Floriade Expo 2022 – Van de ene verbazing in de andere

In: Reportage | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Tussen alle mediastormen door, over het reilen en zeilen rond onze Floriade, zou je bijna vergeten dat wij gewoon een geweldig evenement in huis hebben. Bezoekers staan helaas nog niet massaal te dringen, het doet niets af aan het feit, dat de Floriade één groot feest is. De redactie van Lifestyle Almere is meerdere malen op het park van de ene verbazing in de andere gevallen.

‘Je waant je even in een andere wereld. En voor kinderen is er veel te doen: er zijn speeltuinen en ze kunnen aan allerlei activiteiten meedoen.’ ‘Heb je zelf een tuin, dan kun je er enorm veel ideeën opdoen. Je wordt er gewoon hartstikke blij van!’ ‘Wij hebben een fantastische dag beleefd op de Floriade.’ ‘Ik ga er beslist nóg een keer naartoe, en dan samen met mijn gezin.’

Het is maar een kleine greep uit de vele reacties, die bezoekers op social media plaatsen na een bezoek aan de Floriade. Een bijzondere reactie tekende Lifestyle Almere op uit de mond van de 36-jarige Marijke uit Dedemsvaart: ‘Thuis hebben wij de beroemde Tuinen van Mien Ruys, waar mensen vanuit de hele wereld naar toe komen. Dat is natuurlijk wel iets anders, maar hoe je het ook bekijkt: jullie hebben in Almere iets unieks neergezet. De Floriade verdient veel méér bezoekers, dan er tot nu toe zijn geweest.’

Je komt ogen en oren tekort

Al zou je het willen, het is ondoenlijk om alles op de Floriade binnen één dag te bekijken en te beleven: het park is ruim 60 hectare groot. Handig zijn daarom de verschillende themaroutes, die je aan de hand van je eigen interesses kunt volgen. Zin in kunst? Op de Floriade kom je ogen – en oren! – tekort. Mooi verspreid over het park tref je meer dan dertig fraaie kunstwerken aan van nationaal en internationaal gerenommeerde kunstenaars. Elke dag opnieuw zijn er tal van daverende shows: de meest uiteenlopende muziekvoorstellingen, dansoptredens, klassieke concerten, theatershows, spectaculaire evenementen voor kinderen en ga zo maar door.

Kom je samen met kinderen, dan kun je hen met een gerust hart even laten Leven als een monster. Een regelrechte aanrader! Het is een voorstelling, waar ze helemaal in opgaan omdat ze er actief aan mee kunnen doen. Het spannende avontuur speelt zich af op en rond een prachtig parcours in het Oerbos. Ze kunnen verder ook de speelse én leerzame Floriade Kids Expeditie doen. Via luisterpalen onthullen allerhande planten, bomen en dieren hun eigen oplossingen voor de problemen van nu en van de toekomst. Terwijl er tussen de regels door langzaamaan een geheime boodschap verschijnt, die de jonge deelnemers moeten zien te ontrafelen …

Urban Distict

Een prachtige verzameling van verschillende culturen, die hun volstrekt eigen groene oplossingen presenteren. Op dit terrein vind je onder meer ook de Urban Stage, met verschillende foodtrucks rondom. Terwijl je op het podium een dans- of muziekshow voorbij ziet komen, kun je in zo’n lekker luie zitzak genieten van één van de talloze internationale snacks.

Kunst bij M.

Een belangrijk uitgangspunt bij de Floriade is dat kunst je niet alleen in je hart moet raken, maar dat je het ook met je handen moet kunnen aanraken. En dat is dus precies wat je bij M. vindt. Het is een grootschalige, multimediale kunstvoorstelling waarin je kunt verdwalen, die op jou reageert en die je inderdaad ook mag aanraken.

Landenpaviljoens

Maar liefst dertig landen laten zich vertegenwoordigen op het Floriade-park. In en rond hun paviljoens laten ze bijzonderheden van hun cultuur zien en tonen ze hun landspecifieke planten en bloemen. Maar vooral presenteren zij hun eigen oplossingen en innovaties met het oog op Growing Green Cities, het overkoepelende Floriade-thema. En we melden het alvast: dat levert tal van verrassende resultaten op!

Utopia Island

Op zoek naar het perfecte rustmoment? Je vindt het op Utopia Island. Strikt genomen is het een schiereiland, omdat het verbindingen heeft naar het ‘vasteland’ van de Floriade. Wandel je door de prachtige tuinen, het voedselbos of over het Agroforestry, dan waan je je werkelijk in een andere wereld. En heb je zin in een hapje of drankje, dan neem je plaats op het gezellige terras bij het restaurant. Mooie bonus is het fraaie uitzicht over het water.

Een flink eind verder

Floriade Expo 2022 is een wereldtuinbouwtentoonstelling. De aanduiding ‘anno 2022’ klinkt misschien wel een beetje ouderwets. Deze zevende Nederlandse editie kijkt namelijk een flink eind verder. Het centrale thema is Growing Green Cities. En de centrale vraag: wat kunnen we doen om steden groener en gezonder te maken, zodat we er straks prettig in kunnen blijven leven? Het is vandaag de dag een vraagstuk dat meer dan ooit tevoren aandacht verdient. Het simpele feit is, dat onze wereld binnen afzienbare tijd onleefbaar zal zijn, als we niet nú in actie komen. Vanuit deze noodzaak heeft de Expo deelnemers gevraagd om ideeën aan te dragen en deze op het Floriade-park vorm en inhoud te geven.

Maar liefst dertig landen presenteren er nu hun eigen suggesties voor groenere steden. Zo laat de delegatie uit Verenigde Arabische Emiraten zien hoe ze in hun hete en droge klimaat, met uitsluitend zout water, tóch groen kunnen laten groeien. En geven ze bezoekers de kans om – jawel! – met zeewier te dansen. In het Thaise paviljoen kun je onder meer zien hoe zij smakelijke snacks tevoorschijn weten te toveren uit paddenstoelen, krekels en plantaardig eiwit. Maar misschien beleef je meer plezier aan hun exotische tuin, die boordevol waterlelies en allerhande sierplanten staat. Je betreedt een wondermooie wereld, waar je niet snel op uitgekeken raakt.

Te voet of per trein

Gun je jezelf geen tijd om alles te voet te ontdekken, dan haal je bij één van de Service Points een ticket voor de Floriade Explorer. Dat is een hop-on/hop-off treintje die je langs alle hoogtepunten op het Floriade Park voert. Zoals de aanduiding al aangeeft, kun je op elke locatie in- of uitchecken. De keus is helemaal aan jou, en het is maar net aan welke bezienswaardigheid je wat meer tijd en aandacht wilt besteden.

The Green House bijvoorbeeld is een belevenis op zich. In deze 10.000 m2 grote kas zie je onder meer hoe een piepklein zaadje zich langzaam ontwikkelt en na verloop van tijd als onderdeel van een smakelijk gerecht de weg naar jouw bord vindt. Vervolg je je weg, realiseer je dan dat je door een groot Arboretum loopt. Een levende bibliotheek van planten- en bomen die op alfabet zijn geplant, en waar je op elke kavel infobordjes van vindt. Tussen deze bomen verrijst straks de Floriade-erfenis: de stadswijk Hortus waarvan de infrastructuur al is aangelegd. Het permanente vastgoed gaat deel uitmaken van deze wijk, tal van paviljoens zullen elders een bestemming krijgen, dankzij de circulaire wijze van bouwen.

Adembenemend uitzicht

Terwijl de Explorer je nog op de grond houdt, zoek je in de kabelbaan de hoogte op. Je neemt plaats in één van de gondels en ervaart vervolgens de Floriade in een soort van vogelvlucht. De baan heeft een lengte van 850 meter. Op de hoogste punten zweef je zo’n 35 meter boven de grond en geniet je van een adembenemend uitzicht. Tijdens de heen en terugtocht van circa tien minuten kun je zien waar je intussen wellicht al bent geweest, maar kun je vooral ook besluiten waar je beslist nog even naartoe wilt. Naar The Natural Pavilion misschien, dat bijna helemaal opgetrokken is uit natuurlijk materiaal. In dit paviljoen vind je een expositie van 24 designers, die hun groene ontdekkingen tonen op het gebied van mode, energie en wonen. Mooi gedaan, én om even je gedachten over te laten gaan: de hartvorm vóór het gebouw wordt gevormd door het ingenieus gestructureerde zinnetje ‘Nature loves technology’.

Klassieke muziek

Elke zondag vindt er op de Floriade tijdens het lunchuur een klassiek concert plaats. Liefhebbers krijgen uiteenlopende musici en en orkesten voorgeschoteld: finalisten uit concoursen, eigentijdse en historische ensembles, regionaal talent en uiteraard ook nationale grootheden.

Waterworld Tree Experience

De Floriade is in veel opzichten een paradijs voor kinderen die graag op avontuur gaan. Er zijn een heleboel plekken waar ze allerlei kleine en wat grotere uitdagingen aan kunnen gaan. Waterworld Tree Experience is in dat verband speciaal. In dat speelse en waterrijke landschap krijgt elke jonge avonturier alle ruimte om op onderzoek te gaan, te ravotten en zich naar hartelust uit te leven. En dan hebben we het nog niet eens gehad over die bijzondere brug, opgebouwd uit bomen die nog steeds groeien… Een echte aanrader!

Rocky de Robot

Natuur en technologie staan dichter bij elkaar dan je misschien denkt. Daar kom je achter tijdens de sprookjesachtige show, waarin Rocky de Robot ronddwaalt in een toekomstlandschap. Hij probeert voor zichzelf een plekje te verwerven in de natuur. Het antwoord op de vraag of en hoe hij daar wellicht in slaagt, krijg je elke middag in de voorstelling op de Main Stage.

Over water

Er zijn verschillende manieren om op de Floriade te komen. Je kunt er met de auto naartoe gaan, maar in het licht van Growing Green Cities liever nog met openbaar vervoer. Of, als inwoner van onze mooie stad, lopend of met de fiets. Maar er is nóg een weg: gezellig over het water! Midden in de stad stap je op de speciale boot, en naar die plek word je later ook weer keurig terug gebracht.

Je komt volop aan je trekken

Om alle indrukken te verwerken, of om gewoon even op je gemak te genieten van een kopje koffie, een lunch of zelfs een uitgebreid diner, kom je op de Floriade volop aan je trekken. Verspreid over het park vind je de meest uiteenlopende foodtrucks van Almeerse ondernemers (!), hapjessalons en restaurants. In het ROOTS Shelter restaurant – of op het gezellige terras – serveert men op elk moment van de dag verse en duurzaam bereide gerechten en drankjes. Terwijl je in het Kitchen restaurant kunt genieten van allerhande lokale en seizoensgebonden lekkernijen. Her en der stuit je op foodtrucks, die allemaal hun eigen specialiteiten op het menu hebben staan. Je kunt je hapje ter plekke opeten, maar uiteraard ook een geschikt plekje opzoeken om even in alle rust te gaan picknicken. Zodra je weer genoeg gezonde energie hebt opgedaan, ga je gewoon verder met je ontdekkingstocht. Een gezond bijkomend voordeel is trouwens, dat je tijdens een bezoek aan de Floriade zómaar tienduizend stappen of zelfs meer zet, weten we uit ervaring. Zonder dat je ‘t in de gaten hebt! Omdat er gewoon ontzettend veel te doen, te zien en te beleven is.

En het antwoord is…

Benieuwd hoe onze leefomgeving er in de toekomst wellicht uit gaat zien? Op de Floriade doen allerlei overheden, instanties, mensen en onderzoeksgroepen de meest uiteenlopende visies uit de doeken. En daar zitten revolutionaire ideeën bij! Zo kom je er bijvoorbeeld achter dat we straks onze meubels misschien niet meer in elkaar timmeren, maar dat we die uit zichzelf laten groeien. Nieuwsgierig? Je weet waar je het antwoord kunt vinden.