Ogenblik

In: Reportage | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Fotograaf Mona Alikhah werkte de afgelopen maanden mee aan het project ROOTS van Suburbia in de Buurt. Deze verhaleninstallatie is nu te zien op de Floriade. Op een plek waar de eerste bomen van Almere in de grond wortelen vertelt ROOTS het verhaal van de mens die in deze stad wortelt. Het project toont de diversiteit aan mensen, die Almere rijk is. Mona maakte de portretten en LA vroeg haar om in deze rubriek haar ervaringen te delen.

“Tijdens het fotograferen van deze mensen merkte ik dat zij pure overlevers zijn. Dat doet iedereen op volstrekt eigen wijze. Onze roots leiden ons anders dan hoe anderen zich ontwikkelen en bloeien. Ik zal deze mensen nooit vergeten, omdat op zeker moment onze roots aan de orde kwamen, en ons bestaan.”

“De kracht van deze foto’s ligt voor mij in het ogenblik van bezinking. Ik maakte ze op het moment dat we twee seconden lang tegelijk onze ogen sloten en teruggingen naar de plek waar we ons altijd veilig voelden. Naar de plek waar onze roots vorm kregen. Dat was een meditatie op zich.”