Shopping is fun in Almere

In: Reportage | Editie:

Tekst:

Het is écht hartstikke leuk om je eigen stad opnieuw te ontdekken met een familielid dat niet uit Almere komt! Onze redacteur Mariël deed het, en rolde van de ene in de andere verrassing. Ze ontdekte dat vrijwel elk stadsdeel iets bijzonders te bieden heeft op winkelgebied. 

Laatst plaatste onze eigen Lifestyle Almere fotografe Mona Alikhah een foto van de prachtig verlichte Windluifel op de Diagonaal op Facebook: #Almere #NewTown. ‘Onze stad wordt mooier en mooier’, schreef ze trots. Ik was enorm onder de indruk. Niet alleen van de geweldige foto, maar ook dat wij dit futuristisch aandoende bouwwerk in ons stadshart hebben. Een nieuwe stad die met geen enkele andere stad is te vergelijken.

Ik vind het heerlijk om door de stad te struinen en op verkenning uit te gaan. Negen van de tien keer is er een nieuwe winkel geopend. Ik kan me nog goed herinneren dat er een kalender op mijn kantoor hing, met daarop de data van de verschillende stadia van voltooiing van het winkelcentrum. Ik kon nauwelijks wachten tot het af was! Is het al bijna tien jaar geleden? Ooit hield de stad op bij de Zadelmakerstraat. Een kale en winderige vlakte waar televisiemakers uit Hilversum geen genoeg van konden krijgen om te laten zien. Nu staat alles met elkaar in verbinding, en heeft elk stadsdeel een eigen karakter. Er valt enorm veel te ontdekken, op winkelgebied. Niet alleen in het Centrum. Ook in Haven, Buiten en Poort. Ik denk dat maar weinig steden ons dit nadoen…

Struinen door het centrum

Op een zonnige novemberdag haal ik mijn nicht, aartsscepticus, van de trein. In haar beleving is Almere één grote zandbak zonder historie. Ik ben vastbesloten haar te laten zien, dat nieuw ook z’n charme heeft en dat wij elke dag geschiedenis schrijven. Het weer werkt mee en het Stationsplein baadt in het uitnodigende zonlicht. Mijn nicht is lichtelijk onder de indruk van de hoeveelheid winkels en de gezellig shoppende mensen op straat. ‘Ja, het is altijd zo druk’, zeg ik enigszins besmuikt. Ik houd van de weidsheid en de ruimte in het stadshart. De glooiende straten en de blinkend nieuwe winkels. Ik vertel over de architectuur, de prijzen die ‘we’ al hebben gewonnen, de buitenlandse toeristen die zich vergapen aan onze bouwwerken. En ik ben trots. Mijn nicht is nog niet overtuigd, al merk ik dat mijn enthousiasme aanstekelijk werkt. Even een stop in de nieuwe bibliotheek om haar het uitzicht over de stad te showen. Het leuke van iemand jouw stad te laten zien, is dat je meekijkt. Alsof je zélf alles voor het eerst ziet. ‘Ik waan me bijna in het buitenland,’ zegt ze. Ik hoor bewondering in haar stem.

Nieuw heeft z’n eigen charme, en wij schrijven elke dag geschiedenis

funshopper vs. runshopper

Het scheelt maar één letter en toch is er een wereld van verschil: funshopper of runshopper. Welk type ben jij?

Funshopper Voor je plezier de stad in gaan. Verschillende winkels in en uit, zonder boodschappenlijstje. Een middagje winkelen is een middagje uit!

Runshopper Jij weet precies wat je nodig hebt. Zonder omwegen ga je recht op je doel af, en je koopt wat je nodig hebt. Je maakt direct rechtsomkeert als je missie volbracht is.

Shoppen en droppen

Tijdens de wandeling zie ik dat er nogal wat nieuwe winkels bij zijn gekomen. Een zaak waar je alles vindt met gesmolten kaas (mijn walhalla), een chocolade ‘villa’, een trendy woonwinkel… Natuurlijk gaan we overal even naar binnen. Met een paar propvolle tassen vervolgen we onze weg. ‘Een tassenstalling zou best wel handig zijn,’ zegt mijn nicht peinzend, terwijl ze haar nieuwe aankopen bekijkt. ‘Je sjouwt je een ongeluk! Zou het niet fijn zijn om je tassen ergens te kunnen droppen om die later, als je naar huis gaat, weer op te halen?’ Ik besluit haar mee te nemen naar het Belfortplein, waar ik zelf al een tijdje niet meer ben geweest. Ik kijk mijn ogen uit! In korte tijd zijn er allerlei nieuwe restaurantjes geopend. American style food, pizza’s maar dan anders, en er is zelfs een proeflokaal. Dat klinkt goed. Een vaste prijs voor een vast aantal gangen. Ik vind het helemaal leuk. De ruimte is prachtig verbouwd. Niet te geloven dat dit ooit twee panden waren en dat ik in dit deel jarenlang naar de kapper ging…

Het zou handig zijn om je tassen ergens te kunnen droppen om ze later, als je naar huis gaat, weer op te halen…

plotse shops!

Pop-up stores, concept stores of guerrilla stores: winkels die vaak niet langer dan een paar maanden achtereen het straatbeeld sieren. Niet omdat het slecht gaat. Integendeel. Pop-up stores zijn juist enorm succesvol! Mensen worden graag verrast. En wat is er verrassender dan een winkel die slechts een paar maanden lang opmerkelijke producten verkoopt? Ook in Almere vind je ze. Je kunt onder andere terecht in de Sjoppingmal in Almere Buiten of bij Kaky in Citymall Almere. 

Op het lijf geschreven

Via de trap naast de V&D lopen we in de richting van het oude gedeelte van het centrum. De Zoetelaarpassage is mooi opgeknapt, de muren roomwit geschilderd. Het ziet er chique uit en ik ben aangenaam verrast. Vorig jaar en nu: echt een wereld van verschil!

We wandelen de Zadelmakerstraat in. Hoewel dit straatje eigenlijk best wel een opknapbeurt kan gebruiken, hangt er een gezellige sfeer. In het oudste winkelstraatje van Almere staat de eigenaar nog altijd zelf in de winkel. Hier vind je de snuffelzaakjes, alles nét even anders dan anders. Ook dit is Almere, al moet het shoppend publiek dit winkelgebied nog even opnieuw ontdekken. De vraag is: hoe breng je winkelier en shopper met elkaar in contact? En hoe weet de wandelende winkelaar wat het aanbod is en waar hij moet zijn? Zou het niet mooi zijn als je een soort mobiele gids had, die je precies vertelde welke aanbieding jou op het lijf is geschreven?

Voelen & beleven

Ik vraag het aan Babak Monfared van Endeavour Media. Zijn bedrijf richt zich op het ontwikkelen van technische oplossingen, om de digitale wereld te verbinden met de fysieke wereld om ons heen. Babak weet alles over het nieuwe winkelen. En Big Data: alle informatie die over consumenten verzameld worden. Onze maatschappij digitaliseert steeds meer, met als belangrijkste aanjagers de social media en het gebruik van mobiele apparaten. ‘Technisch is al veel meer mogelijk dan we beseffen,’ vertelt Babak. ‘Vroeger had je dikke catalogi. Op een bestelformulier kruiste je aan, wat je wilde hebben en dat deed je dan op de post. Daar kunnen we ons nu nauwelijks nog iets bij voorstellen. We zijn hier in Nederland doodsbang voor onze privacy. De waarheid is echter dat privacy allang niet meer bestaat. Wat eigenlijk zou moeten gebeuren, is dat de controle bij de consument komt te liggen. Als hij weet wat zijn voordeel is en zelf kan bepalen in hoeverre zijn gegevens worden opgeslagen, dan is alles veel minder problematisch. Shoppen wordt trouwens pas écht fun als je speciaal voor jou gemaakte aanbiedingen krijgt gepresenteerd. En dan roep je misschien dat de winkel dood is, maar dat is niet waar. Online en offline versterken elkaar. Nog altijd is de koopintentie bij een webshop tussen de 0.2 en de 2%, en in een fysieke winkel 70% (cijfers van 2013). Shoppers willen naast het gemak van online winkelen ook daadwerkelijk kijken passen, voelen en beleven.’

Perfecte combinatie

De techniek staat voor niks. Er zijn koelkasten die in de gaten houden wanneer je melk op is, of je kaas, en die je boodschappen dan keurig voor je bestellen. Er zijn ook slimme thermostaten waarmee je op afstand van alles kunt regelen en instellen. En spiegels die je maten opnemen: passen hoeft niet meer. In beeld zie je hoe de kleding je staat. Vervolgens bestel je en krijg je je aankopen thuis bezorgd. De perfecte combinatie van online en offline winkelen!

Ik zie het als het James Bond-effect. Die komt binnen en de barman vraagt: ‘The usual, sir?’ Hij hoeft niks te zeggen!

Aanbiedingen op maat

Het blijft voor de winkelier een uitdaging om klanten naar zijn winkel te trekken. De verbinding tussen de fysieke en digitale wereld helpt daarbij. Een nieuwe gadget op dat gebied is Apple’s iBeacon: een kleine bluetooth zender die gepersonaliseerde aanbiedingen en informatie naar jouw telefoon stuurt. Als je bijvoorbeeld langs een kledingboetiek loopt, krijg je via een pushmelding een aanbieding van deze zaak door. Het kan jou dat kleine zetje geven om tóch naar binnen te gaan, en dan die geweldige jeans te scoren! Of je wandelt langs de Schouwburg en je krijgt door welke interessante voorstellingen er zijn. Sinds kort kom je iBeacon ook in Almere tegen. Bijvoorbeeld in de Almereapp. Scan, kies en betaal via een QR-code. Gemak dient de mens! Ik zie het als het James Bond-effect. Die komt ergens binnen en de barman vraagt: ‘The usual, sir?’ Hij hoeft niets meer te zeggen! Zou het niet fijn zijn als we op maat gesneden aanbiedingen krijgen? En dat iedereen weet wat je nodig hebt? Intussen houd jij de regie over je eigen data gewoon zélf in handen.

Ik zie het helemaal zitten. Nu ben ik sowieso wel van de nieuwigheidjes. Ik laat met het grootste gemak mijn gegevens achter. En vind het ook niet erg als de grootgrutter mij een aanbieding stuurt over geitenkaas, omdat ik dat in de afgelopen weken toevallig drie keer heb gekocht. Vanuit mijn luie stoel shop ik over de hele wereld. Ik heb een mailbox propvol nieuwsbrieven, en als ik iets de moeite waard vind, ga ik persoonlijk naar de betreffende winkel toe. 

Voor ouderwetse gezelligheid ga je naar Almere Haven, met zijn kleine winkeltjes en gezellige grachten

offline beleef je meer

Shoppen doe je makkelijk en voordelig online. Waarom zou je nu nog naar een winkel van steen en glas gaan? Het klopt dat online shoppen heel wat voordelen heeft. Toch kan het niet volledig op tegen een fysieke winkel. Waar anders legt een medewerker je uit hoe je nieuwe surroundset werkt? Of krijg je een welkom in de vorm van een kopje koffie en livemuziek? Shoppen is meer dan consumeren: het is een beleving, en elke keer weer een uitje! 

Wie niet waagt, die niet wint

De toekomst is nu, ook als het gaat om winkelplezier. Almere is wat dat betreft de perfecte stad. Daar probeer ik mijn nicht de hele dag al van te overtuigen. Met een futuristisch stadshart waar elke denkbare winkel te vinden is. En wil je ouderwetse gezelligheid, dan ga je naar Almere Haven met zijn kleine winkeltjes en gezellige grachten. Parkeren is nog gratis hier en er is ruimte genoeg. Ondanks onze winkelwoede vanochtend, hebben we nog voldoende energie om dit karakteristieke deel van Almere te ontdekken. 

De eigenaresse van een kledingzaak staat voor haar winkel, en denkt mee met een ouder echtpaar over het restaurant waar ze willen gaan eten. In een noten- en kaasspeciaalzaak staan mensen geduldig in de rij te wachten. Aan klandizie geen gebrek. En de slager is, volgens zijn gevelbord tenminste, wereldberoemd in Almere.

Als we naar de Kerkgracht in Almere Haven slenteren, zie ik hoe een man met een schepnetje het vuil uit het water voor zijn winkel haalt. Op de gevel zie ik een bord: Foto Zunnebeld. Op de ramen is in grote letters ‘Chocoladehuis’ geplakt. Een niet alledaagse combinatie van diensten onder één dak en nieuwsgierig stappen we naar binnen. De eigenaar legt uit dat hij een veel te grote winkel had voor zijn fotografiebezigheden. Nu heeft hij een klein deel afgescheiden voor de fotografie. De rest van de zaak is ingericht als ouderwetse chocoladewinkel. Zijn vrouw en schoonmoeder runnen die business. De zaken gaan goed, en hij is blij dat hij de ‘gedurfde’ stap heeft genomen. Wie niet waagt, die niet wint.

Wist je dat…

slechts 0.2 tot 2% van de webshop­bezoekers een koopintentie heeft?
Van de mensen die een winkel binnenstappen, is dit maar liefst 70%
*

Ik merk op dat de ietwat dorpse sfeer mijn nicht bevallt. Dus rijden we naar Almere Buiten. Van oudsher staat dit stadsdeel bekend om haar grote bouwmarkten en woonwinkels. Maar de laatste tijd is er veel geïnvesteerd in het winkelcentrum. We kijken onze ogen uit! Het is een compleet dorp met leuke winkeltjes en speciaalzaken. Ook dit is Almere, al waan je jezelf in een andere wereld.

‘Ik denk al, ik zie een bekend gezicht,’ hoor ik in onvervalst Amsterdams. Ik kijk op en zie tante Samantha staan. Tante Samantha is een begrip, vooral vanwege de Bingowww-middagen die ze organiseert. Een kleurrijke vrouw, snel en adrem. ‘Ben je al in de Sjoppingmol geweest?’ informeert ze. ‘We hebben de winkel helemaal zwart geschilderd!’ De Sjoppingmol is een shop-in-shop concept waar creatieven hun ‘waar’ aan de man brengen. Deze tijdelijke store verandert elke paar maanden van thema en locatie. Deze keer mogen ze even blijven zitten. Tante Samantha wijst waar we naartoe moeten lopen. Onderweg komen we in een winkelstraat, die ik nog niet kende. Ik geniet volop van de ontdekkingstocht door mijn eigen stad!

‘Weet je wat ook gezellig is?’, zegt een vriendin als ik haar vertel over mijn winkelexpeditie. ‘De Europalaan in Almere Poort. Winkels in de wijk. En ga dan ook meteen even langs het Homeruskwartier. Dat is opgezet als een overdekte markt.’

Na een intensieve shop-dag is mijn nicht compleet afgepeigerd. Maar het was de moeite waard: haar scepsis is omgeslagen in enthousiasme. ‘Snel weer eens afspreken? Hier valt nog veel te shoppen!’