En het zal. 

Troon

De rubriek Troon belicht minder bekende Almeerders die onuitwisbaar hun stempel op de stad drukken of hebben gedrukt. Het zijn de stille bouwers, de zachte redenaars, de onvermoeibare pleitbezorgers en de harde werkers. Ze zoeken niet de publiciteit, maar blijven op de achtergrond. Lifestyle Almere zet hen op de virtuele troon. Op een plek in de stad, die voor hen een speciale betekenis heeft.

De troon is beschikbaar gesteld door Yoused.nl. Weet u iemand voor de troon, laat ‘t weten met een mail aan: troon@lifestylealmere.nl